Työllisyysasteen nousu kiinni osaamisen ja työkyvyn tukemisesta

Työikäisten työkykyä, terveyttä ja osaamista on ennakoitava ja tuettava digitalisaation tuomissa muutoksissa.

Digitalisaatio muuttaa työtehtäviä ja työnjakoa kaikilla toimialoilla ja muutos etenee helposti teknologian ehdoilla, kertoo Työterveyslaitoksen tiedote. Onkin havaittu, että olisi tärkeää että työntekijät pääsevät ajoissa muutokseen, jotta he voivat suunnata itse työtehtäviään ja kehittää osaamistaan uusille alueille, eikä työelämästä luisuta pois.

”Kun työllisyysastetta pusketaan ylös, lähtevät työkyvyttömyyseläkkeet ja sairauspoissaolot kasvuun, ellei osaamisen ja työkyvyn tuki ole kunnossa”, kertoo Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula.

Työntekijöiden osaaminen, työtehtävien mielekkyys ja työssä pysyminen nousevat keskiöön. Osaamisen ennakoinnista ja johtamisesta työntekijöitä osallistavalla tavalla kehkeytyy iso haaste sekä työpaikkojen henkilöstöjohdolle että työmarkkinakentälle.


 
Saat jopa 20 ilmaista osaketta!
 
Avaa ja rahoita tilisi Freedom24-välittäjällä ja saat jopa 20 ilmaista osaketta, joiden arvo on jopa 800 dollaria kukin. Lue lisää artikkelistamme
 
Jokaiseen sijoitukseen liittyy riskejä.
 

Työllisyysasteen nostaminen edellyttää työelämän muokkaamista niin, että myös osatyökykyisten mahdollisuuden osallistua otetaan huomioon. Noin puolella työikäisistä suomalaisista on jokin sairaus tai vamma, joten ei ole kyse pelkästä marginaali-ilmiöstä.

”Yrityksillä ei ole varaa jättää osatyökykyisten osaamista ja työpanosta käyttämättä”, toteaa johtaja Eva Helaskoski Työterveyslaitokselta.

”Työterveyshuollon asema on varmistettava sote-uudistuksessa, jotta se voi hoitaa tehtävänsä ja tukea työssäkäyvien työkykyä. Työelämän ulkopuolella olevien työkyvystä on myös huolehdittava.” 

Yksi lisääntyvä työn tekemisen ja teettämisen tapa on digitaalisilta alustoilta tarjottava työ, joka vyöryy nyt myös perinteisille työpaikoille.

”Alustoja kannattaa käyttää määrätietoisesti myös keinoina edistää pääsyä työmarkkinoille, parantaa työelämän laatua ja lisätä organisaatioiden ja verkostojen kykyä innovointiin ja vaativaan ongelmanratkaisuun”, kertoo johtaja Päivi Husman Työterveyslaitokselta. 

Lue myös: Ratkaisuja Suomen rekrypulaan: ”Yritykset, jotka kertovat itsestään saavat parhaan työntekijät”.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
verokortti verotus

Verottaja varoittaa: Monen suomalaisen verokortin veroprosentti on liian alhainen

Seuraava artikkeli
renkaat Nokian Renkaat testivilppi testimanipulaatio autoilu

Sijoittajille suunnattu puhelinkonferenssi ei hälventänyt huolia Nokian Renkaiden näkymistä