Valuuttakurssit

Analyytikko: Dollarin vahvuus on päättymässä

Nordean analyytikko uskoo, että ensi vuonna euro alkaa vihdoin ja viimein vahvistua suhteessa dollariin.

Euron arvo suhteessa dollariin kävi kaikkien aikojen korkeimmillaan kesällä 2008, ennen finanssikriisin puhkeamista. Tuolloin yhdellä eurolla sai lähes 1,6 dollaria. Euron vaihtokurssista on sen jälkeen sulanut peräti 30 prosenttia, ja nyt euro/dollari -vaihtosuhde on 1,11 dollaria.

Kesäkuusta 2018 lähtien euro on heikentynyt dollariin nähden yli 10 prosenttia.

”Epävarmuus ja maailmantalouden hidastuminen ovat tukeneet dollaria vuonna 2019. Lähiviikot dollari jatkaa vahvana, mutta sen jälkeen euron vahvistuminen alkaa”, arvioi Nordean analyytikko Kristian Nummelin artikkelissaan.

Nummelinin mukaan dollari on tänä vuonna hyötynyt kauppasodan aiheuttamasta epävarmuudesta ja toisaalta myös Yhdysvaltojen vahvasta taloudesta tänä vuonna. Dollari on valuuttamarkkinoilla niin sanottu turvasatamavaluutta, jonka kysyntä kasvaa tyypillisesti epävarmoina aikoina.

Euroa on puolestaan painanut alaspäin analyytikon mukaan epävarmuus kuten autotullien uhka, Brexit, kauppasota ja Kiinan talouden heikkouden heijastuminen euroalueen talouksiin.

Nummelin uskoo, että dollari jatkaa vielä vahvistumistaan jonkin aikaa.

”Seuraavina parina kuukautena dollari pysyttelee vielä vahvana euroalueen talouskuvan ollessa edelleen heikko ja luottamuslukujen pysytellessä matalilla tasoilla. Samalla myös EKP on kallellaan yhä elvyttävämpään rahapolitiikkaan. Lisäksi Yhdysvaltojen ja Kiinan alustava kauppasopimus ei ole vielä täysin varma ja yllätyksiä voi olla vielä luvassa. Kokonaisuudessaan EUR/USD-kurssi kohtaakin laskupainetta vielä lähiaikoina ennen kuin euron vahvistuminen alkaa.

Vuoden 2020 ensimmäisen vuosineljänneksen loppupuolella alkaa kuitenkin euron vahvistuminen, Nummelin ennustaa.

”Ensi vuonna eurolle tukea tuovat erityisesti euroalueen talouden vakautuminen, kun hitaimman kasvun vaihe jää taakse ja EKP:n elvytystoimet ovat tulossa päätökseen. Samaan aikaan Yhdysvaltojen talous jatkaa vielä hidastumistaan, mikä tarkoittaa maiden välisen talouskasvueron kutistumista, ja eron kaventuminen nähdään myös inflaatiossa. Lisäksi likividiteettitilanne puoltaa dollarin heikentymistä.”

Lisäksi Britanniassa brexit-sopimuksen hyväksyminen parlamentissa on hyvin todennäköistä, ja poliittisen epävarmuuden väheneminen hyödyttää euroa. Yhdysvalloissa puolestaan presidentinvaalit lähestyvät. Nummelinin mukaan presidentti Trump tuskin haluaa kärjistää kauppasotaa ja heikentää taloutta täten juuri vaalien alla.

”Globaalin talouskasvun piristyminen ja riskinottohalukkuuden kasvu olisivatkin eurolle myönteisiä asioita”, analyytikko kiteyttää.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös