
Taloussanomat kertoo tapauksesta, jossa kolmilapsinen perhe osti idyllisen omakotitalon Kajaanin keskustasta. Talo oli 120 neliöinen ja se oli vanha, rakennettu vuonna 1940. Se oli peruskorjattu ja hyväkuntoinen.
Perhe osti asunnon Kajaanin hintatasoon ja asunnon ikään nähden kovalla hinnalla, 180 000 eurolla.
Ongelmat ilmenivät perheelle kuitenkin välittömästi kaupan jälkeen.
Lahonneita seinärakenteita ei oltu korjattu ja osa lahovaurioisista vesikaton aluslaudoista oli jätetty vaihtamatta. Kaupan yhteydessä perheelle ei kerrottu vuosien 2008 ja 2009 vesivahingoista, jotka olivat jääneet korjaamatta kunnolla.
Talossa asuminen ei ollut homeongelmien vuoksi mahdollista. Asunnon ongelmat selvitettiin asiantuntijan avulla, ja tutkimusraportin mukaan ulkoseinät ja alapohja olisi purkukunnossa, seinissä ja katossa oli home- ja lahovauriot, suuria lämpövuotoja ja jopa -15 asteessa jäätyvät vesijohdot.
Ostajat hakivat kaupanpurkua Kainuun käräjäoikeudesta. Oikeus päätti kaupan purettavaksi ja myyjiä palauttamaan ostajille kauppahinnan 180 000 euroa.
Kiinteistön ongelmista tietämättömyyttä vakuuttaneet myyjät valittavat asiasta kuitenkin Itä-Suomen hovioikeuteen. Ostaja ja myyjä pääsivät sopuun, jonka hovioikeus vahvisti. Talokauppa sovittiin purettavaksi ja 180 000 euroa palautettavaksi talon ostajille.
Ostajaperhe ei kuitenkaan saanut sovittuja rahoja, vaan myyjät hakeutuivat velkasaneeraukseen vuonna 2015.
Purkukuntoinen omakotitalo ja sen tontin vuokraoikeus oli ulosmitattu talon ostaneiden veloista ja myyty vuonna 2017 vaivaisella 5500 eurolla.
Viimeisen sanan jupakassa antoi Rovaniemen käräjäoikeus, jonka mukaan myyjien oli palautettava kauppasummasta 90 000 euroa.
Talon ostanut kajaanilaisperhe on itsekin nyt velkajärjestelyn piirissä, vaikka talokaupan rahoittanut pankki antoi anteeksi puolet lainasummasta ja kertyneistä koroista.