Oma talous

Miksi rahasta on niin vaikea puhua?

Tiukasta taloudellisesta tilanteesta kannattaa puhua, sillä se voi auttaa löytämään uusia ratkaisuja.

Raha on edelleen suomalaisten keskuudessa aihe, josta on vaikea puhua luontevasti. S-Pankin teettämästä kyselytutkimuksesta muutama vuosi takaperin kävi ilmi, että lähes kolmannes suomalaisista välttelee rahasta puhumista jopa läheisten kanssa. Erityisen vaikeaa se on yli 60-vuotiaille suomalaisille ja helpointa alle kolmekymppisille.

Miksi raha on edelleen monelle tabu?

Rahaan liittyy enemmän tunteita, kuin moni edes ymmärtää, kertoo psykologi ja psykoanalyytikko Anna Collander OPlle. Kokemukset rahankäytöstä syntyvät varhaiskodissa. Valitettavan moni kasvaa ympäristössä, jossa vältellään puhumasta kiperistä puheenaiheista, kuten rahasta, seksistä tai uskonnosta.

Kodista opitut mallit kulkevat mukana aikuisuuteen asti; hyvästä palkasta ei passaa kerskailla muille, eikä myöntää, jos ei voi osallistua ravintolailtaan, kun rahat eivät riitä.

Rahasta vaikeneminen ei kuitenkaan palvele ketään. Ylen mukaan lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintöjä, ja määrä kasvaa lähes kahden prosentin vauhdilla. Pikavipit, asuntolainat, kulutusluotot…Suomalaiset ovat velkaantunutta kansaa ja velkaongelmat ovat pahentuneet Takuusäätiön mukaan merkittävästi lyhyessä ajassa.

Jotta omiaan ja jälkikasvun rahataitoja voi harjoittaa, tulee arjen raha-asioista keskustella rohkeammin.

Negatiiviset tunteet ohjaavat toimintaa

”Hävettää olla köyhä, enkä halua muiden tietävän, paljonko rahaa minulla on”, kertoo yksi S-Pankin tutkimukseen vastanneista.

Häpeä ajaa monen hiljenemään omista raha-asioista. Psykologi Elina Reenkola kertoo Ylelle, että rahahäpeä on yleistä. Reenkola kuvailee, että häpeä on pelkoa tai tunnetta siitä, että ihminen paljastaa itsestään jotain intiimiä tai paljastuu muille ihmisille. Häpeä ohjaa näin toimintaamme, kun vaikenemme taloushuolista tai siitä, että itsellä on vaikkapa enemmän rahaa kuin jollakin toisella.

Raha-asioista puhumisen välttämisen taustalla voi olla erilaisia voimia vieviä ajatusmalleja. Rahaan voi liittyä myös kateutta tai pelkoa, kun ihmiset tekevät kaikkensa kuuluakseen joukkoon.

Psykologi ja kouluttaja Tony Dunderfeltin mukaan juuret löytyvät myös Suomen historiasta.

”Ennen ei rahasta puhuttu, eikä sillä sopinut ylpeillä. Pienessä, harvaan asutussa Suomessa raha on liikkunut vähemmän kuin vaikka Keski-Euroopassa, missä kaupankäynti on ollut vilkasta. Rahaa on myös ollut täällä paljon vähemmän”, Dunderfelt kertoo Yhteishyvä-lehdelle.

Vain rahasta puhuminen purkaa tabua

Raha on hyvin arkipäiväinen asia. Sen pääasiallinen tarkoitus on toimia työkaluna, joka helpottaa arkea ja tuo turvaa. Rahan avulla elämästä on helpompi nauttia.

Jokainen ihminen voi toimia edelläkävijänä omassa arjessaan ja puhua rohkeasti rahasta lähipiirilleen. Puhuminen purkaa rahasta muodostunutta tabua, ja muiden avulla voi löytää helpommin ratkaisuja ja keinoja saada lisää rahaa tiukassa taloudellisessa tilanteessa.

Collanderin mielestä on hyvä, että palkoista, vuokrista, kulutuksesta, säästämisestä sekä sijoittamisesta puhutaan avoimesti. Se purkaa aiheen ympäriltä turhia jännitteitä ja samalla ihmiset oppivat tärkeitä taloustaitoja.

Rahasta tulisi puhua erityisesti nuorille, jotta heille syntyy hyviä rahataitoja myöhemmälle iälle. Suomen peruskoulua on kritisoitu siitä, että sieltä puuttuu talousoppi. Nuoren velkakierre lisääntyy vikkelästi, jos vippifirmojen pauloihin joutuu jo nuorella iällä. Joillekin nuorille ei opeteta lainkaan vastuullista rahankäyttöä – ei kodissa eikä koulussa.

Lue myös: Näin parannat suhdettasi rahaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös