Indikaattorit

Pelättyä pahempi lukema – USA:n työttömyyskorvaushakemukset ylitti synkimmätkin odotukset

Karut työllisyysluvut eivät silti markkinoita säikäyttäneet.

Ekonomistit osasivat odottaa työttömyyskorvaushakemusten määrään rajua piikkiä ylöspäin. Työministeriön tänään julkaisema luku ylitti kuitenkin ennakko-odotukset kirkkaasti.

Yhdysvalloissa jätettiin viime viikolla uusia työttömyyskorvaushakemuksia lähes 3,28 miljoonaa kappaletta. Muutos viikossa oli raju, sillä toissa viikolla hakemuksia jätettiin 282 000 kappaletta. Muutos hakemusten määrässä oli siis noin kolme miljoonaa.

Ekonomistit odottivat hakemusten määrään rajua kasvua koronavirusepidemian vuoksi, mutta toteutunut kasvu oli vielä paljon ennustettuakin kovempaa. Ekonomistit olivat odottaneet Uutistoimisto Bloombergin mukaan 1,7 miljoonaa uutta hakemusta.

Koskaan aiemmin ei Yhdysvalloissa viikon aikana ei työttömyyskorvauksia ole haettu lähimainkaan niin paljon, kuin viime viikolla. Edellinen ennätys vuodelta 1982 on alle 0,7 miljoonaa hakemusta.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich kommentoi USA:n työttömyyslukuja Twitterissä.

”Elämme poikkeuksellisia aikoja. Emme ole nähneet mitään tällaista ainakaan yli 50 vuoteen”, Gerich toteaa.

Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala puolestaan kuvailee työttömyyslukemia ”tajunnanräjäyttäväksi talousluvuksi”.

Sijoittajia odotettuakin rumemmat työttömyystilastot hetkauttaneet, sillä S&P 500 -osakeindeksi oli yli 4,2 prosentin nousussa noin kello 17.20 Suomen aikaa. Myös Nasdaq oli lähes 3,3 prosentin nousussa.

Sijoittajien optimismia tukee valtion historiallisen suuri elvytyspaketti, josta USA:n senaatin republikaanien ja demokraattien sekä Valkoisen talon välisissä neuvotteluissa pääsivät yhteisymmärrykseen keskiviikkona. Paketti ei ole vielä kuitenkaan saanut edustajainhuoneen hyväksyntää, mutta sen odotetaan tapahtuvan nopeasti.

USA:n valtion jättimäinen tukipaketti koronaviruksen aiheuttamien tuhojen korjaamiseksi on maan talouden kaikkien aikojen suurin hätäapupaketti.

Lisäksi USA:n keskuspankki Fed ilmoitti historiallisesta linjauksesta, jossa se jatkaa arvopapereiden ostamista ennalta määrittelemättömällä summalla. Fed ei nyt siis rajoita ostoja johonkin tiettyyn dollarimäärään kuten aiemmin, vaan nyt se aikoo ostaa arvopapereita niin paljon, kuin on tarpeellista markkinoiden, rahoitusolosuhteiden ja talouden kannalta.

Koronavirus jatkaa kuitenkin leviämistään Yhdysvalloissa kiihtyvällä vauhdilla. Worldometer-sivuston mukaan Yhdysvalloissa todettiin keskiviikkona peräti 13 355 uutta koronatartuntaa. Se oli selvästi enemmän kuin pahoin koronakriisistä kärsivässä Italiassa, jossa uusia tartuntoja sunnuntaina todettiin 5210.

Tartuntojen määrä on Yhdysvalloissa nyt rajussa kasvussa ja aktiivisia viruspotilaita on jo enemmän vain Italiassa ja Kiinassa. Ei mene enää montakaan päivää, kun Yhdysvalloista tulee koronapandemian pahin alue.

Siksi ei ole ihme, että taloustutkimuslaitos TS Lombardin ekonomisti Charles Dumas ei usko, että osakemarkkinat olisivat käyneet vielä pohjakosketuksessa. Hänen mukaansa USA tulee ajautumaan taantumaan viimeistään kesällä, kun koronapandemia näyttää voivansa. Asiakkailleen lähettämässä muistiossa TS Lombardin strategit kertovat, että osakemarkkinoilla on tilaa vielä kurssilaskulle.

Kommentoi
Ylös
>