Oma talous

Älä anna raha-asioiden stressata sinua – näin vähennät rahastressiä

Tuottavatko raha-asiat jatkuvaa huolenaihetta?

Raha-asiat ovat aiheuttaneet unettomia öitä useimmille meistä. Tyypillisin rahaan liittyvä stressi lienee sen puute. GfK:n vuonna 2015 teettämä laaja tutkimus paljasti, että rahan riittävyys on kansainvälisesti tarkasteltuna kaikkein eniten stressiä aiheuttava asia, kertoo OP.

”Tuloksissa yllätti se, että rahasta stressaaminen on niin globaali ilmiö ja toistuu sekä köyhissä että rikkaissa maissa”, pohtii Säästöpankin pääekonomisti Henna Mikkonen.

Capital Onen teettämän kyselyn mukaan amerikkalaisista jopa 58 prosenttia kertoo talousasioiden hallitsevan heidän elämäänsä. Rahastressi johtaa usein väsymykseen, unettomiin öihin ja keskittymisvaikeuksiin.

Mikä avuksi? No tietenkin paksumpi lompakko?

Isompi palkka ei ratko kaikkien talousahdistusta. Salary Financen raportin mukaan 32 prosenttia amerikkalaisista, jotka ansaitsevat vähintään 200 000 dollaria vuodessa eli noin 184 000 euroa, kuluttavat palkan loppuun jo ennen kuun loppua.

Jos raha-asioista stressaaminen vie yöunet, ensitöiksi kannattaa istua alas ja pohtia, mikä omassa taloudessa stressaa. Tässä neljä vinkkiä, miten rahastressin voi selättää.

1. Kohtaako tulot ja menot?

Käy läpi kuukauden menot ja mieti, mitkä menoista ovat pakollisia ja mistä voisi tinkiä.

”Itselleni oli erittäin valaiseva harjoitus, kun kävin läpi muutaman kuukauden tilitietoni ja katsoin, että mitkä menot eniten jälkikäteen harmittivat”, kertoo Mikkonen.

Äkilliset isommat menot voivat vetää talouden hetkellisesti miinukselle, joka voi aiheuttaa lisästressiä. Yllättäviä menoja varten säästöt tulevat tarpeen. USA Todayn mukaan rahastressi selätetään säästämällä säännöllisesti.

Salary Financen raportista selviää, että 46 prosenttia säännöllisesti säästävistä ihmisistä ei koe taloudellista stressiä, kun taas 52 prosenttia niistä, jotka eivät säästä, stressaavat raha-asioita.

Joitain isoja menoyllätyksiä vastaan voi suojautua esimerkiksi vakuutuksilla, Mikkonen vinkkaa. Säästäminen kannattaa automatisoida ja säästöjä voi kerryttää pikkuhiljaa laittamalla joka kuukausi palkasta pieni määrä sivuun.

2. Velkataakka on pallo jalassa

Harva selviää elämässään ottamatta lainkaan velkaa. Niitäkin kannattaa ottaa harkiten ja pohtia, onko itsellään ”turhaa” velkaa, kuten pikavippejä tai kulutusluottoja.

”Suomessakin on tutkittu, että ylivelkaantuminen sairastuttaa. Itselle kannattaa tehdä selvä suunnitelma siitä, missä järjestyksessä ja miten velat maksetaan takaisin. Jos velkoja on kerääntynyt moneen eri paikkaan, niin niiden yhteen kokoaminen ja järkevöittäminen kannattaa”, Mikkonen kertoo OPlle.

Asuntovelalliset voivat suojautua korkojen nousua vastaan vaikkapa korkosuojauksella tai kiinteäkorkoisella lainalla.

4. Pörssikurssien heilahtelut stressaa

Sijoitussalkkukin voi aiheuttaa ennenaikaisia harmaita haituvia. Jos sijoitukset aiheuttavat unettomia öitä, Mikkosen mukaan kannattaa miettiä onko säästöt hajautettu fiksusti ja onko sijoitusten riskitaso itselleen sopiva.

5. Muuta asennoitumista

Tomi Astikainen eli neljä vuotta ilman rahaa ja kirjoitti kokemuksistaan kirjan Miten elää ilman rahaa? Astikainen kertoo Terve.fi-sivustolla, että paras tapa välttyä rahan tuomalta stressiltä on muistaa, että raha on vain illuusio. Uusi asennoituminen auttaa.

”Se on vain ihmisten välinen sopimus niin kuin mikä tahansa muukin sopimus. Rahan sijasta voidaan käyttää esimerkiksi aikapankkeja, joissa palveluita vaihdetaan aikaa vastaan.”

Kannattaa pohtia, millaisia tunteita raha ja sen käyttö herättää. Löytyykö syy vaikkapa lapsuudenkodista ja miten omat vanhemmat käyttivät rahaa? Mitä jos rahaan liittäisikin positiivisia tunteita?

Lue myös: Säästäminen on pitkälti psykologiaa: Näin harjoitat säästämistaitoja.

Lähde: OPn artikkeli.

Henna Mikkosen titteli korjattu tekstiin 27.2.2020.

Kommentoi
Ylös
>