Kumppaniblogit

Koronakuolemien kova hinta

Koronavirus on aiheuttanut maailmanlaajuisen ja tappavan epidemian, mutta ovatko taudin taltuttamiseen käytettävät keinot tuhoisampia kuin itse tauti.

Maailmantalous on pysäytetty, yrityksiä kaatuu ja työttömyys kasvaa. Koronavelka jää seuraavan sukupolven maksettavaksi. Kovin pitkään yhteiskunta ei kestä pysähdyksissä, vaan rajoitteet on pakko purkaa.

Jokainen kuolema on lähipiirille raskas kokemus, mutta useimmat koronakuoleman kohtaavat ovat iäkkäitä ja osa ennestään sairaita. Heistä monet saattaisivat menehtyä kausi-influenssaan tai muuhun tautiin lyhyen ajan sisällä. Nuoria uhreja on hyvin vähän.

Sydäntaudit, keuhkosairaudet ja syöpä tappavat miljoonia ihmisiä vuosittain, mutta se ei pelota, koska ne eivät tartu.

Ennen kriisiä vanhusten hoivan puutteet olivat pitkään otsikoissa, mutta rahaa ongelmien korjaamiseen ei löytynyt. Nyt kansantalous ja kotitaloudet saavat syöksyä ja valtio velkaantua, jotta koronakuolemia tulisi mahdollisimman vähän. Miksi olemme valmiita maksamaan näin kovan hinnan viruksen taltuttamisesta?

Entä, jos korona saisi pian levitä kuten kausiflunssa? Kuolleita tulisi enemmän, mutta ehkä tauti talttuisi nopeammin. Kannattaako 90-vuotias koronapotilas ylipäätään viedä keuhkokuumeessa tehohoitoon, jos se pidentää hänen ikäänsä vuodella?

Jo nyt tiedämme, että poikkeustila ei voi kestää koivn montaa kuukautta ilman totaalista romahdusta. Valintoja siitä, ketä hoidetaan ja ketä ei, joudutaan tekemään. Lapsia, nuoria ja työikäisiä virus kohtelee joka tapauksessa lempeämmin kuin vanhuksia.

Kuluttajat ovat eristäytyneet. Yritykset lomauttavat ja irtisanovat työntekijöitä, kun kassaan ei tule rahaa. Ravintoloita, hotelleja ja lentoyhtiöitä kaatuu. Mitä pidempään poikkeustila jatkuu, sitä enemmän tulee muita kuin koronauhreja. Kumpi on arvokkaampi, yksi vanhus vai kymmenen, sata tai tuhat työpaikkaa?

Talouden pysähtyminen maksaa meille yhteiskuntana enemmän kuin koronakuolemat, vaikka niiden määrä kasvaisi moninkertaiseksi.

Ennen koronaa maailma oli huolissaan ylikansoituksesta ja ilmastonmuutoksesta. Niihin ei löytynyt puheita parempaa lääkettä. Korona on luonnon lääke, mutta se aiheuttaa vain suurta paniikkia. Miksi?

Ehkä siksi, että suuri osa maailman raskaan sarjan päättäjistä kuuluu viruksen riskiryhmään. Kun kuolema tulee lähelle, rahaa ja keinoja sen torjumiseen riittää. Paluu normaaliin vaatii paljon kovempia päätöksiä.

Artikkeli on alun perin julkaistu Talouden tulkki -sivustolla 24.3.2020.

Kommentoi
Ylös
>