Sijoitusideat

Jukka Oksaharju listasi Helsingin pörssin laadukkaimmat osinkoyhtiöt

Korkea osinkotuotto ei vielä kesää tee. Osinkosijoittajaa kiinnostaa myös yhtiön tuloksentekokyky.

Sijoituskirjailija ja osakestrategi Jukka Oksaharju on tunnettu osinkosijoittamisen puolestapuhuja. Hän on kuitenkin useissa kirjoituksissaan ja kirjoissaan varoittanut osinkosijoittajaa tuijottamasta pelkästään yritysten osinkotuottoja. Tarvitaan muutakin tietoa.

Erityisen tärkeää on yhtiön osinkojen kasvu – ja siihen pääsevät laadukkaat yhtiöt.

”Osinkosijoittajan ei useinkaan kannata tuijottaa vain tuottoprosenttia ja ummistaa silmiään yhtiön laadulta. Korkea osinkotuottoprosentti voi nimittäin perustua vanhojen hyvien aikojen menestykseen, jolloin riskiksi muodostuu tulevien osinkojen laskutrendi”, Oksaharju toteaa Nordnetblogissaan.

Oksaharjun mukaan laadukkaiden yhtiöiden, joiden pääoman tuoton uusiin investointeihin voi edelleen otaksua säilyvän korkeana, voi pitkällä aikavälillä odottaa suurena joukkona (ei joka yksittäistapauksessa) kasvattavan osinkoaan nopeammin kuin heikosti tuottavien yhtiöiden.

”Siksi pääoman tuotto sopii yhdeksi käyttökelpoiseksi osingon laadun mittariksi”, Oksaharju opastaa.

Oksaharju laati taulukon, johon hän luokitteli Helsingin pörssin suuryhtiöt ryhmiin sekä laadun että osinkotuoton perusteella. Laadun mittarina sijoituskirjailija käytti viime vuoden toteutunutta sijoitetun pääoman tuottoastetta, eli ROIC-mittaria. Osinkotuotto on puolestaan laskettu päätöskurssille 31.7.2019 ja vuoden 2018 jaettavilla (jo keväällä jaetuilla tai päätetyillä) vuosiosingoilla.

Yhtiöt joiden sijoitetun pääoman tuotto on yli 15 prosenttia, pääsevät Oksaharjun luokittelussa parhaan laadun yhtiöiden kastiin ja vähintään neljän prosentin osinkotuotto vie yhtiön parhaaseen osinkoluokkaan.

Tällaisia laadukkaita osinkoyhtiöitä ovat Oksaharjun luokittelulla seuraavat:

Elisa

Nokian Renkaat

Orion

Tieto

UPM

Wärtsilä

Sen sijaan toisessa ääripäässä ovat yhtiöt, joiden sijoitetun pääoman tuotto on heikko (alle 10 prosenttia), eikä osinkotuottokaan yllä yli kolmen prosentin. Tällainen yhtiö on Outotec.

Oksaharju muistuttaa, että luokittelu sisällä subjektiivista yhtiön kannattavuuden ”normalisointia” tai arviota tulevaisuudesta. Täten onkin mahdollista, että ROIC ei kuvaa kaikkien yhtiöiden kohdalla normaalia tasoa.

Luokittelu ei Oksaharjun mukaan myöskään ota kantaa yhtiökohtaiseen trendiin eikä etenkään sen otaksuttuun tulevaan suuntaan.

”Parhaimmillaan taulukko kuitenkin voi herättää ajatuksia yhtiöistä, joihin kannattaisi tutustua omatoimisesti paremmin”, Oksaharju pohtii.

Tutustu tarkemmin Oksaharjun laatimaan taulukkoon tästä.

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös