Kuntarahoituksen markkinakatsauksessa Timo Vesala kertoo, että maailmantalouden suhdanneodotusten paraneminen näkyy varsin laaja-alaisesti talouden indikaattoreissa. Kasvu näyttäisi voimistuvan jo vuoden 2020 aikana.
Suhdannekuvaajat olivat Vesalan mukaan edellisen kerran nykyisen kaltaisessa tilassa syyskesällä 2016. Silloin seuraavan vuoden aikana USA:ssa, euroalueella ja koko maailmantaloudessa BKT-kasvu kiihtyi noin prosenttiyksiköllä ja pitkät korot nousivat noin 60-80 korkopistettä. Samalla korkokäyrä jyrkkeni selvästi.
Pääekonomistin mukaan jokainen sykli on kuitenkin erilainen ja vuosiin 2016–17 verrattuna taloutta uhkaa nyt merkittävä satunnainen epävarmuustekijä eli koronavirus, joka ei vielä näy viimeisimmissä makroluvuissa.
Koronavirusepidemia vaikuttaa Vesalan mukaan alkuvuonna voimakkaasti Kiinan talouteen. Kiinan osuus maailmantalouden kasvusta noussut jo lähes 30 prosenttiin. Siksi koronavirus aiheuttaa merkittävän negatiivisen kysyntävaikutuksen koko globaaliin talouteen, Vesala arvioi. Tilanteesta koituu varmuudella häiriöitä myös kansainvälisiin toimitusketjuihin.
Rahapolitiikan viritys erityisesti USA:n keskuspankin osalta on tällä hetkellä elvyttävämpi kuin vuosina 2016 – 2017, mikä pääekonomistin mukaan oletettavasti jarruttaa korkotason syklistä nousupainetta.
Mikäli koronavirusepidemia saadaan lähiviikkoina hallintaan eikä se laajene pandemiaksi, suhdannenäkymän vahvistuminen ja korkotason maltillinen nousutrendi todennäköisesti jatkuvat, Vesala ennustaa.
Se on kuulkaas sillä tavalla, että OECD:n ennakoivat suhdannekuvaajat eivät näytä enää lainkaan pahalta. Toki nämä peilaavat seuraavaa n. 6-12 kk vasta 2019 lopun datalla eli #corona ei mukana. Mutta jos se ei sykliä raiteiltaan suista, 2020 mennään parempaan päin 1/4 pic.twitter.com/sV45fZ1OqV
— Timo Vesala (@TimoVesala) February 10, 2020