Markkinakommentit

Uusi käänne kauppasodassa – Trump harkitsee kiinalaisyritysten poistamista USA:n pörsseistä

Merkit viittaavat siihen, että USA:n ja Kiinan kauppasota on jälleen kääntymässä kiristymään päin.

Uutistoimistot Bloomberg ja Reuters kertovat, että USA:n presidentti Donald Trump ja hänen hallintonsa harkitsevat kieltoa, joka estäisi kiinalaisyrityksiä listautumasta yhdysvaltalaispörsseihin.

Kiinalaisyrityksiin kohdistuva listautumiskielto olisi osa USA:n laajempaa suunnitelmaa rajoittaa amerikkalaisia investointeja kiinalaisyrityksiin. Harkinnassa on jopa kiinalaisyhtiöiden poistaminen yhdysvaltalaisista pörsseistä. Lisäksi Trumpin hallinto selvittää myös sitä, miten yhdysvaltalaisia eläkeyhtiöitä voitaisiin kieltää tekemästä sijoituksia kiinalaisiin kohteisiin, kertoo Financial Times.

Syynä suunniteltuun kieltoon kerrotaan olevan Trumpin hallinnon huoli kiinalaisten toimijoiden aiheuttamasta turvallisuusuhkasta. Se miten kiinalaisyritysten poisto USA:n pörssistä toteutettaisiin käytännössä, ei ole vielä tiedossa.

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu arvioi Helsingin Sanomille, että USA:n väitetyt suunnitelmat kertovat siitä, miten epäluuloisesti Yhdysvallat ja Kiina suhtautuvat toisiinsa.

”Ne haluavat nyt heikentää toistensa kasvuolosuhteita paljon laajemmin kuin vain tullien kautta. Tämä voi kuitenkin olla vain neuvottelu­taktiikkaa”, Koivu toteaa.

Trumpin hallinto saattaa haluta tuoreilla vihjauksilla viestiä kiinalaisille, ettei Yhdysvallat ole tekemässä mitään myönnytyksiä ennen neuvotteluja, Koivu arvioi. Kiinan ja USA:n on määrä jatkaa keskusteluja kauppasodasta jälleen 10. – 11. lokakuuta.

Loppukesän aikana Yhdysvallat ja Kiina ovat korottaneet puolin ja toisin tullejaan ja lisänneet korotettujen tullien piiriin lisää tuotteita. Maiden väliset kauppasuhteet ovat kiristyneet entisestään.

Kauppasodan vaikutuksista maiden talouksiin on myös saatu entistä vahvempia merkkejä. Yhdysvalloissa kauppasodasta on aiheutunut suuria ongelmia muun muassa maanviljelijöille. Lisäksi Yhdysvaltojen osakemarkkinat ovat reagoineet kauppasodan kiristymiseen selvästi aiempaa vahvemmin.

Kiinassa puolestaan kauppasota näkyy esimerkiksi kokonaisviennissä, joka on kääntynyt laskuun.

Vaikka Yhdysvallat nyt suunnittelee kiinalaisyritysten pääsyä pörssiin, saattaa Kiinalla silti olla käytössään Yhdysvaltoja monipuolisempi välinearsenaali kauppasodassa.

Kiina voi esimerkiksi lopettaa valuuttansa juanin arvon puolustamisen, elvyttää raha- ja finanssipolitiikalla sekä tukemalla yrityksiä muin julkisin toimin. Kiina voisi myös lopettaa Yhdysvaltojen velkapapereiden ostot tai myydä nykyisiä omistuksia.

Yhdysvalloissa S&P 500 -osakeindeksi laski perjantaina 0,53 prosenttia ja teknologiapörssi Nasdaq laski 1,16 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös