Keskuskauppamarin asiantuntija: Koronavirus iskee voimakkaasti Suomen logistiikkaketjuihin

Useat maat ovat sulkeneet rajansa ja kansainvälistä liikkumista rajoitetaan ennennäkemättömällä tavalla.
KESKUSKAUPPAKAMARI 20190829 Kuva Liisa Takala. Päivi Wood. WTC, Helsinki.
Keskuskauppakamarin johtava liikenne- ja elinkeinopoliittinen asiantuntija Päivi Wood. Kuva Liisa Takala.

Iso osa Suomenkin ulkomaankaupan tavaravirrasta kuljetetaan meriteitse. Vuonna 2018 merikuljetusten osuus kaikista ulkomaankaupan tavarakuljetuksista oli 84 prosenttia.

”Siitä huolimatta, että rahtikuljetuksille ei ole asetettu rajoituksia, matkustajalauttojen liikenteen vähentyessä myös tavarakuljetusten määrä vähenee. Viron päätöksellä sulkea rajansa tiistaista alkaen ainakin kahden viikon ajaksi saattaa olla vaikutusta alusliikenteen vuoroväleihin”, Keskuskauppakamarin johtava liikenne- ja elinkeinopoliittinen asiantuntija Päivi Wood kertoo.

Myös lentorahdin kokonaiskapasiteetti on vähentynyt reittilentojen perumisen myötä ja lentorahtikustannusten odotetaan nousevan. Kaksi kolmasosaa Suomen lentorahdista kulkee matkustajakoneiden ruumassa.


 
Saat jopa 20 ilmaista osaketta!
 
Avaa ja rahoita tilisi Freedom24-välittäjällä ja saat jopa 20 ilmaista osaketta, joiden arvo on jopa 800 dollaria kukin. Lue lisää artikkelistamme
 
Jokaiseen sijoitukseen liittyy riskejä.
 

Kysynnän huomattavan heikkenemisen vuoksi esimerkiksi Finnair ilmoitti leikkaavansa peräti 90 prosenttia normaalikapasiteetistaan huhtikuun 2020 alusta alkaen siihen asti, kunnes tilanne on parantunut.

Finnair operoi huhtikuun alusta lähtien toistaiseksi ainoastaan noin kahtakymmentä lentoreittiä, joilla varmistetaan Suomelle tärkeimmät yhteydet sekä kriittinen lentorahti myös tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.

Matkustajalentojen katkeaminen useiden maiden välillä aiheuttaa häiriötä tavaraliikenteelle ja sitä kautta yritysten tuotantoon. Lentorahdissa kuljetetaan tyypillisesti tuotteita, joita ei varastoida suuria määriä sekä nopeasti pilaantuvia tuotteita.

Tavaraliikenteen pysähtyminen olisi iso riski Suomen taloudelle ja huoltovarmuudelle, muistuttaa Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori. Suomen talous on verkostoitunut globaalitalouteen, joten häiriöt logistiikkaketjuissa tuntuvat heti viennissä ja tuonnissa. Toimivalla kansainvälisellä kaupalla ja sen toimituksissa on elintärkeä rooli Suomen hyvinvoinnin ja huoltovarmuuden kannalta

”Vaikka ensisijainen huoli on tietenkin ihmisten terveys, on henkilöiden ja ennen kaikkea tavaroiden liikkumisen rajoittaminen viimeinen keino”, korostaa Vuori.

Huoltovarmuudenkin kannalta on tärkeää, että kansainvälisen kaupan toimivuus ja ennen kaikkea tavaraliikenne pyritään turvaamaan myös kriisioloissa.

Vuoren mukaan komission puheenjohtaja von der Leyenin viesti EU-maille tavaraliikenteen turvaamisesta henkilöliikenteen rajoittamisesta huolimatta, on tärkeä linjanveto EU:lta.

EU-jäsenmaiden liikenneministerit kokoontuvat keskiviikkona 18.3 hätäkokoukseen keskustelemaan koronaviruksen vaikutuksista liikenteeseen. Woodin ja Vuoren mukaan komissiolta tarvitaan tässä tilanteessa vahvaa johtajuutta, ettei koronakriisi aja EU-maita keskinäiseen kisailuun, jotka vaarantava koko EU-alueen huoltovarmuuden ja syventävä entisestään taloudellista ahdinko. Poikkeuksellisissa oloissa myös kansallisesti tulee miettiä joustoja, esimerkiksi maantieliikenteen ajo- ja lepoaikojen osalta, linjaa Wood.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli

Etätyö yleistyy: Näin johdat tiimejä tehokkaasti etänä

Seuraava artikkeli
domino sijoitusstrategia kaatuminen tappio

Osakemarkkinoiden paniikki jatkui maanantaina - keskuspankit voimattomia