Sijoittajan verotus

Sijoitusammattilaiset: Osakesäästötili kannustaa vaurastumiseen ja kansankapitalismiin

Osakesäästötili on pieni askel kohti kansankapitalismia, mutta iso askel kohti vaurastumista, kertovat sijoitusasiantuntijat MTV:n markkinaraadissa.

Osakesäästötili on pieni askel kohti kansankapitalismia, mutta iso askel kohti vaurastumista, kertovat sijoitusasiantuntijat MTV:n markkinaraadissa.

Sijoittajat voivat ensi vuoden alusta ottaa halutessaan käyttöön sijoitus- eli osakesäästötilit. Eduskunta hyväksyi asiaa käsittelevän lain tämän vuoden maaliskuussa. Sijoittajat ovat ottaneet päätöksen osakesäästötilistä vastaan ristiriitaisesti.

Osakesäästötili mahdollistaa kaupankäynnin kotimaisilla ja ulkomaisilla osakkeilla ilman välitöntä veroseuraamusta. Osakesäästötilin sisällä tehdyistä osakekaupoista ei siis tarvitse maksaa veroa. Vero maksetaan vasta, kun varoja nostetaan osakesäästötililtä.

Pankit ovat viime päivinä kertoneet aikeistaan tarjota asiakkailleen osakesäästötilejä. Ensimmäisenä osakesäästötilin hinnat kertoi Nordea, mutta myös Danske Bank, Nordnet ja Mandatum Life ovat tarjoamassa osakesäästötiliä heti vuoden vaihteen jälkeen. OP ei ole vielä kertonut aikataulustaan ja hinnastostaan. Yllättäen myöskään S-Pankki ei ole toistaiseksi tuomassa osakesäästötiliä markkinoille.

Tilille saa siirtää enintään 50 000 euroa. Asiakas maksaa veroa sijoitusten tuotoista siinä vaiheessa, kun hän nostaa tililtä rahaa. Toisin sanoen veroa ei mene siinä vaiheessa, kun tilillä käytäisiin arvopaperikauppa ja siitä syntyisi myyntivoittoja.

Vaikka sijoitussäästötilille voi siis siirtää maksimissaan 50 000 euroa, tilin sisällä omistusten arvo voi kasvaa suuremmaksi, eikä raja vaikuta tähän. Tilille ei voisi siirtää aiemmin ostettuja osakkeita, vaan se koskee uusia sijoituksia. Tilille voi siirtää siis ainoastaan rahaa.

Nostetuista varoista verotettavaa pääomatuloa on se osuus, joka vastaa tuoton osuutta tilillä olevien varojen käyvästä arvosta nostohetkellä. Tuotto on verotettavaa pääomatuloa.

Tilin osakkeiden osingot saa sijoittaa uudelleen tilin sisällä ilman, että välissä menee veroa. Tilillä voi sijoittaa kotimaisiin ja ulkomaisiin pörssiosakkeisiin.

Osakesäästötili oli aiheena MTV:n Huomenta Suomi Extran Markkinaraadissa. Aiheesta keskustelmassa olivat Sari Lounasmeri Pörssisäätiöstä, Mika Heikkilä Taalerista ja Janne Pöysti Kauppalehdestä. Markkinadin mielestä pitkään valmisteltua tiliä hyvänä uutena mahdollisuutena saada osan yli 90 miljardista pankkitileillä nollakorolla makaavasta kotitalouksien varallisuudesta tuottamaan suomalaisten pörssiyhtiöiden liiketoiminnan kautta.

Katso video yllä.

Lue myös tämä: Osakesäästötili ei sovi kaikille

Kommentoi
Ylös
>