Markkinakommentit

Nordea: Kehittyvien markkinoiden osakkeet alipainoon

Kehittyvien markkinoiden osakeindeksit ovat nousseet rajusti.

Nordea kertoo viikkokatsauksessaan laskeneensa kehittyvät markkinat alipainoon. Syynä on se, että pankin salkussa ei olisi liikaa riskiä osakepainon noustessa, mutta myös siksi, että useat kehittyvät markkinat ovat jo nousseet varsin tuntuvasti, kertoo sijoitusstrategi Hertta Alava viikkokatsauksessa.

”Kehittyvien maiden yleisindeksissä Kiinan ja Etelä-Korean paino on yhteensä yli 40 %, ja nämä kaksi maata ovat hyvin riippuvaisia kansainvälisen kaupan ja teollisuuden näkymistä”, Alava toteaa.

Kauppasota ja teollisuuden heikkous ovat pitäneet Alavan mukaan Hongkongin ja Soulin pörssien kehityksen keskivertoa vaisumpana, ja raha on siirtynyt muille kehittyville markkinoille. Voimakasta kurssinousua on nähty erityisesti maissa, jotka eivät ole niin riippuvaisia kauppasodasta tai jopa hyötyvät siitä.

Erityisen vahvasti ovat kehittyneet Brasilian ja Venäjän osakemarkkinat. Esimerkiksi Brasilian osakemarkkinat ovat nousseet vuodessa lähes 27 prosenttia. Vuoden 2016 alusta on nousua tullut jo lähes 150 prosenttia.

Alavan mukaan kauppasodan lientyessä on mahdollista, että rahavirrat kääntyvät toiseen suuntaan. Lisäksi Kiinan indeksipainon nousu marraskuun lopulla voi aiheuttaa sijoitusstrategin mukaan lyhytaikaista ulosvirtaa muilta markkinoilta.

Kiinan ja Yhdysvaltain välisistä kauppaneuvotteluista on tullut ilmi positiivisia uutisia, kun Kiinan kauppaministeriön suunnalta tuli tietoja, että Kiina ja Yhdysvallat olisivat neuvotteluiden alla olevassa kauppasopimuksessa keskustelemassa tullimaksujen asteittaisesta poistosta.

”Tämä oli luonnollisesti hyvä uutinen markkinoiden kannalta. Yhdysvaltain neuvottelijoiden puolelta kuitenkin kiiruhdettiin sanomaan, että vaikka asioista keskustellaan, niin tullien poistoista ei kuitenkaan ole vielä päästy sopimukseen”, toteaa Nordean toinen sijoitusstrategi Ville Korhonen.

Korhosen mukaan kauppaneuvotteluihin liittyy edelleen epävarmuutta, mutta tällä hetkellä sijoittajat ovat tyytyväisiä neuvotteluiden sävyyn. Neuvotteluiden odotetaan johtavan myös konkreettisiin kehitysaskeliin kohti parempia kauppasuhteita.

Nordean pitää edelleen Suomen osakemarkkinat ylipainossa.

”Helsingin pörssin markkina-arvo on melko keskittynyt muutaman suuren yhtiön ympärille, mikä tuo toisinaan haasteita, kun yhden merkittävän yhtiön kurssiluisu painaa koko indeksiä. Uskomme, että kansainvälisen teollisuussektorin elpyminen tukee suomalaisia syklisiä yhtiöitä ja kotimarkkinasektorin tilanne pysyy kohtuullisen hyvänä”, Alava toteaa.

Suurimmat markkina-alueet USA:n ja Euroopan pankki pitää edelleen peruspainossa. Noin kaksi kolmannesta salkun osakesijoituksista kannattaa olla näillä verraten vakailla alueilla, Alava toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös