Talouden trendit

VM:n ylijohtaja: Tupakka ja bensa tuovat valtiolle verotuloja vielä pitkään

Sen minkä valtio tupakan ja bensan kulutuksessa häviää, se ottaa takaisin verokorotuksina.

Valtion valmisteverojen tuotoissa ei ole odotettavissa isoja yllätyksiä lähitulevaisuudessa, vaikka autojen päästöt pienenevät ja tupakointi vähenee, valtiovarainministeriön ylijohtaja Terhi Järvikare arvioi kolumnissaan.

Pitkällä aikavälillä on Järvikareen mukaan syytä varautua siihen, etteivät verot kartu samoista lähteistä kuin nykyisin.

”Verojärjestelmän ensisijainen tehtävä on rahoittaa julkisia palveluja ja tulonsiirtoja. Valmisteveroilla on myös toinen tehtävä: ohjata kulutusta. Seuraamme verollisen kulutuksen kehitystä tarkasti ja otamme tulevan kehityksen huomioon verotuottoennusteissa”, Järvikare kirjoittaa.

Tupakkavero on hyvä esimerkki tällaisesta ohjaavasta verosta. Järvikareen mukaan tupakkaveron tarkoituksena on edistää tupakkalain terveyspoliittisia tavoitteita. Vaikka tupakointi on vähentynyt, ovat valtion tupakoinnista saamat verotulot kasvaneet.

”Tupakointia onkin saatu vähennettyä osin veron avulla niin, että savukkeiden kulutus on supistunut neljänneksen vuodesta 2008. Veronkorotukset ovat olleet sen verran suuria, että kulutuksen vähenemästä huolimatta tupakkaverotuotot ovat kasvaneet merkittävästi.”

Tupakasta saatavat verotulot eivät ole edelleenkään laskussa vaan edelleenkin veronkorotusten ansiosta kasvussa. Myöhemmin tupakkaveron tuotot tulevat laskemaan, koska tupakkalain tavoiteaikatauluna on tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä.

Myöskään polttoaineverojen tuotot eivät ole notkahtaneet, mutta jatkossa verotuottojen kuitenkin ennustetaan pienenevän, Järvikare toteaa.

”Autokanta muuttuu energiatehokkaammaksi ja fossiiliset polttoaineet korvautuvat kevyemmin verotetuilla biopolttoaineilla.”

Muutos ei kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä.

”Bensiinin valmisteverotaso ei ole reaalisesti noussut 2010-luvulla, mutta aiempien hallitusten tekemät veronkorotukset ovat kasvattaneet nimellisesti verotuottoa ja niin tulee käymään myös tämän vuoden lopulla, kun seuraava veronkorotus tulee voimaan”, Järvikare toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös