Sijoittajan verotus

Näin verotus muuttuu vuonna 2020 – tuloverotus laskee, polttoainevero nousee

Valtiovarainministeriö on julkistanut ministeri Mika Lintilän ensi vuoden talousarvioesityksen.

Valtiovarainministeri Mika Lintilän budjettiesityksen loppusumma on 57 miljardia euroa.

Ministeriön mukaan talousarvioesitystä ja julkisen talouden suunnitelmaa valmistellaan tilanteessa, jossa Suomen talouskasvu on jäämässä viime vuosia hitaammaksi kuluvana ja tulevina vuosina. Epävarmuus talouden kehityksen suunnasta on kasvanut.

Maailmantalouden kasvu vaimenee ja erityisesti euroalueen ja kehittyvien talouksien kasvu hidastuu vuonna 2019. Valtiovarainministeriö arvioi kesäkuussa, että kulutus jatkaa Suomessa vakaata kasvua, mutta investointien ja viennin kasvu uhkaa hidastua. Myös työllisyys kohenee aiempaa hitaammin.

”Tässä tilanteessa on tärkeää, että pidämme kotimaassa talouden kunnossa ja teemme toimia, jotka lisäävät työllisyyttä ja investointeja. Lisäksi vahvistamme ihmisten luottamusta tulevaisuuteen huolehtimalla oikeudenmukaisuudesta ja ympäristöstä”, valtiovarainministeri Lintilä sanoo.

Hallitusohjelmassa sovitun mukaisesti ansiotuloverotusta kevennetään 200 miljoonalla eurolla. Kevennys kohdistetaan pieni- ja keskituloisille palkansaajille, eläketulon saajille sekä etuustulojen saajille.

Solidaarisuusveron voimassaoloa jatketaan hallituskauden loppuun saakka. Ansiotuloverotukseen tehdään ansiotason nousua vastaava indeksitarkistus.

Asuntolainan korkojen vähennysoikeuden pienentämistä jatketaan asteittain hallituskauden aikana.Ensi vuonna asuntolainan koroista vähennyskelpoista on 15 prosenttia.

Hallitusohjelman mukaisesti kotitalousvähennyksen enimmäismäärää alennetaan maltillisesti 2 400 eurosta 2 250 euroon. Vähennyksen osuutta työkorvauksissa lasketaan 50 prosentista 40 prosenttiin ja palkoissa 20 prosentista 15 prosenttiin.

Tupakkaveron korotuksia jatketaan asteittain hallituskauden aikana. Korotus ensi vuodelle on 50 miljoonaa euroa.

Virvoitusjuomien veroa korotetaan ensi vuonna 25 miljoonalla eurolla sokeripitoisia juomia painottaen.

Liikennepolttoaineiden verotusta korotetaan hallitusohjelmassa sovitulla, kuluttajahintojen ennustettua nousua vastaavalla 250 miljoonalla eurolla.

Korotus tehtäisiin siten, että se tulisi voimaan elokuussa 2020.

Perusturvan etuuskorotukset sekä ansiotuloverotuksen kevennykset kompensoivat polttoaineverotuksen nousua pienituloisille. Hallitusohjelman muita energiaverotusta koskevia veromuutoksia ei toteuteta vielä ensi vuonna.

2 kommenttia
 • Eiköhänseolluttässä sanoo:

  Eli siis työssäkäyvät ihmiset maksavat muiden lorvailun?

  Eiköhän tämä ollut tässä. Ensi vuoden aikana potkin 6 työntekijääni pihalle, ja pistän firman pakettiin. Seuraavaksi muutto ulkomaille. Ei seuraavan laman kärsimisessä vain sen takia että työntekijäilläni on töitä ole enää mitään järkeä. En vain enää tunnista tätä Suomea omakseni. Jokin on muuttunut, ja mennyt pahasti vikaan.

  En tiedä kiittäisikö tästä sekoilusta Nalleja vai Anderssoneja, mutta kyllä homma on mennyt metsään ja pahasti.

 • Ne vaalilupaukset sanoo:

  ”En vain enää tunnista tätä Suomea omakseni. Jokin on muuttunut, ja mennyt pahasti vikaan.” Juuri noin moni muukin ajattelee mielessään. Kehitysapuun lisätään 72 miljoonaa lisää (nyt 990 miljoonaa eu), mutta SDP:n vaalilupaus, vanhuspalveluiden parantamiseen 5 miljoonaa euroa: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/288279-hoitajat-rinteen-hallitukselle-5-miljoonaa-ei-todellakaan-riita-vaalilupausten

 • Ylös
  >