Makrotalous

USA ja Kiina pääsivät ”välirauhaan” kauppasodassa

Maiden välillä saavutettu sopu ei tarkoita kaikkien tullien purkamista.

Yhdysvallat ja Kiina ovat päässeet alustavaan sopuun neuvotteluissa kauppasodan lopettamiseksi, kertoo Kiinan apulaiskauppaministeri Liao Min. USA ja Kiina ovat sopineet niin sanotusta ensimmäisen vaiheen sopimuksesta.

USA ja Kiina ovat käyneet kauppasotaa kahden vuoden ajan.

Maat alkavat sopimuksen ansioista poistaa toisilleen asettamia tulleja vähitellen. Kiina peruu Yhdysvalloille suunnittelemansa tullit, joiden oli määrä astua voimaan ylihuomenna sunnuntaina.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi asiasta tuttuun tyyliin Twitterissä. Trumpin mukaan maat ovat sopineet useista rakenteellisista muutoksista.

Yhdysvallat purkaa osan tekemistään tullipäätöksistä, mutta osa jää kuitenkin yhä voimaan, Trump kertoo.

Sopimuksen mukaan maat poistavat toisilleen asettamia tulleja, ja maat myös peruvat lisätullit, joiden oli määrä tulla voimaan sunnuntaina.

Sopimuksen mukaan Kiina lupaa lisätä tuontiaan Yhdysvalloista. Tuontia Kiina lisää esimerkiksi energian, lääketeollisuuden tuotteiden sekä maataloustuotteiden, kuten vehnän ja maissin osalta. Lisäksi maat ovat päässeet sopuun teollisuusvakoilutapauksista ja piraattituotteista.

Minin mukaan sopimuksen seuraavan vaiheen neuvottelujen alkaminen riippuu siitä, miten hyvin ensimmäisen osan toimeenpano onnistuu.

Kiinalle sopimus tuli viime hetkellä, sillä USA:n oli määrä 15. joulukuuta asettaa 15 prosentin lisätullit 160 miljardille dollarille Kiinassa valmistettuja tuotteita. Uudet tullit olisivat olleet vakava isku teknologiateollisuudelle.

Kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja Timo Vuori kertoo Ylen haastattelussa, että Yhdysvaltain ja Kiinan tekemä sopimus on eräänlainen välirauha, mutta varsinaista rauhansopimusta ei ole tehty.

Sopimus on Vuoren mielestä osa Trumpin vaalikampanjaa. Ilmoitus sopimuksesta tuli Trumpin kannalta sopivasti samaan aikaan, kun USA:n edustajainhuoneen valiokunta ilmoitti Trumpin virkarikossyytteen etenemisestä.

Osakemarkkinat eivät kauppasovusta innostuneet. Yhdysvalloissa S&P 500 -osakeindeksi ei käytännössä noussut lainkaan ja Nasdaq nousi vain 0,2 prosenttia.

Kommentoi
Ylös
>