Lukijan blogi

Toimittajien palkkiotko liian pieniä?

Viime aikoina on ollut paljon puhetta freelance -tomittajien pienistä palkkioista.

Heh-heh. Mielestäni he saavat työn laatuun nähden aivan riittävän korvauksen. Itse asiassa: heille maksetaan jopa hieman liikaa, ottaen huomioon sen, miten vähäpätöistä näiden niin sanottujen journalistien käsien jälki on. Jos heidän tekemällään työllä olisi pienintäkään arvoa, olisivat he karmivan rikkaita, ei päin vastoin.

Tätä tietysti jotkut yrittävät kumota sillä, että eikö esimerkiksi siivoojan työ ole arvokasta kun siitä ei makseta tarpeeksi? Totta kai on. Vaikea kuvitella tärkeämpää työtä kuin mitä siivooja tekee. Työn tärkeys ei kuitenkaan ole tässä avainasemassa. Markkinatalouden yksi perusmekanismeistä on se, että mitä vaikeampaa työ on, sitä paremmin siitä on mahdollista laskuttaa. Nyt viimeistään pitäisi hitaimmankin lamppu syttyä; kun siivoojan työn pystyy hoitamaan melkein jokainen, ei ole mitään syytä maksaa siitä suurempia palkkioita – tekijöitä kyllä löytyy. Sama pätee toimittajiin; turhanpäiväisten juttujen tekijöitä on pilvin pimein, joten miksi maksaa heille paljon rahaa teksteistä, joita pystyy tuottamaan kuka tahansa? Yhdenkään jeremiadin takana ei ole ollut laadukasta sisältöä tuottava kirjoittaja. Aina muhkeampia korvauksia toistaitoisesta työstä ovat vaatimassa juurikin kakkos-, tai jopa kolmoskorin toimittajat. Tämä, kuten tunnettua, on tyypillistä käytöstä heiltä, jotka eivät vapailla työmarkkinoilla pärjää. Toisin sanoen siis huonon toimittajan tulisi saada työstään yhtäläinen korvaus asiansa ihan oikeasti osaavan kynäniekan kanssa. Pyh.

Ken ties joku teistä, arvon toimittajat, voisi hieman avata sen kaltaista ajatusmaailmaa, jossa jokin yksityinen taho on velvoitettu maksamaan suurempia palkkioita vain, koska työn tekijästä tuntuu pahalta? Mikä ihmeen obligaatio jollain lehtitalolla on rahoittaa jatkuvasti ohi aiheen ampuvan henkilön eläminen? Onko se tosiaan niin, että toimittajan työstä on tullut jokin muotiammatti?

Aikoina entisinä surnalisteilla sentään panivat vaaralle alttiiksi milloin perheensä milloin oman henki-kultansa paljastaessaan toinen toistaan šokeeraavampia skandaaleja. Tässä nykyisellään ulos suollettavassa journalismissa kyllä lasketaan liikkeelle huhuja ja omaa propagandaa, vaan ei milloinkaan tarkastella mitään ei ketään kriittisesti. Tähän kun vielä lisätään se, että lehtiartikkeleissa suorastaan pahoinpidellään meidän oikein käytettynä niin kovin kaunista äidinkieltämme, on minun vaikea ymmärtää tätä alinomaa korviini kantautuvaa narinaa liian pienistä palkkioista.

On totuus, että sanomalehdissä on kirjoitettu aina verrattain huonoa suomea. Eikä siinä mitään; ymmärrän, että siinä missä jokin talentti ensi kerran kynän käteen saatuaan on kykeneväinen alistamaan sanat palvelemaan tarkoituksiaan, on toisella työn ja tuskan takana oppia kuiva kansliakieli. Aihe on tietysti monitahoinen; henkilö, jolla on lahjoja kirjoittamiseen, valitsee usein toimittamisen asemesta uran kaunokirjallisuuden parissa; taiteellisen rehellisyyden ihanne kun ei tunnu lehdistöön luontuvan, ei niin millään. Kyllähän jokaisen, joka kehtaa itseään toimittajaksi nimittää, tulisi pitää kunnia-asianaan kirjoittaa asioista objektiivisesti.

Väite siitä, että synnynnäistä vajetta kirjoittamisen saralla voisi paikata muodollisella oppineisuudella tahi journalistiliiton jäsenyydellä, on kaikessa naurettavuudessaan posketon.

Laissez-faire!

1 kommentti

1 kommentti

  1. Jussi Komulainen

    12.2.2020 at 20:22

    Onhan tässä pointtia, välillä maksetaan melko huonoistakin artikkeleista ja uutisista kovia summia. Toisaalta, se riippuu myös hieman siitä, että mihin artikkeli menee ja minkälaista tausatyötä sen tekemiseksi on tehty. Kirjoittajan tehtävähän ei loppujen lopuksi ole tarkistaa edes typoja eikä muuta: se on oikolukijasta ja editoijasta kiinni. Nykyään vaan monikaan yritys ei investoi oikolukuun, vaan kirjoittajan oletetaan tekevän tämä. Siksikin palkat varmasti hieman suurempia, mutta onko sitten kirjoittajan oma moka, jos työn laatu on siinä ja siinä? Kyllähän heidänkin pitää elantonsa ansaita ja kyllä siitä pitää asiallinen palkka maksaa.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös