Talouden trendit

Matkailualan tilanne pahenee – konkurssit tulevat lisääntymään

Matkailu- ja ravintoalan kysely osoittaa alan kysynnän heikentyneen rajusti koronaviruskriisin vuoksi.

Lappi Levi matkailu tunturi maisemat Suomi talvi

Matkailu- ja ravintolan työnantajajärjestö MaRa kertoo, että koronaviruksen seuraukset näkyvät jo erittäin negatiivisesti matkailu- ja ravintola-alalla. Kiinalaisista matkailijoista alkaneet peruutukset ovat levinneet nyt myös suomalaisiin ja ulkomaalaisiin yrityksiin ja yksityisasiakkaisiin.

MaRan suppean jäsenkyselyn mukaan alan yritykset odottavat 10–30 prosentin kysynnän laskua viime vuodesta ja tilanne heikkenee jatkuvasti.

MaRa vetoaakin hallitukseen, jotta hallitus tukisi toimialan yrityksiä koronakriisissä ja auttaisi säilyttämään alan työpaikat. Järjestön mielestä yksi tapa voisi olla työnantajien työntekijöiden palkasta maksamien sivukulujen alentaminen määräajaksi.

”Toivomme, että hallitus tukisi toimialan yrityksiä koronakriisissä ja auttaisi säilyttämään alan työpaikat. Työnantajien työntekijöiden palkasta maksamien sivukulujen alentaminen tukisi työvoimavaltaista toimialaa. Jälki voi pahimmillaan olla hirvittävä niin yrityksille kuin niiden työntekijöille. Yksinomaan ravintolat ja majoitusyritykset työllistävät lähes 90 000 henkilöä. Alan yritykset työllistävät myös vaikean rakennemuutoksen kunnissa”, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo.

Lapin mukaan alan yrityksiä uhkaa siirtyminen lomautuksista irtisanomisiin etenkin ilman valtion määräaikaisia tukitoimia. Myös konkurssit tulevat lisääntymään.

Työ- ja elinkeinoministeriö on asettanut yritysrahoitussektorille työryhmän koronavirustilanteen hallintaa varten.

”Koronavirusepidemia ja sen seuraamusvaikutukset iskevät kovaa yrityksiin. Siksi olen nostanut valmiutta tukea yrityksiä ja yritysrahoitussektoria pahimpien kolhujen välttämiseksi. Asettamani yritysrahoitussektoriryhmä aloittaa työnsä heti, kertoo elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Työryhmän tehtävänä on seurata kotimaisen, eurooppalaisen ja muun kansainvälisen rahoitussektorin tilannetta ja toimivuutta koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Se valmistelee ja koordinoi yritysrahoitussektorille kohdistuvia toimenpiteitä.

”Käymissäni keskusteluissa Finnveran kanssa olemme jo todenneet sen, että rahoittajien on varauduttava lisääntyvään rahoituksen kysyntään. Finnveralla on tähän valmius. Tilanne edellyttää kuitenkin myös yleisesti valmiustilan nostoa”, ministeri painottaa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen odottaa poliitikoilta ensimmäisiä vastaantuloratkaisuja jo maanantaina. Ensitoimien pitää hänen mukaansa keskittyä siihen, että yrityksiä ei kaadu kassakriisin vuoksi.

“Ensimmäinen hyvä askel on Finnveran valjastaminen nykyistä vahvemmin rahoittamaan koronakriisin horjuttamia yrityksiä. Finnveran pitää tarjota koronakriisilainaa, joka on helppo hakea, nopea myöntää ja kantaa vähintään puolen vuoden kriisin yli.”

Pentikäisen mukaan toinen askel on nopeasti ilmoittaa, että arvonlisäveron ja työnantajasuoritusten maksatuksia lykätään ilman lisäkorkoja vähintään puolella vuodella eteenpäin. Pitää myös mahdollistaa se, että työnantajan eläkemaksuja pitää voida lykätä pahimman yli.

Pentikäisen mukaan edessä on suuri konkurssiaalto.

” “Koronakriisin alussa niitä tuli muutamilta aloilta, kuten matkailusta, kun turistivirrat alkoivat ehtyä tai yksittäisiä markkinoita sulkeutui. Nyt kun kansalaiset ovat jääneet kotiin, tapahtumia on peruttu, kohtaamisia vähennetty, kotimarkkina on hyytynyt ja virus iskee voimalla lähes jokaiselle toimialalle”, Pentikäinen varoittaa.

Kommentoi
Ylös
>