Makrotalous

USA:n työllisyysluvut ylittivät odotukset reippaasti

Tammikuun työllisyysdata oli Yhdysvalloissa vahvempaa kuin kertaakaan viiteen vuoteen.

ADP:n ja Moody’s Analyticsin mukaan yksityisen sektorin työpaikkojen määrä kasvoi 291 000 työpaikalla joulukuussa. Lukema ylitti selvästi ekonomistien odotukset, sillä ekonomistit odottivat keskimäärin vain 150 000 uutta työpaikkaa.

Uusien yksityisen sektorin työpaikkojen määrä ylitti myös selvästi joulukuun 199 000 uuden työpaikan määrän.

Työttömyysaste on Yhdysvalloissa nyt alhaisempi kuin kertaakaan 50 vuoteen. Uusia työpaikkoja syntyi erityisesti palvelusektorille, johon tammikuussa tuli 237 000 uutta työpaikkaa.

USA:n vahvasta talouskehityksestä kertovat myös ennakoivat suhdanneindeksit. Ostopäällikköindeksit ISM ja IHS Markit kertoivat USA:n palvelualojen odotettua kovemmasta kasvusta.

”Vaikuttaa siis siltä, että USA:n talouskasvun selkäranka sai jälleen vahvistusta joidenkin talouden epävarmuuksien haihduttua”, kommentoi USA:n talouslukuja Inderesin ekonomisti Marianne Palmu.

”Jotta talouskasvu selvästi vauhdittuisi viime vuodesta, pitäisi positiivisen vireen tarttua myös yritysten investointeihin ja ulkomaankauppaan. Muutama vihreä verso tarvittaisiin siis lisää, jotta talousennusteita tarkistettaisiin ylöspäin”, Palmu toteaa.

Ekonomistin mielestä kokonaisuudessaan talouskuva USA:ssa on kuitenkin varovaisen rohkaiseva. Hänen mukaansa Donald Trump tuskin haluaa vaalivuonna ainakaan poliittisilla jännitteillä häiritä talouden – tai osakemarkkinan – hyvää kehitystä.

”Aika näyttää, tarttuuko koronavirus maailmankauppaan sitä hidastaen. Tällä hetkellä sen vaikutusten arvioidaan pitkälti olevan Kiinaan kohdistuvia ja väliaikaisia.”

Myönteisiä markkinauutisia saatiin myös Kiinasta. Maa kertoi tiistaina, että se aikoo puolittaa USA:n tuontiin kohdistamansa tullit 75 miljardiin dollariin ensi viikolla.

Vahvana jatkunut USA:n talouskehitys on tukenut dollarin ulkoista arvoa suhteessa euroon. Vielä vuodenvaihteessa eurolla sai yli 1,12 dollaria, nyt vaihtosuhde on laskenut 1,1 dollariin.

USA:n kymmenen vuoden velkakirjan korko nousi eilen lähelle 1,7 prosenttia. Korko on ollut reippaassa nousussa helmikuun alusta lähtien. Vielä tammikuun lopussa korko oli alle 1,5 prosenttia.

Myös osakeindeksit olivat eilen rapakon takana reippaassa nousussa.

Kommentoi
Ylös
>