Sijoitusuutiset

Kauppasodan kylmä puhuri teki rumaa jälkeä Wall Streetillä

Kauppasodan uudet käänteet saivat aikaan voimakkaita reaktioita sekä osake- että korkomarkkinoilla.

USA:n ja Kiinan kauppasota ei näytä lientymisen merkkejä, vaan päinvastoin vastapuolet ovat kaivautuneet yhä syvemmälle poteroihinsa.

Perjantaina kauppasota sai uuden käänteen, kun Kiina ilmoitti asettavansa amerikkaiselle tuonnille 75 miljardin dollarin edestä lisätulleja.

Uudet tullit ovat Kiinan vastatoimi USA:n Kiinalle asettamille tuontitulleille ja ne koskevat yhteensä yli 5 000 tuontituotetta ja vaihtelevat 5-10 prosentin välillä.

Kiina aikoo asettaa syyskuun alusta viiden prosentin tullit USA:sta tuotavalle raakaöljylle ja amerikkalaisille soijapavuille on luvassa viiden prosentin lisätulli. Lisäksi amerikkalaisille autoille tulee voimaan 25 prosentin tuontitullit 15. joulukuuta alkaen.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump reagoi Kiinan määräämiin uusiin tulleihin välittömästi. Hän julkaisi eilen Twitterissä viestejä, jossa hän määräsi yhdysvaltalaisyrityksiä etsimään tapoja sulkea toimintaansa Kiinassa välittömästi.

Tosin presidentillä ei ole valtuuksia estää amerikkalaisyrityksiä toimimasta Kiinassa.

Lisäksi Trump vastasi Kiinan lisätulleihin ilmoittamalla jälleen uusista tulleista Kiinaa vastaan. Aikaisemmin USA:n asettamat lisätullit 250 miljardin arvoiselle kiinalaistuonnille ovat olleet 25 prosenttia, mutta lokakuun alusta ne nousevat Trumpin mukaan 30 prosenttiin.

Lisäksi 300 miljardin arvoiselle vuosituonnille lisätullit nousevat 10 prosentista 15 prosenttiin jo syyskuun alussa.

Kauppasotaa on reagoinut myös USA:n keskuspankin pääjohtaja Jeremy Powell. Perjantaina Jackson Holessa pitämässään puheessa Powell kertoi, että presidentti Trumpin kauppasota sekoittaa talouden ennustettavuutta.

Markkinoiden reaktio Wall Streetillä kauppasodan uusiin käänteisiin oli raju.

USA:n S&P 500 -osakeindeksi romahti eilen lähes 2,6 prosenttia ja teknologiapörssi Nasdaq 3,0 prosenttia.

Korkomarkkinoilla USA:n 10-vuoden lainan korko laski 1,53 prosenttiin. USA:n pitkä korko on laskenut rajusti heinäkuun lopun jälkeen, jolloin korko oli vielä yli 2,0 prosenttia.

Yhdysvaltojen 10 vuoden velkakirjan korko on talouden epävarmuuden kuumemittari. Kun sijoittajien epävarmuus tulevaisuuden näkymistä heikkenee, nousee USA:n pitkien velkakirjojen kysyntä.

Kommentoi
Ylös
>