Henley Passport Index mittaa eri maiden vaikutusvaltaisuutta tutkimalla, kuinka moneen maahan kullakin passilla pääsee. Tutkimus listaa 199 passin ja 227 matkakohteen paremmuusjärjestykseen Air Transport Association IATA:lta saamien tietojen perusteella.
Neljännesvuosittaisessa indeksissä rankataan matkustusasiakirjoja sen perusteella, kuinka moneen maahan passilla pääsee viisumivapaasti tai jos viisumin voi anoa suoraan saapuessaan maahan.
Aasian ja Euroopan maat vahvoilla sijoilla
Japanilla ja Singaporella on maailman vaikutusvaltaisimmat passit. Maiden passeilla pääsee jopa 190 maahan. Suomen passi löytyy jaetulta toiselta sijalta Saksan ja Etelä-Korean kanssa. Suomen passilla pääsee 188 maahan.
Aasialaiset passit löytyvät toistuvasti listan kärkijoukosta, joka kertoo singaporelaisen FutureMap-yrityksen johtaja Parag Khannanin mukaan siitä, että Aasian maat ”ylläpitävät korkeaa mukavuustasoa molemmille osapuolille hyödylliseen taloudelliseen siirtolaisuuteen”.
Myös Euroopan mailla on toistuvasti hyvät sijoitukset. Arabiemiraatit jatkaa nousuaan listauksessa ja löytyy tänä vuonna 15. sijalta. Afghanistan löytyy jälleen listan pohjalta, maan passilla pääsee vain 25 maahan.
Britannian ja Yhdysvaltojen sijoitus taasen tippuu vuosi vuodelta. Nähtäväksi jää, miten brittien sijoitukselle käy Brexitin myötä.
– Sopimuksen ollessa vielä epävarma, on hankala ennustaa millaiset seuraukset tulevat olemaan EU:n ja Britannian kansalaisille, sekä EU:n ja Britannian väliselle yhteistyölle ja kaupankäynnille, tiedotteessa pohditaan.
Avoimien ovien politiikasta hyötyä maailman taloudelle
Henley & Partnersin mukaan indeksi kertoo maista muutakin kuin vain vaivattomasta matkustamisesta. Viisumivapaus liitetään maiden muihin etuihin kuten vapaaseen liiketoimintaan, oikeuslaitoksen riippumattomuuteen ja finanssipolitiikkaan, kertoo Henley & Partnersin puheenjohtaja Christian H Kaelin.
– Avoimien ovien politiikan leviäminen voi tarjota miljardeja maailman taloudelle, kuten myös luoda merkittäviä työmahdollisuuksia ympäri maailmaa, Kaelin sanoo.
– Etelä-Korean ja Arabiemiraattien nousu listalla ovat hyviä esimerkkejä siitä, mitä tapahtuu, kun valtiot ottavat ennakoivan asenteen ulkomaan asioihin. Lähestymistapa, joka hyödyttää merkittävästi maan kansalaisia sekä kansainvälistä yhteisöä.
Parhaiten sijoittuneet maat:
1. Japani, Singapore (passilla pääsee 190 maahan)
2. Suomi, Saksa, Etelä-Korea (188)
3. Tanska, Italia, Luxembourg (187)
4. Ranska, Espanja, Ruotsi (186)
5. Itävalta, Hollanti, Portugali (185)
6. Belgia, Kanada, Kreikka, Irlanti, Norja, Iso-Britannia, USA, Sveitsi (184)
7. Malta, Tsekki (183)
8. Uusi-Seelanti (182)
9. Australia, Liettua, Slovakia (181)
10. Unkari, Islanti, Latvia, Slovenia (180)
Huonoiten sijoittuneet maat
Vastaavasti listan loppupäästä löytyy maat, joilla pääsee alle 40 maahan.
100. Lebanon, Pohjois-Korea (39)
101. Nepal (38)
102. Libya, Palestiina, Sudan (37)
103. Jemen (33)
104. Somalia, Pakistan (31)
105. Syyria (29)
106. Irak (27)
107. Afghanistan (25)
Lähde: CNN ja MTV Uutiset.
Lue myös: Tässä ovat Aasian rikkaimmat henkilöt.
Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.
Booking.com