Oma talous

Helppoja keinoa tienata lisää rahaa

Tee harrastuksesta tai intohimosta bisnes.

Onko koronaviruspandemia tiukentanut talouttasi tai haluatko vain löytää uusia keinoja ansaita lisätienestejä? Mikä tahansa tavoitteesi tai tilanteesi on, voit inspiroitua tämän jutun avulla keksimään itsellesi uusia tulovirtoja.

Rahantekokeinoja on tämän päivän maailmassa monia. Tarkastelemalla omia vahvuuksia, intohimoja ja kiinnostuksen kohteita, voi löytyä yllättäviäkin keinoja tienata lisää rahaa. Tärkeintä on pitää mieli avoimena ja olla valmiina heittäytymään uusiin haasteisiin. Internet on tuonut ulottuvillemme valtavan määrän uusia työmahdollisuuksia pienellä vaivannäöllä.

Suomessa on lähes 300 000 yritystä, jotka työllistävät 1,4 miljoonaa ihmistä. Yrityksistä 93 prosenttia on alle 10 hengen yrityksiä. Tämän hetkinen markkinatilanne ei houkuttele perustamaan uusia yrityksiä, kun moni yrittäjä on suurissa vaikeuksissa koronaviruspandemian vuoksi. Täysipäiväinen yrittäjyys vaatii sitoutumista, sisua ja riskinsietokykyä.

Lisätulojen laskutus onnistuu helposti kevytyrittäjyyden avulla. Kevytyrittämisen suosio on Suomessa kovassa kasvussa. Yhtiöt kuten Ukko, Eezy ja OP tekevät yrittäjyydestä helpompaa. Esimerkiksi Ukko.fi-laskutuspalvelussa on noin 90 000 rekisteröitynyttä käyttäjää.

Inspiroidu tämän listan avulla, miten voit saada lisää tuloja. Kannattaa pitää mielessä, että pienestäkin purosta voi kasvaa suuri joki.

Myy valokuvia netissä

Rakastatko räpsiä valokuvia vapaa-ajallasi? Mitä jos myisit kuviasi yrityksille? Internet on pullollaan erilaisia arkistovalokuvasivustoja ja kuvapankkeja, joilla voi myydä kuvia ilman suurta työmäärää. Valokuvaajat voivat lähettää kuviaan mihin tahansa monista valtavista tietokannoista, joista niitä voi ostaa toimittajat, suunnittelijat tai organisaatiot. Ja mikä parasta, valokuvia voi myydä useita kertoja. Joitain suosittuja sivustoja on Shutterstock, Smugmug, iStockphoto ja Etsy.

Luo ohjevideoita

YouTubesta on kasvanut lähivuosina äärimmäisen suosittu alusta erilaisille kursseille ja ohjevideoille. Ohjaajat voivat ansaita rahaa videoista perimällä liittymismaksun tai suojaamalla sisällön salasanan taakse maksavia asiakkaita varten. Tutustu lauseisiin ja avainsanoihin, joilla ihmiset etsivät sisältöä. Kirjoita ”miten…” (tai ”how to…) YouTuben hakukenttään ja tutustu, mitä suosituimpia hakulauseita kenttään muodostuu automaattisesti. Muista lisätä avainsanoja ohjevideon yhteyteen.

Tee harrastuksesta tai asiantuntijuudesta podcast

Onko sinulla kiinnostuksenkohde tai harrastus, josta voisit puhua tuntikausia? Oletko jonkun alan timanttinen asiantuntija? Podcastien suosio jatkaa kasvuaan maailmalla ja Suomessa. RadioMedia ry:n teettämän tutkimuksen mukaan jo noin miljoona suomalaista sanoo kuuntelevansa podcasteja kuukausittain. Podcastien äänittäminen ei ole kovinkaan monimutkaista, eikä niiden tarvitse noudattaa mitään tiettyä ohjelmamuotoa. Suomessa podcasteilla ansaitseminen on vielä hieman lapsen kengissä, muttei mahdotonta. Podeissa voi esimerkiksi myydä mainoksia, hyödyntää maksumuuria tai etsiä palvelu, joiden kautta sitoutunut kuuntelija voi tukea podcastia haluamallaan kuukausisummalla.

Rakenna verkkosivuja ja sisältöä

Tiedätkö kuinka rakentaa simppeleitä verkkosivuja tai luoda sivustoille erilaista sisältöä? Voit tarjota palvelujasi kenelle tahansa ja alustat, kuten WordPress, Weebly ja Joomla tekevät rakennuksen suhteellisen helpoksi. Squarespace ja Wix tekevät rakennuksesta vielä helpompaa.

Tarjoa käännöspalveluita

Puhutko montaa eri kieltä? Käännöstyöt tehdään useimmiten etänä. Jos sinulla on erinomainen kieliosaaminen, kääntämistyöllä voi kääriä helposti ylimääräistä tienestiä.

Asiakaspalvelija, ajanvaraaja tai chat-operaattori

Oletko näpsäkkä ja sosiaalinen tyyppi? Yrityksille voi tehdä erilaisia etätöitä, kuten puhelintöitä, tutkimushaastatteluja tai chat-operaattorin hommia. Tutustu etätöihin esimerkiksi työnhakukoneiden kautta. Monet yritykset ovat siirtäneet puhelinpalvelupisteensä jopa ulkomaille.

Ryhdy tuutoriksi

Nautitko muiden opettamisesta? Oletko hyvä matematiikassa, kielissä tai muissa oppiaineissa? Voisitko sparrata opiskelijoita kauppakorkeakoulun pääsykokeisiin? Oman tuutorointipalvelun perustaminen voi olla tuottoista bisnes. Suomi on tunnettu korkeatasoisesta opetusjärjestelmästä, joka tarjoaa suomalaisille etulyöntiaseman, sillä tuutorointia voi tarjota kotoa käsin myös ulkomaalaisille. Aiheeseen voi tutustua tarkemmin sivustoilla kuten Tutors.com ja Care.com.

Tarkkanäköisen unelmaduuni

Korjaatko jatkuvasti muiden kirjoitusvirheitä? Oikolukija lukee erilaisia tekstejä läpi etsien niistä kirjoitusvirheitä. Voit tarjota myös litterointipalveluita vaikkapa toimittajille, jossa äänitallenteet kirjoitetaan puhtaaksi tekstimuotoon. Sivusto kuten Fiverr, tarjoaa erilaisia töitä freelancereille.

Myy leipomuksia tai käsitöitä

Oletko haka käsitöissä tai tuoksuuko keittiössäsi aina pulla? Jos nautit käsitöistä, mikset tienaisi harrastuksestasi rahaa? Kunnon villasukat tai itsetehdyt korut tekevät kauppansa sivustoilla kuten Etsy tai Tori.

Jokapaikanhöylä

Tykkäätkö käydä asioilla ja auttaa muita? Voit tarjota apuasi muille kotitalouksille esimerkiksi käymällä kaupassa, hoitamalla lapsia tai ulkoiluttamalla koiria.

Kun olet löytänyt oman juttusi, on aika markkinoida tuotteita tai palveluita. Mainitse osaamisestasi tutuille, ystäväpiirille ja postaa palveluistasi ilmoituksia erilaisiin Facebook-ryhmiin. Perusta verkkosivu tai blogi, josta asiakkaat löytävät sinut helpommin.

Lähteet: Forbes, Suomen Lehdistö, Suomen Yrittäjät, Duunitori, Talousviisas.fi.

Lue myös tämä: Kuluttajapaneeli.fi tarjoaa kätevän keinon hankkia lisätuloja mielipidetutkimuksiin osallistumisesta

1 kommentti
  • Iida Kinnunen sanoo:

    Tarvin rahaa,ku tilillä ei oo

  • Ylös
    >