Indikaattorit

ISM-indeksi yllätti jälleen – osakekurssit notkahtivat

Presidentti Donald Trump nosti syyttävän sormensa jälleen kohti keskuspankkia.

Teollisuuden aktiviteettia ja tulevaa talouskasvua ennakoivan ISM-indeksi heikkeni syyskuussa selvästi ekonomistien odotuksia enemmän. Indeksi laski syyskuussa 47,8 pisteeseen elokuun 49,1 pisteestä. Uutistoimisto Bloombergin haastattelemat ekonomistit olivat odottaneet 50 pisteen lukemaa.

Alle 50 pisteluku tarkoittaa talouden kutistumista.

Indeksin romahdus on ollut nopeaa. Vain vuosi sitten lukema kävi yli 60 pisteessä. ISM-ostopäällikköindeksi laski heikoimpaan lukemaan 10 vuoteen. Indeksin laskun syyksi esitetään yleisesti Kiinan ja USA:n kauppasotaa.

Jo toisen kerran peräkkäin indeksi petti odotukset. Myös elokuussa indeksi romahti odotuksia enemmän. Uutistoimisto Bloombergin haastattelemat ekonomistit odottivat ISM-indeksin olevan elokuussa 51,3 pistettä, kun toteuma oli 49,1 pistettä.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump syytti indeksin laskusta odotetusti jälleen maansa keskuspankkia Fediä. Trump on toistuvasti kritisoinut keskuspankin rahapolitiikkaa liian kireäksi.

”Kuten ennustin, Jay Powell ja keskuspankki ovat sallineet dollarin nousta niin vahvaksi, erityisesti suhteessa KAIKKIIN muihin valuuttoihin, että se vaikuttaa negatiivisesti teollisuusyrityksiimme. Fedin korko on liian korkea. He ovat itsensä pahin vihollinen, eivätkä tajua sitä. Säälittävää!”, Trump twiittasi.

Osakemarkkinoilla S&P 500 indeksi laski ISM-indeksin romahduksen jälkeen 1,2 prosenttia. USA:n 10 vuoden velkakirjan korko laski 1,63 prosenttiin.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kommentoi ISM-indeksin laskua Twitterissä.

“ISM Teollisuus painui alimmilleen sitten finanssikriisin. Ylihuomenna osviittaa, pitääkö palvelut talouden pystyssä kunnes teollisuus kääntyy, kuten 4v sitten. Vai alkaako muodostua insentiivejä kauppadiileihin työ- ja osakemarkkinakäänteiden muodossa?”, Nummiaro kirjoittaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös