Viime viikolla City Football Groupin kerrottiin myyvän 10 prosentin omistusosuutensa Manchester City-jalkapalloseurasta yhdysvaltalaiselle Silver Lakelle noin 500 miljoonalla dollarilla. Tämä kauppa asettaisi Manchester Cityn arvoksi noin 4,8 miljardia dollaria.
Kauppa on hyvin merkittävä, sillä se nostaa Manchester Cityn maailman arvokkaimmaksi jalkapalloseuraksi ohi muun muassa FC Barcelonan, Manchester Unitedin sekä Real Madridin.
Vielä heinäkuussa julkaistussa listauksessaan talouslehti Forbes arvioi Manchester Cityn valuaation noin 2,7 miljardiin dollariin, olennaisesti pienemmäksi kuin kaupasta esitetty valuaatio. Yhtiön arvostus olisi täten noin 6,5 kertaa ensi vuoden odotettu liikevaihto.
Kauppa kääntää huomioon etenkin Manchester Unitediin, joka on listattu New Yorkin pörssiin 3,1 miljardin dollarin markkina-arvolla. Yhtiön arvostus olisi täten 35 prosenttia alhaisempi kuin Manchester Cityn. Cityn kauppa saikin Manchester Unitedin osakkeet yli 11 prosentin nousukiitoon.

Jo vuosi sitten Saudi Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmad olisi ollut valmis ostamaan seuran 5 miljardilla dollarilla, mutta seuran omistava Glazerin suku ei tähän suostunut.
Manchester Unitedin osake äkkiseltään voi vaikuttaa kaupan myötä alihinnoitellulta. Totuus kuitenkin on toinen. Jalkapallon ystävät ovat varmasti huomanneet Manchester Unitedin ja Manchester Cityn viimeaikaiset suoritukset Englannin valioliigassa ja Mestarien liigassa. Hyvin pelaaminen onkin hyvin keskeisessä roolissa kyseisten seurojen liikevaihtojen kannalta.
Mikäli seura menestyy Valioliigassa, fanituotteiden myynnin ja brändiarvon edistämisen ohessa aukeaa myös ovi Mestarien liigan peleihin. Mestarien liigassa esiintymällä jalkapalloseurat voivat saada olennaisen lisän liikevaihtoon kasvavien televisiolähetystuottojen kautta oman liigansa ulkopuolelta. Manchester Unitedin tapauksessa yli kolmannes liikevaihdosta tulee televisiointioikeuksien kautta.

Edeltävän kolmen vuoden aikana kaupallinen myynti on polkenut paikallaan ja ollut seuran todellinen rahantekokone. Brändiarvo on maailmanlaajuinen ja huomattava, joten fanituotteet ovat menneet hyvin kaupaksi ja sponsorisopimuksetkin ovat arvokkaita. Tuoreet pelaajahankinnat luonnollisesti ruokkivat fanituotteiden myyntiä ja houkuttelevat uusia sponsoreita. Viime vuonna seura allekirjoitti pitkäaikaisen sponsorisopimuksen Kohlerin kanssa, jonka arvioitu vuotuinen arvo seuralle olisi noin 13 miljoonaa dollaria.
Mikäli seura haluaa kuitenkin kasvattaa tulostaan, televisiointitulot ja ottelumyynti ovat kriittisiä kohtia. Mikäli seura pelaa hyvin, ottelut keräävät katsojia niin Old Traffordilla kuin televisionkin kautta. Mikäli menestystä ei kuitenkaan tule, ottelulähetyksiä ei välttämättä haluta näyttää joka puolella laskeneen kiinnostuksen vuoksi. Samoin Mestarien liigasta tuloja ei ole tulossa, mikäli sinne ei päästä.
Manchester Unitedissa on täten sijoittajalle mahdollisuus, mikäli seura suorituu lähitulevaisuudessa Manchester Cityyn verrattavalla tavalla. Seura kuitenkin on valmentajamuutoksensa myötä murrosvaiheessa, ja seuran tulevaisuudesta voi olla montaakin mieltä. Sir Alex Fergusonin aikana asiat olivat vielä toisin.
Disclaimer: Artikkelin kirjoittaja on Liverpoolin kannattaja, eikä omista Manchester Unitedin osakkeita eikä tule niitä ikinä omistamaan.