Indikaattorit

Nyt sakkaa jo Yhdysvaltojenkin talous – ostopäällikköindeksi laski alhaisimmilleen 10 vuoteen

Taantuman merkit ovat nyt ilmassa niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Teollisuuden ostopäällikköindeksi putosi odotettua enemmän USA:ssa.

Yhdysvaltojen teollisuustuotannon elokuun ostopäällikköindeksi PMI laski 49,9 pisteeseen, kertoo ostopäällikköindeksin laatinut IHS Markit -yhtiö. Teollisuuden uudet tilaukset enemmän kuin kertaakaan 10 vuoteen.

Viimeksi lukema oli näin alhainen finanssikriisin syövereissä syyskuussa 2009. Kuukausi sitten heinäkuussa lukema oli 50,4 pistettä.

Elokuun lukema oli myös ekonomistien odotuksia heikompi, sillä konsensusennuste oli 50,5 pistettä.

Teollisuuden lisäksi myös palveluiden näkymät ovat heikentyneet, sillä palvelualojen ostopäällikköindeksi jäi selvästi ekonomistien 52,8 pisteen odotuksista pistelukuun 50,9. Vielä heinäkuussa pisteluku oli 53,0.

Alle 50:n pisteen luku tarkoittaa, että teollisuustuotanto supistuu ja yli 50 pisteen lukema puolestaan kertoo tuotannon kasvavan.

”Teollisuusyritykset tuntevat edelleen heikentyvän kansainvälisen talouden vaikutukset”, toteaa Markit-yhtiön johtaja Tim Moore.

Mooren mukaan elokuun PMI-lukema antaa selkeän signaalin talouskasvun pehmenemisestä kolmannella vuosineljänneksellä.

Taantuman tuulet ovat jo puhaltaneet kohti Eurooppaa. Euroalueen valmistusteollisuuden ostopäällikköindeksi laski heinäkuussa arvoon 46,4. Indeksi on heijastellut hidastuvaa toimeliaisuutta helmikuusta lähtien, ja on nyt alhaisimmalla tasollaan sitten vuoden 2012.

Euroalueen talousveturin, Saksan, tilanne on vieläkin huolestuttavampi. ZEW tutkimuslaitoksen keräämä yritysten luottamusindeksi putosi negatiiviseksi ensimmäisen kerran sitten vuoden 2010.

Tosin sekä euroalueen että Saksan IHS Markit -yhtiön keräämät ostopäällikköindeksit olivat elokuussa hieman heinäkuun lukemia paremmat.

Kommentoi
Ylös
>