Talouden trendit

Teknologiateollisuus: Ammattiliitot ajavat Suomen taloutta karille

Ammattiliitot jättivät lukuisia lakkovaroituksia teollisuuteen.

Teollisuusliitto, Ammattiliitto Pro ja ylempien toimihenkilöiden YTN ovat jättäneet lukuisia lakkovaroituksia teknologiateollisuuteen ja koko vientiteollisuuteen.

Lakot alkaisivat vaiheittain 9. joulukuuta alkaen. Lakkoon menee työntekijöitä yhteensä kymmeneltä Teollisuusliiton sopimusalalta. Lakko koskee yhteensä noin 35 000 työntekijää.

Työnantajajia edustavan teknologiateollisuus ry:n neuvottelut olivat pisimmällä Teollisuusliiton kanssa, joka on perinteisesti ollut päänavaajan roolissa teknologiateollisuudessa. Teknologiateollisuuden mukaan Teollisuusliitto yrittää lakolla uhaten runnoa läpi ylimitoitetun ja kohtuuttoman palkkavaatimuksensa, joka rapauttaisi toteutuessaan kilpailukyvyn ja johtaisi väistämättä työpaikkojen menetyksiin.

Palkat nousivat kynnyskysymykseksi

Teknologiateollisuus on oman näkemyksensä mukaan hakenut aktiivisesti ratkaisua, ja suurin osa asioista saatiinkin jo Teollisuusliiton kanssa sovittua. Ratkaisuun saakka ei kuitenkaan päästy, sillä eteneminen tyssäsi Teollisuusliiton palkankorotusvaatimuksiin. Neuvotteluissa ei ole pöydällä minkäänlaisia työehtojen heikennyksiä, väittää teknologiateollisuus.

Työnantajaleirin mukaan teollisuusliiton palkkavaatimus osoittaa välinpitämättömyyttä työllisyydestä ja talouden realiteeteista. Maailmantalouden epävarmuus ja kysynnän heikkeneminen näkyvät jo nyt teknologiateollisuudessa: teollisuusyritysten tilaukset ovat vähentyneet ja tarjouspyyntöjen määrä on supistunut voimakkaasti. Keskeisen vientialan ratkaisulla on suuri vaikutus työllisyyteen.

 ”Talous on noussut viime vuosien aikana lähes kymmenen vuotta jatkuneesta aallonpohjasta, kilpailukyky on parantunut ja työllisyys kohentunut. Teollisuusliitto on valmis heittämään hyvän kehityksen kertaheitolla romukoppaan. Ylisuuret palkankorotukset olisivat todellinen uhka työllisyydelle. Talouskasvun hidastuessa on muutenkin haasteellista ylläpitää hyvää työllisyyskehitystä”, sanoo Teknologiateollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Helle.

Helteen mukaan työehtosopimusneuvotteluja on vaikeuttanut Teollisuusliiton jyrkän kielteinen suhtautuminen kiky-tunteihin ja kaikkiin vaihtoehtoisiin tapoihin sopia työajasta. Teollisuusliitolle ei ole sopinut edes se, että kiky-tunneista sovittaisiin paikallisesti ja niistä maksettaisiin. Vaikeuskerrointa lisää myös heikkenevä taloustilanne, minkä vuoksi palkkaratkaisun tasoa on arvioitava erityisellä huolella.

”Työnantajapuolen keskeisin tavoite on kustannuskilpailukyvyn parantaminen. Mikäli työaika lyhenee, se nostaa työnantajan työvoimakustannuksia ja palkankorotuksiin jää vähemmän mahdollisuuksia. Jos taas työajan pidennystä voitaisiin jatkaa, se antaisi tilaa suuremmille palkankorotuksille ja sitä kautta myös palkansaajien ostovoimalle”, Helle sanoo.

Ammattiliiton mukaan työaika suurin kiistan aihe

Työntekijäleirissä asia nähdään luonnollisesti toisin.

”On todella valitettavaa, että joudumme turvautumaan näin koviin otteisiin, mutta muukaan ei nyt näytä auttavan. Jouduimme sunnuntaina katkaisemaan neuvottelumme myös teknologiasektorilla, kun työnantajapuolen halu sopimuksen syntymiseen oli täysin olematon”, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto toteaa liiton tiedotteessa.

Teollisuusliiton kaikkien sopimusalojen neuvotteluja on leimannut Teollisuusliiton mielestä työnantajien vyörytys, joka toteutuessaan toisi runsaasti heikennyksiä nykyisiin työehtoihin. Heikennysten kustannusvaikutus olisi suurimmillaan jopa 20 prosentin luokkaa eli tuon verran työntekijät häviäisivät nykytilaan verrattuna.

Suurimmat kiistat ovat koskeneet muun muassa työaikaa, erityisesti niin sanotun kiky-sopimuksen tuomia lisätunteja ja arkipyhiä. Työnantajaliitot ovat tuoneet moniin neuvottelupöytiin myös hyvin periaatteellisia heikennysesityksiä, kuten jäsenmaksuperinnän lopettamisen, Teollisuusliitto toteaa.

”Näyttää siltä, että työnantajaleiri hakee nyt konfliktia tosissaan ja laajalla rintamalla. Siinä ei ilmeisesti työtaisteluista johtuva kilpailukykyhaitta paljon vaakakupissa paina. Olemme kuitenkin valmistautuneet painostustoimiimme sen verran perusteellisesti, että eiköhän patruunoillakin ala kello kilkuttaa hieman toisessa sävyssä”, Aalto kertoo.

Teknologiateollisuuden ja Ammattiliitto Pron neuvottelut ovat edenneet takkuisesti, eivätkä osapuolet päässeet vielä edes keskustelemaan palkkaratkaisusta. Vaikein asia on ollut kilpailukykysopimuksen mukainen työajan pidennys. Myös YTN:n neuvottelut ovat edenneet hitaasti.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös