Talouden trendit

Näin paljon urheilutapahtumien perumiset maksavat televisiokanaville

Televisiokanavat ovat maksaneet jopa miljardeja televisio-oikeuksista, jotka ovat koronan myötä muuttuneet arvottomiksi.

Urheilutapahtumien peruuntumisesta aiheutuneet tappiot ovat pelkästään televisiointioikeuksien osalta valtavat.

Jääkiekkoliiga NHL:ssä kausi keskeytettiin hieman ennen runkosarjan päättymistä. Televisiokanava NBC maksaa pelkästään sarjan Yhdysvaltain televisiointioikeuksista noin 200 miljoonaa dollaria kaudelta, joten kauden keskeytyminen tulee aiheuttamaan huomattavia taloudellisia menetyksiä. NHL:n televisiointioikeudet ovat kuitenkin yhdysvaltalaisten ammattilaisliigojen halvimmasta päästä ja kausi ehti pitkälle ennen koronaviruksen leviämistä, joten NHL:n kohdalla tappiot eivät ole läheskään yhtä suuria kuin monissa muissa urheilutapahtumissa.

Huomattavasti isompia tappioita aiheutuu esimerkiksi koripalloliiga NBA:n yhteydessä, jossa kausi niin ikään päättyi koronaviruksen vuoksi etuajassa. NBA:n Yhdysvaltain televisio-oikeudet maksavat nykyään yhteensä noin 2,7 miljardia dollaria kaudelta. Esimerkiksi Wall Street Journalin haastattelema media-analyytikko Michael Nathanson arvioi, että osan televisio-oikeuksista omistava Walt Disney saattaisi menettää menetettyinä mainostuloina jopa 481 miljoonaa ja WarnerMedia 211 miljoonaa dollaria, jos loppukausi joudutaan perumaan kokonaan. NBA:ssa on kuitenkin pohdittu vaihtoehtoisia tapoja viedä kausi loppuun, joten tappiot saattavat hyvinkin jäädä tätä pienemmiksi.

Kokonaan perutuissa urheilutapahtumissa menetykset nousevat vielä tätäkin suuremmiksi. Yhdysvalloissa huippusuosittu yliopistokoripallon March Madness -turnaus peruttiin tältä vuodelta kokonaan. Miesten turnauksen televisiointioikeudet olivat CBS:llä ja WarnerMediaan kuuluvalla Turnerilla, jotka maksoivat niistä yhteensä 785 miljoonaa dollaria. Tokion olympialaisten televisiointioikeudet Yhdysvalloissa taas maksoivat NBC-kanavalle yhteensä 1,1 miljardia dollaria, mutta olympialaisia ei peruta kokonaan, vaan niitä ainoastaan siirretään vuodella eteenpäin.

Suurin kysymysmerkki Yhdysvalloissa on tällä hetkellä amerikkalaisen jalkapallon NFL-liiga, jonka televisiointioikeudet ovat perinteisesti olleet kaikista ammattilaissarjoista kalleimmat. Seuraavan NFL-kauden on tarkoitus alkaa syyskuussa 2020, eikä kauden otteluohjelmaa ole ainakaan vielä muutettu koronaviruksen takia. Lyhyestä kaudestaan huolimatta NFL:n Yhdysvaltain televisiointioikeudet maksavat tällä hetkellä noin 3,1 miljardia dollaria kaudelta, joten kauden peruuntuminen johtaisi huomattaviin taloudellisiin menetyksiin. Myös baseballsarja MLB:n tämän kauden kohtalo on vielä epäselvä, koska kauden maaliskuun lopulle suunniteltua avausta on lykätty toistaiseksi.

Kenelle koronaviruksen aiheuttama lasku sitten lopulta lankeaa?

Urheilusarjojen TV-oikeuksia koskevissa sopimuksissa on tavallisesti force majeure -pykälä, eli sopimuksen voisi teoriassa purkaa osapuolista riippumattoman ylivoimaisen esteen vuoksi. Yhdysvaltalaiset televisioyhtiöt ovat yleisesti sitä mieltä, että koronapandemia täyttäisi tämän pykälän ehdot ja sopimukset voisi siten purkaa.

Wall Street Journalin haastattelemien TV-oikeuksien sopimuskäytäntöjä tuntevien asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin epätodennäköistä, että televisioyhtiöt purkaisivat sopimuksensa pykälään vedoten. Urheilusarjojen esitysoikeudet sovitaan useiksi vuosiksi kerrallaan ja useiden liigojen sopimukset ovat pian umpeutumassa, joten televisioyhtiöt todennäköisesti kärsivät mieluummin tappiot itse kuin rikkovat välinsä urheilusarjojen kanssa.

Myös Washington Postin haastattelemat alan asiantuntijat ovat samaa mieltä siitä, että koronan aiheuttamien peruuntumisten lyhin tikku tulee todennäköisesti jäämään televisioyhtiöiden käteen. Washington Post pitää kuitenkin todennäköisenä, että urheiluliigat tulevat myöhemmin jollain tapaa hyvittämään tappioita, esimerkiksi jatkamalla sopimuksia hetken aikaa nykyisten sopimusten päätyttyä ilmaiseksi.

Myös Suomessa urheilutapahtumien perumisella tulee olemaan suuri vaikutus yhtiöihin, jotka omistavat eri urheilutapahtumien televisiointioikeuksia. Suomessa on kuitenkin vielä epäselvää, kenen maksettavaksi tappiot lopulta koituvat. Esimerkiksi jääkiekon SM-liigan – joka keskeytettiin juuri ennen runkosarjan päättymistä – tämän kauden esitysoikeudet maksoivat Telialle yhteensä yli 20 miljoonaa euroa. Telian edustaja kuitenkin kertoi pari viikkoa sitten, että he tulevat neuvottelemaan tilanteesta SM-liigan kanssa vasta myöhemmin.

Artikkelin lähteinä käytetty: Washington Post, Wall Street Journal, CNBC

Kommentoi
Ylös
>