Oma talous

Osakesäästötili vs arvo-osuustili

Osakesäästötilit ovat nyt täällä. Kaupankäynti osakesäästöileillä käynnistyi 1.1.2020. Osakesäästötilin suurin hyöty on verovapaa kaupankäynti osakkeilla tilin sisällä. Veroja ei makseta vuosittain vaan ainoastaan noston yhteydessä tai tiliä lakkauttaessa. Osakesäästötilejä välittävät Danske Bank, Nordea, Nordnet ja Mandatum.

VertaaEnsin.fi ja Sijoittaja.fi toteuttivat yhdessä kuluttajille ilmaisen vertailutyökalun, jolla voit tarkistaa osakesäästötilin kulut ja tilikohtaiset erot omalla kohdallasi. Osakesäästötili kiinnostaa monia yksityissijoittajia, mutta miten osakesäästötili eroaa arvo-osuustilistä?

Osakesäästötili

 • Kaupankäynti ulkomaisilla tai kotimaisilla osakkeilla
 • Maksimitalletus 50 000 euroa erissä tai kerralla
 • Tilille voi siirtää vain rahaa, ei omistuksessa olevia osakkeita
 • Tilillä olevat osakekaupat ja osingot verovapaasti
 • Tuotosta peritään ainoastaan noston yhteydessä veroa 30 – 34 %
 • Kotimaisten osakkeiden lähdevero 0%
 • Ulkomaisten osakkeiden lähdevero 15%
 • Hankintameno-olettama ei käytettävissä
 • Ainoastaan yksityishenkilö voi avata tilin
 • Yksityishenkilöllä voi olla yksi tili
osakesäästötili-faktat

Arvo-osuustili

 • Kaupankäynti ulkomaisilla tai kotimaisilla osakkeilla, ETF:illä, rahastoilla, pörssilistatuilla tuotteilla ja listaamattomilla osakkeilla
 • Ei rajoitusta siirrettäville rahavaroille
 • Voittojen ja osinkojen verotus vuosittain
 • Kotimaisten osakkeiden lähdevero 25,5%
 • Ulkomaisten osakkeiden lähdevero 25,5%
 • Hankintameno-olettama käytettävissä
 • Yksityishenkilö tai yritys voi avata tilin
 • Tilien lukumäärää ei rajoitettu
osakesäästötili-arvoosuustili

Molemmissa tileissä on omat plussat ja minuksensa. Arvo-osuustilin ja osakesäästötilin sopivuus sijoittajalle riippuu yksinkertaisesti siitä miten sijoistusinstrumentteja haluaa käyttää, mutta osakesäästötili on omiaan juuri korkoa korolle -ilmiön hyödyntämisessä. Kun osingoista ja myyntivoitoista ei tarvitse maksaa vuosittain veroa, osuus, jonka olisi muuten maksanut veroina, kasvaa korkoa. Siten koko sijoituspääoma kasvaa mahdollisimman paljon hyödyntäen korkoa korolle -ilmiötä.

Arvo-osuustili ja osakesäästötili eivät suinkaan poissulje toisiaan. Vuoden 2020 alusta voit ajaa kaksilla rattailla. Osakesäästötilillä kannattaa tehdä osakepoimintaa kotimaisilla osakkeilla ja taas arvo-osuustilillä sijoittaa esimerkiksi rahastoihin.

Voit vertailla eri osakesäästötilit VertaaEnsin.fi osakesäästötili laskurilla. Huomioi, että laskuri järjestelee osakesäästötilit tämän hetkisten tarjousten mukaan, mutta lisätietoja painamalla voit samassa näkymässä tarkastella kampanjoiden jälkeisiä hintoja, sillä osakesäästötili on pitkän aikavälin sijoitusinstrumentti.

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia. 

3 kommenttia

3 kommenttia

 1. Avatar

  juhani saarinen

  12.1.2020 at 03:38

  +- on nolla!kun katsotaan kokonaisuutta !

 2. Avatar

  Bernstein

  17.1.2020 at 18:07

  Ei vaan pahasti pakkasella. Äsken tuli vielä lopullinen niitti eli Kelan “Lahtis-vero”, jonka perusteella opiskelijan ja tukiasiakkaan saama osinko katsotaan hänelle tuloksi. Loogisempaa olisi laskea vuoden lopussa tilin sisäiset osingot ja luovutukset sekä tappiot yhteen ja rokottaa opiskelijaa lopputuloksesta.

  Lahtisen(huom. ei Kelan eikä verottajan!) logiikan mukaan kuitenkin kaikki tulo on tulovalvonnassa tuloa, mutta mikään meno ei ole menoa. Voitot ovat voittoja, kun taas tappiot eivät olekaan tappioita. Tällaiselle “logiikalle” ei aatehistoriassa ole kuin yksi nimi ja se on ku..tus.

  Osakesäästötili voidaankin haudata näillä saatesanoilla:
  Menehtyi virkamiehen vaikean asennevamman murtamana.

 3. Avatar

  Bernstein

  17.1.2020 at 18:48

  Pari tarkennusta:

  1. Jos eli kun tarvitaan arvonnousun lisäksi myös kassavirtaa, arvo-osuustilille maksettuja osinkoja verotetaan kevyemmin kuin osakesäästötililtä nostettuja varoja (25,5% vs 30-34%). Tämä etu koskee toki myös tavan arvo-osuustilillä olevia “suoria” osakkeita vs rahastoja(kasvu-).

  2.Ulkomaisten osinkojen lähdeveroa ei hyvitetä eli niiden vero on käytännössä luokkaa 40%.

  3. Rangaistus toisen osakesäästötilin perustamisesta(vaikka vahingossa) on suomalais-kansalliseen tapaan kohtuuton: Jos ymmärrän oikein, seurauksena on kummankin tilin veroetujen menettäminen välittömästi ja verovuoden osalta takautuvasti.

  4. Yritykset eivät – tietenkään – pääse tässä “työväen” kanssa samalla viivalle. Sitä varten vaadittaisiin hallitusvastuuseen se varsinainen “työväenpuolue” eli Kokoomus.

  5. Yhtäläisyytenä lopuksi se, että kummassakin sijoitustilimuodossa lopetuksen jälkeen tappiot ovat vähennyskelpoisia. Tämä “oikeus” tuli samalla koskemaan myös “vanhoja” sijoitushenkivakuutuksia ja/eli kapitalisaatiosopimuksia – tietenkin samalla kun niiden verotusta muuten kiristettiin.

  Sitä taas ei kerrota, voiko tilin lopettaa milloin vaan ja perustaa samantien “rangaistuksetta” uuden, jos toimenpidettä käytetään jonkun muun myyntivoiton tai -tappion kuittaamiseen.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös