Talouden trendit

Suomalaisyhtiön kehittämä rekrytointialusta kaivaa piilotyöpaikat tekoälyn avulla

Keinoäly on valtaamassa rekrytointimarkkinat perinteinen työpaikkailmoittelu on jäämässä historiaan, väittää suomalainen it-yhtiö.

Pockethunt mobiilisovellus rekrysovellus tyomarkkinat talous

IT-ammattilaisten kysyntä jatkaa kasvuaan niin Euroopassa kuin Aasiassakin ja työvoimapulan arvioidaan kasvavan ensi vuonna.

Sosiaalisen median vuorovaikutteisuuteen perustuva Pockethunt tuo Euroopan ja Aasian teknologiakeskusten työmarkkinat työnantajien- ja hakijoiden älypuhelimiin. Euroopan komission maltillisimman kasvuarvion mukaan IT-alan työpaikat Euroopassa kasvavat yhdeksään miljoonaan vuonna 2020. Korkeimman kasvuarvion mukaan uusia IT-alan paikkoja syntyisi Euroopaan ensi vuonna peräti 750 000. Pockethunt iskee uudella sovelluksellaan tähän kuumentuvaan teknologia-alan työvoiman kysyntään.

Pockethuntin perustaja Joakim Honkasalo kertoo, että sovellus on käytettävyydeltään kuin Twitterin ja Instagramin yhdistelmä.

”Työnantajat julkaisevat palveluun vapaamuotoisen postauksen yrityksestään tai avoimista työtehtävistä, joita osaajat puolestaan selaavat omilla puhelimillaan. Postaukset ovat jäänmurtajia kahdenkeskeisten chattien aloittamiselle. Hakija on chatissa aluksi anonyymi ja päättää milloin paljastaa henkilöllisyytensä”, kertoo Honkasalo.

Mobiilisovellus kaivaa piilotyömarkkinat

Kansallisen rekrytointitutkimuksen mukaan matkapuhelin on noussut ylivoimaisesti yleisimmäksi välineeksi työnhaussa. Peräti 64 prosenttia työnhausta tapahtuu mobiililaitteella. Samalla neljä viidestä työnhakijasta käyttää sosiaalista mediaan työnhakunsa tukena.

Pockethunt-palvelun beta-versio on saanut jo ennen virallista julkaisua 10 000 käyttäjää pääosin Suomen ulkopuolelta. Uusi palvelu lanseerataan Suomen lisäksi Tukholman, Lontoon, Berliinin sekä Bangaloren ja Singaporen markkinoille, Honkasalo kertoo. 

”Teknologia- ja digiosaajista on Suomessa ja Euroopassa huutava pula, eikä lähimarkkinoilta löydy enää riittävästi osaavaa työvoimaa. Tarjoamme työnantajille nyt välineen, jonka avulla yritykset tavoittavat teknologia-hubien osaajat globaalisti.”

Perinteistä työpaikkailmoittelua pidetään nykyisille työmarkkinoille liian jäykkänä ja hitaana. Pockethuntin laskelmien mukaan työnhakuun käytetään Suomessa peräti 21 miljoonaa tuntia vuosittain.

”Tämä on täysin hukkaan heitettyä aikaa etenkin työnhakijalle, koska keskimäärin vain yksi prosentti hakijoista tulee valituksi tehtävään työhakemuksen perusteella”, Honkasalo toteaa.

Pockethuntin toiminta perustuu sosiaalisten medioiden hyödyntämiseen sekä keinoälyyn, joiden avulla yhtiö tavoittaa niin sanotut piilotyömarkkinat. Piilotyömarkkinoilla viitataan työpaikkoihin, jotka eivät milloinkaan päädy julkiseen hakuun. Tutkimusten mukaan 50 – 80 prosenttia työsopimuksista solmitaan piilotyömarkkinoilla.

Honkasalon mukaan piilotyömarkkinat perustuvat luottamuksellisiin sosiaalisiin suhteisiin ja toimivat täysin epämuodollisella tavalla karsien pois perinteisen rekrytointiprosessin jäykkyydet. Työnantajalle tämä on helpoin ja halvin tapa rekrytoida henkilöitä, ja osaajalle epäilemättä mutkattomin, Honkasalo kertoo.

Verkostojen voimalla

Sovelluksen algoritmit ohjaavat työntekijän ja rekrytoijan yhteen. Pockethuntin algoritmit perustuvat muun muassa syväosaamiseen, työyhteisöarvoihin sekä vastuu- sekä senioriteettitasoon. Ansioluetteloita tai työhakemuksia ei alkupään matchauksessa käytetä.

Sovelluksen palvelukehitystä on tehty yli 200 potentiaalisen käyttäjän ja parin kymmenen teknologiayrityksen kanssa. Muun muassa, Accenturen, Elisan, Futuricen, Solitan sekä muutaman pelialan yritysten rekrytointiammattilaiset ovat antaneet Pockethuntille oman osaamisensa järjestelmän kehittämiseksi nykyiseen muotoon. 

”Merkittävin ero Pockethuntin ja muiden rekrytointialustojen välillä on, että verkosto rakentuu ihmisten välille, eikä työnhakijoiden ja yritysten välille. Rakennettu kontaktiverkosto seuraa mukana vaikka koko loppuelämän. Lisäksi Pockethunt on toistaiseksi ilmainen myös työnantajille”, Honkasalo luotaa.

Kommentoi
Ylös
>