Sijoittajan verotus

Karu laskelma verokarhun ahneudesta – näin vähän palkankorotuksesta jää käteen

Veronmaksajien ekonomisti laski, mitä palkankorotuksesta tai bonuksesta jää käteen verojen jälkeen.

Tuloverotuksen marginaaliveroprosentti kuvaa sitä, kuinka paljon palkkatason ylittävästä tulosta verot kasvavat. Veronmaksajain keskusliitto kertoo sivuillaan esimerkin: kun 40 000 euroa vuodessa ansaitsevan palkansaajan tulot nousevat 100 euroa, hänen veronsa nousevat 47,1 euroa. Näin saadaan marginaaliveroprosentiksi 47,1 prosenttia.

Jos nimellisansiot ovat vuodessa 40 000 euroa korkeammat, nousee marginaaliveroprosentti vieläkin korkeammalle. Veronmaksajien mukaan 60 000 euroa vuodessa ansaitsevan marginaaliveroprosentti on jo 50,7 prosenttia ja 100 000 euron vuosituloilla se nousee 58,8 prosenttiin.

Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluinen kertoo artikkelissaan konkreettisen esimerkin keskituloisen verotuksesta ja kannustinloukusta.

”Myyntiedustaja Huikkasen bruttotulot ansiotyöstä ovat lähtötilanteessa 3 459 euroa. Johtaja Raatikainen kaikessa anteliaisuudessaan palkitsi alaisensa tämän pyyteettömästä ahkeruudesta ja korotti Huikkasen kuukausipalkkaa 200 eurolla heinäkuusta eteenpäin.”

Kalluinen kertoo, että esimerkin tapauksessa palkankorotuksen seurauksena edustaja Huikkasen verot ja veronluonteiset maksut kasvavat kuukaudessa 94 eurolla.

”Näin palkankorotuksesta jää Huikkasen käteen 106 euroa kuukaudessa. Hänen tulotasollaan marginaaliveroprosentti on 47,2 %.”

Kuukausipalkan päälle työnantaja maksaa myös bonuksista ja palkankorotuksista maksaa työnantajan sosiaalivakuutusmaksuja. Nämä työnantajan sosiaalivakuutusmaksut eivät kuitenkaan näy työntekijän palkkalaskelmalla.

Juuri korkeasta marginaaliverotuksesta johtuen Suomen palkkaverotus on kansainvälisesti vertailtuna varsin progressiivista. Toisin sanoen mitä suurempia palkkatasoja tarkastellaan, sitä kireämpää verotus Suomessa on vertailumaihin nähden.

Kaikkein suurituloisimmalla palkkatasolla Suomen marginaaliveroprosentti on kolmanneksi korkein Ruotsin ja Belgian jälkeen. Vertailun suurituloisinta, 140 000 euroa vuodessa ansaitsevaa palkansaajaa verotetaan Suomessa 6,9 prosenttiyksikköä ankarammin kuin muissa Euroopan vertailumaissa keskimäärin.

Suomen sosiaaliturvajärjestelmään ja verotukseen olisi tehtävä laaja remontti, suosittelee OECD. OECD:n mielestä Suomen ongelmana on kannustinloukku. Verotuksen ja etuuksien yhdistelmä vähentää työn kannustimia ja heikentää siten työllisyyttä.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Avatar

    Nettoveronmaksaja

    21.3.2020 at 15:38

    Kerrankin esimerkeistä löytyy sopiva luku: 140 000 ja kyllä, verotus tuntuu, kun mitään etuuksia tai tulonsiirtoja ei saa. Vaikka tulotaso voi kuulostaa suurelta, ei tällä Suomessa mitään rikasta elämää vietetä.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös