Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Yksikin Donald Trumpin tviitti voi laukaista osakkeet laskuun

Maailmantalouden tilanne on nyt herkkä pienillekin negatiivisille signaaleille.

Danske Bank ennustaa tuoreessa sijoitusnäkemyksessään osakkeille maailmanlaajuisesti 4-8 prosentin tuottoa seuraaville 12 kuukaudelle. Maailmantaloudessa ja politiikassa nähdyt edistysaskeleet eivät ole kuitenkaan poistaneet riskejä.

Pankin mukaan maailmantalouden pahimpien uhkien hälveneminen puoltaa edelleen osakeylipainoa. Tätä näkemystä tukee poliittisten riskien pienentyminen ja talouden tunnuslukujen kehittyminen hyvään suuntaan.

”Emme odota ensi vuodelta vuoden 2019 kaltaista tuottojen ilotulitusta, mutta vähempikin riittää. Joukkolainoihin verrattuna osakkeiden tuotto-odotukset ovat edelleen hyvät”, toteaa Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen.

Kemppaisen mukaan poliittinen riski on pienentynyt, sillä Yhdysvallat ja Kiina ovat neuvottelemassa osasopimusta kauppasotaan. Lisäksi Euroopassa on toistaiseksi vältetty sopimukseton hard-brexit.

”Keskuspankit ovat viime kuukausina pyrkineet osaltaan tukemaan taloutta rahapoliittisen elvytyksen avulla. Taantuman pelko on laantunut, ja sijoittajien riskinottohalukkuus on jälleen kasvanut”, Kemppainen kiteyttää.

Ei ole kuitenkaan syytä heittäytyä täysin optimismin vietäväksi. Kemppaisen mukaan todellisuudessa yksi Donald Trumpin kirjoittama kauppasotaan liittyvä negatiivinen tviitti tai parin talouden tunnusluvun huononeminen voivat laukaista markkinoiden epävakauden ja osakekurssien laskun uudestaan.

”Tämä nähtiin viimeksi tämän viikon maanantaina, kun Trump ilmoitti teräs- ja alumiinituotteiden tariffeista brasilialaisille ja argentiinalaisille tuotteille.”

Talousoptimismia ruokki perjantaina USA:n työministeriö julkaisemat marraskuun työllisyysluvut. USA:ssa maatalouden ulkopuoliset työpaikat lisääntyivät 266 000 työpaikalla. Ekonomistien ennuste oli 187 000 uutta työpaikkaa. Työttömyysaste laski 3,5 prosenttiin eli alimmilleen sitten vuoden 1969.

Vahvat työllisyysluvut olivat ekonomisteille yllätys, sillä ekonomistikunta oli odottanut keskimäärin 187 000 uutta työpaikkaa. Viimeksi marraskuuta kovempiin työllisyyslukuihin USA pääsi viime tammikuussa, jolloin uusia työpaikkoja syntyi 312 000. Lokakuussa lukema oli 196 000.

USA:n ja Kiinan välisen kauppasodan loppuminen ei ole kuitenkaan varmaa, sillä USA:n presidentin Donald Trumpin mukaan sovun saavuttamisella ei ole kiire. Trump arvioi kauppakiistojen jatkuvan pitkälle ensi vuoteen.

Mikäli kauppasotaan ei löydy ratkaisua, aikoo Yhdysvallat laajentaa Kiinaan kohdistuvia tullimaksuja muun muassa älypuhelimiin ja leluihin joulukuun 15. päivänä.

Lisäksi USA:n kauppakiistat Ranskan kanssa ovat kiihtymässä. Ranska asetti heinäkuussa voimaan uuden verolain, joka on kohdistettu teknologiajättien veronkiertomenetelmiin. Tämä uusi digivero kohdistuu teknologiayhtiöiden liikevaihtoon niiden ilmoittaman voiton sijasta.

USA ei Ranskan digiverosta pidä ja on ryhtymässä vastatoimiin. USA valmistelee korotettuja tullimaksuja ranskalaisille tuontituotteille. USA:n mielestä digivero aiheettomasti kuormittaa yhdysvaltalaisia yhtiöitä.

Lähes 170 miljardin punnan sijoitusvarallisuutta hallinnoiva Investec suhtautuu optimistisesti tulevaan vuoteen. Investecin mukaan tänä vuonna pahasti heikentynyt teollisuustuotanto tulee ensi vuonna elpymään, jonka myötä riski laman tulemisen osalta pienentyy.

Tämän hetken suurimpia huolenaiheita markkinoilla on ollut Saksan teollisuustuotannon heikkous, joka on johtunut erityisesti kauppasodasta.

Investec uskoo kauppasodan helpottavan ensi vuonna USA:n presidentinvaalien lähestyessä. Yhdysvaltain talouskasvu ja sen tukeminen tulevat olemaan entistä tärkeämpi asia istuvalle presidentille presidentinvaalien lähestyessä, koska maan taloustilanne on keskeinen Trumpin kannatukseen vaikuttava tekijä.

Katso tästä linkistä Danske Bankin näkemys sijoituskohteista, joissa on tuottopotentiaalia.

Kommentoi
Ylös
>