Markkinakommentit

Ekonomisti: ”Teollisuusshokki” pyyhkäisi markkinoiden yli

Kasvuajureita on nyt yhä vähemmän.

Teollisuuden aktiviteettia ja tulevaa talouskasvua ennakoivan ISM-indeksi heikkeni syyskuussa selvästi ekonomistien odotuksia enemmän. Indeksi laski syyskuussa 47,8 pisteeseen elokuun 49,1 pisteestä. Ekonomistit olivat odottaneet 50 pisteen lukemaa.

Alle 50 pisteluku tarkoittaa talouden kutistumista.

Indeksin romahdus on ollut nopeaa. Vain vuosi sitten lukema kävi yli 60 pisteessä. ISM-ostopäällikköindeksi laski heikoimpaan lukemaan 10 vuoteen. Indeksin laskun syyksi esitetään yleisesti Kiinan ja USA:n kauppasotaa.

ISM-indeksin lukema merkitsee vuosikymmenen pohjia, sillä yhtä alhaalla teollisuusindeksi oli kesäkuussa 2009, kommentoi uutista Inderesin ekonomisti Marianne Palmu artikkelissaan. Samalla osakemarkkinoilta häipyi yksi harvoista osakemarkkinoiden nousuajureista.

”Osakemarkkinalta luvut ovat huuhtomassa yhden harvoista positiivisista tekijöistä: euroalueen luvut ovat jo kuukausia näyttäneet teollisuuden taantumaa, mutta USA:n teollisuusluvut ovat pitäneet pintansa. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että tuotanto alkaa rakoilla maailmantalouden jäähtyessä, jolloin luottamus talousnäkymistä nojaa yhä vahvemmin palvelusektoriin ja vahvaan työllisyyteen”, Palmu toteaa.

Tuoreet USA:n teollisuuden suhdanneluvut painavat Palmun mukaan talouskasvun ennustetta kahden prosentin alapuolelle, sillä edellinenkin pettymys ISM-luvuista vaikutti ennusteeseen negatiivisesti 0,2 prosenttiyksikköä.

”Myös Atlantan Fedin oma, mahdollisimman reaaliaikaisesti talouslukuihin perustuva GDPNow-ennuste on painunut alle kahden prosentin.”

Nollakasvuennusteista ei siis vielä ole kyse USA:ssa. Sekin mahdollisuus on kuitenkin olemassa, jos teollisuuden lasku jatkuu yhtä jyrkällä kulmakertoimella ja palvelualat alkavat jäähtyä, Palmu arvioi.

Jälleen kerran osakesijoittajien tuki saattaa löytyä keskuspankista.

”Osakemarkkinan kannalta tukea kuitenkin tulee keskuspankin pelastusrenkaista: CME Groupin FedWatchin mukaan todennäköisyys Federal Reserven ohjauskoron laskulle lokakuun lopussa nousi kertaheitolla 80 %:iin”, Palmu muistuttaa.

Kommentoi
Ylös
>