Rahoitusteoriaa

Osakesijoittaja, aika on paras ystäväsi

Historia osoittaa, ettei kärsivällisen sijoittajan tarvitse murehtia ajoituksen vaikeasta haasteesta.

Osakemarkkinoiden tunnelmat muuttuvat helposti optimismista hermoiluun. Osakekurssit saattavat nousta pitkänkin aikaa ja sitten hetkessä kursseista vedetään ilmat pois. Eikä aina kurssilaskulle löydy edes kunnon selitystä, kuten nähtiin esimerkiksi loppuvuodesta 2018.

Pitkäjännitteisen osakesijoittajan ei tarvitse olla markkinaturbulenssista huolissaan, mikäli historia toistaa itseään.

Osakemarkkinoiden kyky luoda lisäarvoa ja tuottoja on historiallisesti ollut nimittäin vastaansanomatonta.

Amerikkalainen Business Insider laski vuonna 2016 S&P -osakeindeksin keskimääräiset tuotot 10, 20, 30 ja 40 vuoden aikaperiodeilla.

Lähde: Business Insider
Lähde: Business Insider

Jokaisella noilla ajanjaksoilla keskimääräinen tuotto on ollut huikea – kaikkein suurin 40 vuoden ajanjaksolla.

Eikä edes ajoituksen epäonnistuminen ole pitkäjännitteiselle sijoittajalle katastrofi. Business Insiderin laskelmien mukaan 99,2 prosenttia kuukausista vuoden 1871 jälkeen on tuottanut positiivisia tuottoja.

Vaikka sijoittaja olisi erehtynyt ostamaan S&P-indeksiä syyskuussa 1929 – juuri ennen suurta pörssiromahdusta – olisi sijoittaja kolminkertaistanut sijoituksensa arvon vuoteen 1969 mennessä.

Tietenkin ajoituksen onnistuminen olisi tarjonnut moninkertaisesti parempia tuottoja. Esimerkiksi sijoitus 1970-luvun puolessa välissä olisi tuottanut huikean 3000 prosentin tuoton vuoden 2015 kurssihuippuun mennessä.

Nämä laskelmat ovat tietenkin hypoteettisia, ja ne on tehty oletuksella, että sijoitukset olisi tehty koko indeksiin.

Laskuharjoitusten viesti on kuitenkin selvä – kärsivällisyys palkitaan osakemarkkinoilla.

Artikkeli on SalkunRakentajassa julkaistu alun perin helmikuussa 2016.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Bernstein

    11.2.2020 at 10:17

    Tuo kaikki edellyttää, että sijoittaja ostaa ja unohtaa. Vain sellainen sijoittaja kuitenkin voi ostaa ja unohtaa, jolla on varaa siihen. Ensin pitää olla varaa sijoittaa ja sitten on oltava vielä varaa unohtaa.

    Useimmat meistä kuitenkin tarvitsevat kassavirtaa eli korkoja ja osinkoja sekä suurempiin investointeihin myyntituloja, mieluummin voitollisia. Osingot ovat pois korkoa korolle kerryttävästä tuotosta ja voitollisista myyntivoitoista pääoman lisäksi se voitto-osuuskin lakkaa kasvamasta kun se rahastetaan ulos.

    Niinpä kyynikko pääseekin taas lausumaan suuren totuuden, jonka mukaan aika on kyllä sijoittajan paras ystävä, mutta vain niiden sijoittajien, joilla on varaa niin kalliiseen ystävään.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös