Sijoitusideat

USA:n teknologiajätit jättävät osakemarkkinoilla muut varjoonsa

Viiden suuren teknologiajätin ennennäkemätön merkitys osakemarkkinoilla herättää jo huolia.

Amerikkaiset teknologiajätit Apple, Microsoft, Google, Amazon ja Facebook hallitsevat yhä enemmän Yhdysvaltojen osakemarkkinoita. Näiden viiden yhtiön yhteenlaskettu markkina-arvo on jo peräti 18 prosenttia koko S&P 500 -osakeindeksin kokonaismarkkina-arvosta.

Googlen emoyhtiön Alphabetin arvo nousi ensimmäistä kertaa nyt yli biljoonaan eli tuhanteen miljardiin dollariin. Myös Microsoft, Apple ja Amazon ovat ylittäneet rajan. Apple ylitti biljoonan dollarin markkina-arvon jo elokuussa 2018 ensimmäisenä yksityisyrityksenä maailmassa. Amazonin arvo puolestaan nousi rajan yli syyskuussa 2018 yli rajapyykin väliaikaisesti.

S&P 500 nousi viime vuonna yli 30 prosenttia ja osingot mukaan laskien yli 33 prosenttia. Indeksin viime vuoden kurssinoususta yksistään Apple ja Microsoft selittävät lähes 15 prosenttia, kertoo CMNC-sivusto. Kun mukaan lasketaan myös Google, Amazon ja Facebook, nousee näiden viiden yhtiön yhteenlaskettu nousu jo noin 23 prosenttiin. Siis lähes neljännes kurssinoususta selittyy teknologiajättien nousulla.

Morgan Stanley -pankin USA:n osakestrategian johtaja Mike Wilson, kertoo CNBC-uutiskanavalle, että muutaman yrityksen näin suuri osuus koko indeksin markkina-arvosta on ennennäkemätöntä. Ei edes 2000-luvun alun teknologiakuplassa muutaman yhtiön ylivalta ollut näin suurta.

Wilsonin mukaan pääoma keskittyy nyt muutamalle yhtiölle vahvemmin kuin koskaan aiemmin.

Vuodesta 1990 lähtien vain viiden S&P 500 -indeksin osakkeen markkina-arvo on ollut yli neljä prosenttia. Nämä yhtiöt ovat Apple, Microsoft, General Electric, Cisco Systems ja Exxon Mobil.

Pääoman keskittyminen muutamille teknologiajättiläisille herättää huolia.

Bank of America varoitti viimeisimmässä asiakaskirjeessään ”kasvavasta korrelaation ja keskittymisen riskeistä”. Pankki suositteli osakesijoittajia hakemaan sijoituskohteita muista yhtiöistä kuin teknologiajäteistä.

Huolia mahdollisesta teknojättien kuplasta lisää se tosiasia, että niiden osuus koko indeksin tuloskehityksestä ei ole kasvanut samassa suhteessa kuin niiden markkina-arvo.

Analyytikoilla riittää silti uskoa teknologiajätteihin. Konsensussuositus kaikille muille paitsi Applen osakkeelle on Osta.

YhtiöKonsensussuositusP/E-kerroin 2020
AppleLisää24
MicrosoftOsta31
Google (Alphabet)                 Osta27
AmazonOsta68
FacebookOsta25

Teknologiajättien alati kasvava valta ja merkitys on herättänyt huolia myös päättäjissä.

Kansainväliset Teknologiajätit maksavat erilaisten järjestelyjen vuoksi vain vähän veroja suhteessa tuloksiinsa, ja niiden verotus painottuu pääkonttorimaahan. Ne eivät siis maksa veroja sinne, missä niiden loppuasiakkaat ovat. Siksi Ranska ja Italia ovat ottaneet käyttöön oman teknologiajätteihin kohdistuvan veronsa.

Yllä olevalla Zacks Investment Researchin videolla pohditaan, ovatko Apple, Amazon tai Facebook hyviä sijoituskohteita vuonna 2020.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös