Talouden trendit

Kohuttuun virtuaalivaluutta OneCoiniin liittyvistä törkeistä petoksista on nostettu rikossyytteet

Kihlakunnansyyttäjä on nostanut syytteet neljää henkilöä vastaan törkeistä veropetoksista OneCoin-virtuaalivaluuttajutussa.

Asiasta kertoo Pohjanmaan syyttäjävirasto ja siitä on raportoinut ainakin Tivi-lehti.

Syyttäjäviraston mukaan epäillyt teot ovat tapahtuneet Vaasassa vuosina 2015 – 2018. Lisäksi viidettä henkilöä vastaan on nostettu syyte törkeästä rahanpesusta.

Vastaajat ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Haastehakemukset ja niihin liittyvä esitutkintamateriaali tulevat julkisiksi, kun asia on ollut ensimmäisen kerran esillä käräjäoikeuden suullisessa käsittelyssä, ellei käräjäoikeus toisin määrää. Käsittelyn on tarkoitus alkaa 28.11.2019.

Syyttäjänä asiassa toimii kihlakunnansyyttäjä Anette Enbacka Pohjanmaan syyttäjänvirastosta. Syyttäjävirastolla ei ole asiassa tällä hetkellä ole enempää tiedotettavaa.

Tietokirjailija Petteri Järvisen mukaan Onecoin on pyramidihuijaus. Pyramidihuijaus eli Ponzi-huijaus on laitonta rahankeräystä, joka toteutetaan ketjukirjeeseen tai verkostomarkkinointiin verrattavalla tavalla.

Pyramidihuijauksen tarkoitus on kerätä rahaa myöhemmin verkostoon liittyviltä keräyksen alkuunpanijoille ja aiemmin verkostoon liittyneille.

Onecoinin on väitetty olevansa virtuaalinen kryptovaluutta, jonka kylkeen on rakennettu rahastuksen mahdollistava verkostomalli. OneCoinia on markkinoinut vuodesta 2015 Onecoin ltd., jonka liiketoimintaa on koulutuspakettien myynti ja jakelu. Koulutus on e-kirja- ja videomateriaalimuotoista.

Koulutuspaketin ostaja saa optioita kryptovaluutan louhimiseen, ja optioiden määrä riippuu ostetun paketin hinnasta.

Toiminta on perustunut verkostomarkkinointiin, sillä jäsenet voivat saada palkkioita suosittelemalla toimintaa muille. OneCoinia on markkinoitu kryptovaluuttana ja bitcoinin kilpailijana, ja sen markkinointi on perustunut suuriin tuotto-odotuksiin.

Aiemmin toukokuussa uutistoimisto Bloomberg kertoi, että Christine Grablis -niminen sijoittaja on haastanut OneCoinin oikeuteen ja kertoo menettäneensä 130 000 euroa OneCoin-sijoituksissaan.

Grablisin mukaan OneCoin ei ole kryptovaluutta vaan pyramidihuijaus. Vahingonkorvauksen lisäksi Grablis vaatii kanteensa muuttamista joukkokanteeksi, jolloin muutkin OneCoiniin sijoittaneet voisivat liittää kanteeseen omat vaatimuksensa.

OneCoinin alkuperäistä johtajaa, bulgarialaista Ruja Ignatovaa on syytetty rahanpesusta ja huijauksista, mutta häntä ei ole toistaiseksi pidätetty. Sen sijaan Ruja Ignatovan veli Konstantin Ignatov pidätettiin viime maaliskuussa Los Angelesissa epäiltynä petoksesta.

Ruja Ignatovan ja Konstantin Ignatovin lisäksi vastaajiksi on nyt haastettu yhtiö OneCoin Ltd. ja kaksi muuta henkilöä. OneCoinin ansiosta nämä neljä henkilöä ovat saaneet arviolta 3,8 miljardia euroa vuosina 2014 – 2016.

Syyttäjän mukaan jäseniä oli maailmanlaajuisesti noin kolme miljoonaa ja suomalaisia pyramidihuijauksen uhreja on arviolta 20 000.

Alla olevalla videolla OneCoinia Suomessakin markkinoinut Kari Wahlroos esittelee OneCoinia. Video ei liity tässä artikkelissa mainittuun rikosepäilyyn.

Kommentoi
Ylös
>