
Syyskuussa inflaatio oli 0,9 prosenttia. Inflaation lasku syyskuusta lokakuulle johtui muun muassa sähkön hintojen lievemmästä noususta.
Lokakuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten savukkeiden, sähkön, vuokrien, hotellihuoneiden ja matkaviestintäpalveluiden kallistuminen. Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten bensiinin, asuntolainojen keskikoron, matkapuhelinten ja dieselin halpeneminen. Syyskuulta lokakuulle kuluttajahintojen kuukausimuutos oli 0,1 prosenttia, mikä johtui muun muassa ulkomaan lentoliikenteen kallistumisesta.
Euroalueen inflaatio oli lokakuussa ennakkotietojen mukaan 0,7 prosenttia. Syyskuussa se oli 0,8 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli lokakuussa 0,9 prosenttia.
Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja. Yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin kuuluvat kulutuserät ja laadintasäännöt on määritelty EU-asetuksin.
Pellervon taloustutkimuksen Janne Huovari kommentoi inflaatiolukuja Twitterissä.
Euroalueella kokonaisuudessaan inflaation hidastuminen on ollut voimakkaampaa kuin Suomessa. Suomessa hinnan nousevatkin nyt hieman muuta euroaluetta nopeammin. pic.twitter.com/KBSDeHB6j9
— Janne Huovari (@jhuovari) November 14, 2019