Oma talous

Oletko kyllästynyt työhösi? Älä ota lopputiliä, vaan löydä työn imu uudelleen

Oletko varma siitä, että irtisanoutuminen on paras vaihtoehto?

Joskus lopputilin ottaminen työpaikasta, johon on lopen uupunut, tuntuu ainoalta vaihtoehdolta. Unelmoitko päivittäin työsuhteen lopettamisesta ja siitä, miten asiat olisivat toisin paremmassa työpaikassa?

Oletko kuitenkaan täysin varma siitä, että lopareiden ottaminen on paras ja ainoa vaihtoehto?

Työnhaku on raskas prosessi, joka voi kestää 6–9 kuukautta, jonka aikana saattaa kohdata monia hylkäyksiä. Ehdotan jotain. Älä irtisanoudu – ainakaan vielä. Saattaa olla, että voit tehdä nykyisestä työpaikastasi mieluisamman muutamalla vinkillä.

Näin löydät intoa tympivästä työstä

Työterveyslaitoksen tutkijat Lotta Harju ja Piia Seppälä kertovat vinkkejä HS:n artikkelissa, miten työn imun voi löytää jälleen.

1. Pysähdy ja mieti, miksi työ tympii niin kovasti ja mihin sen mielekkyys on kadonnut. Ole rehellinen. Työntekijä on itse paras asiantuntija arvioimaan, miksi työ maistuu puulta.

”Tutkimusten mukaan suurimpia syitä leipiintymiseen on se, että työ ei tarjoa riittävästi mielekkäitä haasteita tai että työtä ei voi tehdä mielekkäällä tavalla”, kertoo Harju.

Työn imun katoaminen ei ole pikkujuttu Työterveyslaitoksen mukaan:

”Tylsyys on yhteydessä moniin samoihin asioihin kuin työuupumus: tyytymättömyyteen, sairauspoissaoloihin, irtisanoutumisaikeisiin ja alentuneeseen suorituskykyyn.”

2. Tee tilanneanalyysi: Onko työssä riittävästi haasteita ja mahdollisuuksia oppia uutta? Millaista työtä todella haluaisit tehdä? Innostaako jokin nykyisessä työssä? Vastaako työ osaamistasi ja käytätkö kaikkia kykyjäsi?

Harjun mukaan työntekijä turhautuu helposti, jos ei pääse käyttämään kaikkia kykyjään. Jokaisella pitäisi olla mahdollisuus kehittyä omassa työssään.

3. Mieti, miten tilanteen voisi korjata? Tarvitsisitko hieman vaihtelua tai kenties uuden alan?

”Työn imusta voi huolehtia vaalimalla itselle tärkeitä asioita työssä. Jos sinulle on tärkeää auttaa muita ihmisiä, mieti miten voit toteuttaa sitä”, sanoo Seppälä.

Voisitko löytää uuden suhtautumisen työhön muuttamalla ajatustapaasi? Olisiko työroolin vaihto mahdollista yhtiön sisällä tai voisitko aloittaa kokonaan uuden uran? Pystyisitkö kouluttautumaan työn ohessa?

4. Miten voisit muuttaa työolosuhteita sekä työtä niin, että mielekkyys sekä muun muassa keskittymisrauha paranee?

5. Huolla työn imua. Pohdi mikä työssäsi antaa energiaa ja mikä motivoi? Näitä voimavaroja kannattaa vaalia. Kannattaa myös miettiä, miten voisit lisätä mielekkäitä tehtäviä nykyiseen työrooliin.

Konkreettisia muutoksia tai lopputili

Kun leipiintymisen syyt ovat selvillä, voi käydä esimiehen kanssa juttusilla ja kertoa, miten toivoisi työtään muutettavan. Joskus pieni muutoskin voi tehdä terää.

Jos mitta on lopullisen täynnä tai työhön ei tule mitään muutoksia, viimeinen oljenkorsi on lopputili. Kannattaa muistaa, että työ- ja perhe-elämä vaikuttavat toinen toisiinsa ja jatkuva ahdinko työpaikalla heijastuu eittämättä myös kotioloihin.

Työterveyslaitoksen Työn imu -testin avulla voi arvioida omaa hyvinvointia työssä.

Lue myös: Motivaatio hukassa? Löydä inspiraatio näillä keinoilla.

Lähde: MarketWatch.

Kommentoi
Ylös
>