Keskuspankin on pakko toimia, kun Italian valtiolainojen korot ovat nousseet rajusti.
Euroopan keskuspankki aloittaa peräti 750 miljardin euron hätärahoituksen. Pankin rahapolitiikasta päättävä neuvosto kertoi eilen, että keskuspankki alkaa ostaa markkinoilta sekä yksityisen että julkisen sektorin lainoja.
Osto-ohjelman tarkoituksena on vaimentaa koronakriisin aiheuttaman ulkoisen shokin aiheuttamia riskejä euromaille.
EKP:n osto-ohjelma kestää siihen saakka, kunnes koronaviruspandemia on ohi, mutta vähintään vuoden loppuun asti.
EKP:n elvytyspaketti saattaa vielä laajentua lisää, sillä se kertoo varautuvansa arvopapereiden osto-ohjelmien laajentamiseen ja niiden rakenteen muuttamiseen niin paljon kuin tarpeellista.
Nordean asiantuntijat arvioivat aamukatsauksessaan, että käytännössä EKP:n velkakirjojen osto-ohjelma tarkoittaa sitä, että EKP on valmis nostamaan aiemmin asettamaansa liikkeeseenlaskijarajaa, mikä osoittaa EKP:n neuvoston olevan valmis merkittäviin toimiin ja päätöksiin.
Toimillaan EKP tekee Nordean asiantuntijoiden mukaan tilaa euroalueen jäsenmaille torjua koronan aiheuttamia vaikutuksia finanssipoliittisin toimin.
EKP:n päätös oli käytännössä välttämätön erityisesti Italialle, jonka velkakirjojen korot ovat nousseet rakettimaisesti koronakriisin aikana. Ennen koronakriisin puhkeamista Italian 10-vuoden velkakirjan korko oli alle kaksi prosenttia. Nyt se on noussut hetkessä yli 15 prosenttiin.
Myös EKP:n viestintä oli muuttunut viime viikosta lähes täysin. Nordean asiantuntijoiden mukaan EKP:n valmiutta kaikkien mahdollisten keinojen käyttöönottoon korostettiin vahvasti.
Italia ja muut euromaat joutuvat koronakriisin vuoksi elvyttämään rajusti, mikä lisää niiden velankaantumista. Se voi tuoda mukanaan uusia ongelmia koronakriisin lisäksi.
Entinen Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä toteaa blogissaan velanhoito-ongelma on akuutein juuri Italiassa ja sitä muistuttavissa korkeasti velkaantuneissa maissa.
”Italian hallitus on jo päättänyt noin 1,5 % bkt:ta vastaavista elvytystoimista. Markkinoiden reaktio on toistaiseksi ollut maltillinen. Italian valtionlainojen tuotto on kuitenkin viime päivinä noussut. Tämä kertoo siitä, että riskit koetaan todellisiksi”, Vihriälä toteaa.
Italian riskiarviota lisäsi Virhiälän mukaan myös EKP:n pääjohtajan vähemmän onnistunut kommunikointi.
Vihriälän mukaan muut euromaat joutuvat tukemaan Italiaa.
”On vaikea kuvitella, että Italian finanssipoliittinen ekspansio voisi radikaalisti suurentua ilman, että sijoittajat voivat luottaa muiden jäsenmaiden tulevan tarpeen vaatiessa tavalla tai toisella Italian tueksi. Kysymykseen tulevat tällöin Euroopan rahoitusmekanismin EVM:n rahoitustuki ja/tai EKP:n indikaatio ostaa Italian valtionlainoja, jos niiden tuotto uhkaa nousta korkeaksi.”