Indikaattorit

Kiinan vienti kärsi pahasti kauppasodan vuoksi marraskuussa

Vienti Yhdysvaltoihin laski peräti 23 prosenttia.

Globaalista talouskasvusta noin kolmasosa on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut Kiinan ansiota. Tämän vuoksi kauppasodan vaikutukset globaaliin kauppaan ja Kiinan talouskasvuun ovat sijoittajien yksi suurimmista huolenaiheista.

Kauppasota näkyy Kiinan tuoreissa vientitilastoissa. Maan vienti laski Kiinan tulliviranomaisten mukaan marraskuussa dollarimääräisesti 1,1 prosentilla vuodentakaiseen verrattuna. Kiinan vienti laski Yhdysvaltoihin peräti 23 prosentilla ja oli matalinta sitten helmikuun.

Kiinan keskuspankin tutkija Wang Youxin kommentoi tuoreita lukuja uutistoimisto Bloombergille seuraavasti.

Heikko globaali kysyntä erityisesti Kiinan suurimpien kauppakumppaneiden kuten USA:n, Euroopan ja Japanin välillä veti marraskuun vientilukuja alaspäin. Lisäksi heikentynyt Kiinan valuutta yuan vaikutti dollarimääräisiin vientilukuihin. Jatko viennin kehityksen suhteen riippuu pitkälle kauppasotaneuvottelujen edistymisestä. Mikäli ensimmäisen vaiheen kauppasopimus saadaan aikaiseksi, yritysten luottamus voi palautua ja vienti nousta.

Kiinan viennin laskusta huolimatta maan tuonti oli marraskuussa hyvällä tasolla. Maan tuonti kasvoi marraskuussa 0,3 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen. Tuonnin kasvu oli ensimmäistä kertaa plusmerkkinen sitten huhtikuun.

Toteutunut marraskuun lukema oli myös selvästi parempi kuin ekonomistien konsensusennuste, joka oli -1,8 prosenttia.

Hyvät tuontiluvut kertovat, että kysyntä Kiinassa on elpymässä. Elpyvää kysyntää tukee myös vasta julkaistut teollisuusaktiviteettia kuvaavat lukemat, jotka olivat parempia kuin ekonomistit odottivat. Ekonomistien mukaan tosin elpyminen ei kauppasodan keskellä ole välttämättä kovin pitkäaikaista.  

Kiinan kauppataseen ylijäämä marraskuussa oli 38,73 miljardia dollaria. Ylijäämä oli viennin heikkouden ja tuonnin odotettua paremman kehityksen myötä odotuksia matalampi. Ekonomistit odottivat kauppataseen ylijäämäksi keskimäärin 46,40 miljardia dollaria.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös