Sijoitusstrategiat

Tämä kuvaaja on osakepoimijan ja salkunhoitajan painajainen

Oikean markkinan ja oikean osakkeen poiminta ei ole ollut viime vuosina helppoa.

Akateeminen tutkimus on jo pitkään osoittanut, ettei osakeindeksiä ole mahdollista voittaa osakepoiminnalla muutoin kuin riskiä kasvattamalla tai satunnaisella tuurilla.

Osakepoimija ei varmasti ilahdu myöskään yllä olevasta kuvaajasta, jonka Societe Generale -pankin sijoitusstrategi Andrew Lapthorne julkaisi. Lapthorne nimesi kuvaajan paljonpuhuvasti ja prokatiivisesti otsikolla ”The most depressing chart ever!”, eli maailman masentavin kuvaaja. Kuvaajan julkisti uutistoimisto Bloomberg.

Kuvaaja ei juurikaan rohkaise yrittämään indeksin voittamista.

Mistä siis kuvaajassa on kyse?

Lapthorne tutki peräti 16 000 eri puolilla maailmaa noteerattujen pörssiyhtiöiden tuottoja ja vertasi niitä maailman tunnetuimpaan osakeindeksiin, Yhdysvaltojen S&P 500:een.

Viimeisimmän kahden vuoden aikana vain noin 20 prosenttia noista 16 000 osakkeesta tuotti paremmin kuin S&P 500 -indeksi. Eli siis keskimäärin vain joka viides osake pärjäsi indeksille.

Lapthornen julkistama kuvaaja siis näyttäisi kertovan, että sekä oikeiden osakkeiden valinta että myös oikean osakemarkkinan valinta ei ole helppoa.

Johtopäätösten suhteen kannattaa kuinkin olla varovainen. Yksi tulkinta on se, että osakepoiminta on vaikeaa, koska vain joka viides osake tuottaa maailman tunnetuinta osakeindeksiä paremmin.

Toinen tulkinta voisi olla kuitenkin se, että USA:n osakemarkkinat ovat olleet viime vuosina poikkeuksellisen tuottava markkina muihin maailman osakemarkkinoihin verrattuna. Eikä se poikkeuksellisuus välttämättä ole pysyvää.

Itseasiassa kun katsotaan kuvaajaa tarkemmin, niin esimerkiksi vuosina 2002-2009 maailman osakkeista 60-70 prosenttia oli tuottanut kahden vuoden ajanjaksolla S&P 500 -indeksiä paremmin.

Bloombergin kolumnisti John Authers tutki Lapthornen havaitsemaa ilmiötä lisää. Hän vertasi S&P 500 -indeksin tuottokehitystä niin sanottuun equal weight -indeksiin. Tällaisen indeksissä jokaisen indeksin osakkeen painoarvo on yhtä suuri. Se siis poikkeaa normaalista osakeindeksistä, jossa osakkeiden painoarvo määräytyy niiden markkina-arvon mukaan. Authers siis muodosti samoista S&P 500 -indeksin yhtiöistä uuden indeksin.

Authers havaitsi, että S&P -yhtiöiden equal weight -indeksin tuotto on painunut viimeisen parin vuoden aikana alhaisemmaksi kuin markkina-arvopainotetun indeksin.

Authersin saama tulos siis kertoo samaa tarinaa kuin Lapthornenkin tulokset. Mikä tahansa S&P 500 -indeksin yhtiö on hävinnyt tuotoissaan koko indeksille.

Koska markkina-arvopainotetussa indeksissä suurten yhtiöiden merkitys indeksin tuotolle on suuri, tarkoittaa tämä sitä, että päästäkseen hyviin tuottoihin, olisi osakepoimijan pitänyt pystyä poimimaan salkkuunsa juuri oikeita osakkeita.

Kommentoi
Ylös
>