Kumppaniblogit

Osakesäästötilin viisi nopeaa

Osakesäästötili tuo suoran osakesijoittamisen verotuksellisesti samalle viivalle kasvuosuudellisen sijoitusrahaston kanssa.

Osakesäästötili tuo suoran osakesijoittamisen verotuksellisesti samalle viivalle kasvuosuudellisen sijoitusrahaston kanssa. Osakesäästötilille kertyvistä osingoista, eikä myyntivoitoista joudu verolle. Mitä tapahtuu osakesäästötilillä, jää osakesäästötilille. Verottajalle ei tarvitse kertoa mitään, eikä verottaja puutu osakesäästötilillä tapahtuvaan vaurastumiseen.

2. Mitä?

Osakesäästötilille voi tallentaa vain rahaa ja vain 50 000 euroon asti. Eli osakkeita ei voi siirtää osakesäästötilille, eikä osakesäästötililtä voi sijoittaa kuin pörssiosakkeisiin. Tilillä olevien varojen arvonnousu ei ole rajattu, joten muutaman kymmenen vuoden kuluttua tilillä voi olla vaikka miljoona.

Pääomatuloveroa maksetaan vasta siinä vaiheessa kun varoja nostaa tililtä pois. Verotettavaa tuloa on se osuus, joka vastaa tuoton osuutta tilillä olevien varojen käyvästä arvosta. Eli jos olet saanut 20 prosentin tuoton osakesäästötilillä oleville varoillesi ja nostat sieltä 100 euroa palveluntarjoaja ottaa pääomatuloveroa 20 euron voiton edestä.

3. Hyödyt

Realisoiduista myyntivoitoista ei joudu verolle ja osingot voi sijoittaa lyhentymättömänä uudestaan osakkeisiin. Käteisellä toteutettavat pörssiyhtiöostot eivät pakota kyseiseen kohdeyhtiöön sijoittanutta verolle. Tällainen tapahtuma kun ei realisoi myyntivoittoa, koska se syntyy osakesäästötilillä. Lisäksi hyödyiksi voidaan katsoa, että valtiosta tulee pitkäjänteinen osakesijoittaja yksittäisten sijoittajien kautta.

4. Haitat

Osakesäästötili ei sovellu lyhytaikaiseen sijoittamiseen, koska tililtä nostetuista voitoista menee 30-34 prosentin pääomatulovero. Tavallisen arvo-osuustilin vero on voittojen osalta sama, mutta osinkoista vain 25,5-28,9 prosenttia, koska siinä osinkotuotosta 15 prosenttia on verovapaata tuloa.

Osakesäästötilillä ei myöskään ulkomaisten osakkeiden osalta ole mahdollista verosopimuksen mukaiseen lähdeverohyvitykseen. Myyntitappioita ei myöskään voi vähentää verotuksessa ennen kuin tili suljetaan kokonaan. Verokarhu ei tosiaankaan huomioi sitä mitä osakesäästötilillä tapahtuu – hyvässä ja pahassa.

Siksi myöskään arvo-osuustilin hankintameno-olettama ei koske osakesäästötililtä tehtyjä sijoituksia. Tämä voi varsinkin kasvu-osakkeiden osalta olla merkittävä asia. Hankintameno-olettama alle kymmenen vuoden sijoituksessa kun on 20 prosenttia myyntihinnasta ja 40 prosenttia yli kymmenen vuoden sijoituksista.

5. Kenelle?

Osakesäästötilillä ei voi sijoittaa rahastoihin, korkoihin, johdannaisiin tai listaamattomiin yrityksiin. Pitkäjänteisen kasvu-osakesijoittajan kannattaa käyttää tavallista arvo-osuustiliä hankintameno-olettaman takia.

Osakesäästötili soveltuu kuitenkin pitkäjänteiseen, osinkotuottoja metsästävään sijoitustyylin. Myös aktiivista osakekauppaa kannattaa käydä osakesäästötilillä, mikäli voitot ovat tappioita suurempia.

Lue tästä lisää osakesäästötilistä.

a: 0b:c:
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös