Raaka-aineet

Historiallinen romahdus: Raakaöljyn hinta romahti hetkellisesti negatiiviseksi

Raakaöljyn varastokapasiteetti on täyttymässä, eikä toukokuun öljyfutuureille löytynyt enää kysyntää.

Moni markkinoita aktiivisesti seuraava analyytikko ja sijoittaja hieraisi varmasti eilen silmiään nähtyään villit liikkeet raakaöljyn WTI-laadun öljyfutuureilla.

Maanantaina nähtiin nimittäin raaka-ainemarkkinoilla historiallinen romahdus, kun Yhdysvaltain raakaöljyn hinta painui negatiiviseksi. Koskaan aiemmin vastaavaa ei ole tapahtunut, kertoo Uutistoimisto AFP. WTI-laadun hinta toukokuun öljyfutuurin hinta kävi hetkellisesti -40 dollarissa barrelilta.

Pohjanmeren Brent-viitelaadun öljy maksoi maanantai-iltana noin 26 dollaria tynnyriltä. Maanantain hintapudotus koski ennen muuta Yhdysvaltojen WTI-laadun öljyä.

Käytännössä negatiivinen hinta tarkoittaa, että öljyntuottajat maksavat ostajille päästäkseen öljystä eroon.

Öljyn varastointikapasiteetti loppumassa

Romahduksen taustalla on koronaviruspandemian aiheuttama kysynnän raju lasku, minkä vuoksi Yhdysvalloissa öljyn varastokapasiteetit ovat olleet täyttymässä. Oklahomassa sijaitsevissa USA:n keskeisissä öljyvarastoissa oli maanantaina tilaa arviolta enää 21 miljoonalle öljytynnyrille.

Kun varastokapasiteetti on käynyt niukaksi, ja koska varastointi maksaa, eivät sijoittajat olleet valmiita maksamaan toukokuun öljyfutuureista. Kaupankäynti toukokuun öljyfutuureilla umpeutuu ensi tiistaina. Jotkut toimijat ovat siis valmiita maksamaan siitä, että pääsevät eroon öljystä ja sen varastointikustannuksista.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi maanantaina tiedotustilaisuudessa hallintonsa hyödyntävän ennätysalhaisen öljyn hinnan täydentämällä maan strategisia öljyreservejä. Trumpin mukaan valtio aikoo ostaa jopa 75 miljoonaa tynnyriä öljyä.

Öljyn hinnan romahtamisesta kärsii eniten Yhdysvaltojen liuskeöljyteollisuus, jonka tuotantokustannukset ovat korkeat. Alhainen öljyhinta tekee liuskeöljyliiketoiminnasta raskaasti kannattamatonta.

Suurten öljyntuottajamaiden järjestö OPEC ja Venäjä pääsivät huhtikuun puolessa välissä pidetyssä hätäkokouksessa sopuun öljyn päivätuotannon rajoittamisesta 9,7 miljoonalla tynnyrillä.

Määrä on noin 10 prosentin leikkaus päivätuotantoon. Koskaan aiemmin ei ole sovittu näin suurista tuotannon leikkauksista. Opecin pääsihteeri Muhammad Barkindo nimitti leikkauksia historiallisiksi.

Sovitut leikkaukset eivät riitä ratkaisemaan kroonista öljyn ylitarjonnan ongelmaa ja vakauttamaan energiamarkkinoita, varoittavat asiantuntijat. Koronaviruspandemia on vähentänyt maailmanlaajuista öljyn kysyntää yli kolmanneksella. Lisäksi öljyntuotanto on ollut jatkuvasti kasvussa esimerkiksi USA:n liuskeöljytuotannon vuoksi.

Viime päivinä on nähty, ettei sopimus ole saanut öljyn hintaa nousuun.

Twitterissä ekonomistit ja analyytikot kommentoivat ahkerasti eilen historiallista öljyn hintaromahdusta.

Mikä on öljyfutuuri?

Öljyfutuuri on sitoumus ostaa raaka-ainetta tiettynä päivänä markkinahintaan. Se on siis johdannaissopimus, jossa ostaja ja myyjä sitoutuvat vaihtamaan tietyn määrän kohde-etuutta ennalta määriteltynä ajankohtana tulevaisuudessa ennalta määritettyyn hintaan. Sopimus sitoo kumpaakin kaupankäynnin osapuolta.

Öljyfutuurien etuna on se, että sekä ostaja että myyjä tietävät tulevan kauppahinnan etukäteen. Öljyfutuurimarkkinoilla käyvätkin kauppaa spekulanttien lisäksi yritykset, jotka haluavat suojautua öljyn hinnan epäsuotuisia muutoksia vastaan.

Mikäli öljyfutuurin ostanut taho pitää futuurin eräpäivään asti, on futuurin haltijalla velvollisuus ostaa öljyä. Futuurit siis selvitetään fyysisellä toimituksella, jossa yksi öljyfutuuri vastaa 1000 tynnyriä öljyä.

Usein öljyfutuurien ostajat ja myyjät eivät kuitenkaan halua fyysisen toimituksen tapahtuvan, jolloin futuurien haltijat myyvät futuurit ennen erääntymistä ja muuttavat sijoituksensa pidempiaikaisiin futuureihin. Tätä sanotaan ”rullaukseksi”.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös