Koronavirus käänsi sijoittajien tunnelmat ahneudesta pelkoon

Kaksi merkittävää sijoittajien tunnelmista kertovaa sentimentti-indikaattoria ovat nopeasti muuttaneet suuntaansa.
riskit riskien karttaminen suojautuminen riski talous, riskinsietokyky riskit riskien karttaminen suojautuminen riski talous, riskinsietokyky
Fear&Greed -indeksin kehitys. Lähde: CNN.com.

Niin sanotut sentimentti-indikaattorit, eli markkinoiden ja sijoittajien mielialoista kertovat mittarit, näyttävät millaisia ovat sijoittajien ja markkinoiden näkemykset tämän hetken markkinatilanteesta. Sijoittajien mielialoja seuraavien mittarien arvioinnista voi olla hyötyä arvioitaessa markkinoiden mahdollista suuntaa, uskovat jotkut rahoitustutkijat.

CNN-uutiskanavan ylläpitämä ja sijoittajien tunnelmia seitsemän eri indikaattorin perusteella seuraava Fear & Greed -indeksi on romahtanut huippulukemista nopeasti alaspäin.

Tuorein lukema on nyt 44 pistettä, kun se vuoden vaihteessa kävi peräti 93 pisteessä. Indeksin maksimi on 100 pistettä. Mitä korkeampi luku, sitä optimistisemmat ovat sijoittajien tunnelmat.

Myös toinen sijoitussentimentti-indikaattori, USA:n sijoittajayhdistyksen AAII säännöllisesti laatima kysely osoittaa sijoittajien pessimismin kasvaneen. AAII:n sijoittajille osoittamassa kyselyssä kysytään, mihin suuntaan sijoittajat uskovat osakemarkkinoiden suuntaavan seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Tällä hetkellä enemmistö vastanneista eli 36,9 prosenttia uskoo osakemarkkinoiden laskuun, 32 prosenttia uskoo nousuun ja 21,2 prosenttia on neutraalilla kannalla. Vielä viikko sitten vain 24,8 prosenttia sijoittajista uskoi osakemarkkinoiden laskuun.

Hyvä tuloskehitys ei sijoittajia lämmitä

On kohtuullisen selvää, mikä sijoittajia nyt huolettaa: syy on koronavirus.

Osakekurssit ovat ottaneet viime päivinä useampaan kertaan iskuja sitä mukaa kun uusia tietoja viruksen leviämisestä tulee. Kuinka pitkävaikutteisesti virus vaikuttaa pörsseihin, on täysi kysymysmerkki.

Perjantaina nähtiin jenkkipörsseissä poikkeuksellisen kova laskupäivä, kun S&P 500 -osakeindeksi rojahti lähes 1,8 prosenttia, Dow 2,1 prosenttia ja teknologiapörssi Nasdaq 1,6 prosenttia. Euroopassakin EuroStoxx 50 laski 1,35 prosenttia.

Maanantaiaamuna Kiinan pörssikurssit romahtivat. Maan pörssit olivat olleet runsaan viikon suljettuna kiinalaisen uudenvuoden takia. Shanghain pörssi laski 8,13 prosenttia. Kurssilasku oli kovin lähes viiteen vuoteen.

Jotain markkinoiden lisääntyneestä hermoilusta kertoo sekin, että osakemarkkinoiden pelkokerroin, eli odotettua volatiliteettia mittaava VIX-indeksi pomppasi lähes 22 prosenttia ylöspäin.

Hermoilu osakemarkkinoilla tuskin johtuu meneillään olevasta tuloskaudesta, sillä loka-joulukuun tulosraporttinsa julkistaneista amerikkalaisista pörssiyhtiöistä 69 prosenttia on raportoinut analyytikoiden konsensusodotuksia korkeammat osakekohtaiset tulokset.

Koronavirus tappanut jo enemmän kuin Sars

Koronaviruksen aiheuttama uhriluku jatkaa nousuaan.

Kiinan Hubein maakunnan viranomaiset vahvistivat maanantaina 56 uutta kuolonuhria. Nyt Wuhanista alkunsa saanut koronavirukseen on johtanut 361 ihmisen kuolemaan.

Kiinan viranomaisten mukaan yhteensä tartuntatapauksia on koko Kiinassa reilut 17 200. Virus on jo nyt tappanut Kiinassa enemmän ihmisiä kuin sars-virus 2000-luvun alussa. Sars-virus tappoi 349 ihmistä Kiinassa vuosina 2002-2003.

Torstaina WHO julisti viruksen kansainväliseksi terveysuhkaksi. Kuitenkin tämänhetkisten tietojen mukaan koronavirus ei ole yhtä tappava kuin vuosisadan alussa levinyt sars-virus.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Rommakkaniemi arvioi viime viikolla, että Suomen tulee varautua siihen, että koronaviruksen synnyttämä ongelma ei häviä hetkessä eikä Suomen talous jää immuuniksi asian negatiivisilta vaikutuksilta.

Yritykset eri puolilla Suomea ovat huolissaan koronaviruksen vaikutuksista kansainväliseen kauppaan ja sitä kautta myös Suomen talouteen.

Jo nyt tavarantoimitukset Kiinasta ovat viivästyneet, puhumattakaan suomalaisten matkailuyrittäjien kokemista taloudellista tappioista matkojen peruuntumisen johdosta. Toisaalta panikoitumiseen tai ylireagointiin ei ole tarvetta.

“Koronavirus jarruttaa väistämättä maailmantalouden kasvua ja sillä on vaikutuksia myös Suomen vientivetoiseen talouteen. Matkailu on viime vuosina kasvanut Suomessa kiinalaisten turistien ansiosta”, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi toteaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli

Metsäteollisuuden työtaistelu uhkaa pidentyä – työnantajan mielestä kilpailukykyä rapautetaan vuosiksi eteenpäin

Seuraava artikkeli
hedelmät osingot tuotto sijoittaminen osinko

Sijoitusstrategi: Yksi hyvä osinkovuosi ei takaa tuottoa