Kumppaniblogit

Kotivara kuntoon ennen puskurirahaston keräämistä

Kun kotivara on kunnossa, on ensimmäinen pieni puskuri koottu.

Kotivara tarkoittaa ruokaa ja tarvikkeita, joita tarvitsee päivittäisessä elämässä ja joita on varastoituna kotiin. Lapsiperheessä kotivara helpottaa myös ihan tavallista elämää.

Tässä kirjoituksessa varaudutaan lapsiperheen viikoittaisiin haasteisiin, kuten sairastumisiin, kiireeseen ja tulojen epätasaisuuteen, ei varsinaisiin poikkeustilanteisiin.

Vanha viranomaisohje suositti viikon kotivaraa, nykyinen suosittelee 72 tunnin kotivaraa. Lapsiperheen kotivara sisältää ruoan ja sen sellaisen lisäksi myös kuumemittareita, niistäjää, särkylääkettä, jemmassa olevaa käteistä rahaa, leluja, herkkuja ja muuta ekstraa. Juuri niitä asioita, joita saattaa tarvita keskellä yötä tai yllättävän sairastumisen iskiessä.

Ennen tätä kevättä meillä oli tapana käydä kaupassa usein, pahimpina päivinä jopa pari kertaa. Tämä aiheutti sen, ettei meillä ollut kunnolla kuvaa siitä, kuinka paljon ruokaa ja tarvikkeita kului viikossa.

Kuitteja ja tilien saldoja katsomalla tilanne näyttää erilaiselta kuin silloin kun viikon ruokaostokset levittää pöydälle kerralla. Molemmat tavat tarkastella omaa kulutustaan näyttävät yhdessä oman tilanteen kattavasti.

Tarkastelemalla omaa viikoittaista kulutustaan voi samalla havainnoida kohtia joissa voisi säästää tai panostaa aiempaa enemmän.

Oman kulutuksen tunteminen auttaa varautumaan siihen. Kun tiedät mitä taloudessa kuluu, tiedät mitä kannattaa hankkia kaappeihin nipputarjouksena. Ja ne tuotteet joita ei juurikaan kulu, niitä ei kannata hankkia kaappeihin pahenemaan ja hävikkiä lisäämään.

Aiemmin vaikka asioimme usein kaupassa, meillä oli kotivara. Taloudellisesti niukat vuodet olivat opettaneet, ettei kaappeja kannata koskaan päästää täysin tyhjiksi.

Oman taloudellisen tilanteen ollessa tiukka, kannattaa kotivaran hankkiminen aloittaa edullisista ja paljon käytetyistä tuotteista. Isompi pakkaus pesuainetta, pikkuisen enemmän perunoita, pari kynttilää ja sytkäri.

Kun sitten haluat fiilistellä kynttilän valosta hankit sitä varten uuden kynttilän ja tulitikut, jotka laitat varastoon ja nappaat sieltä vanhimman poltettavaksi. Tai mikäli innostus polttaa kynttilää syntyy illalla, niin heti seuraavana aamuna poltetun kynttilän tilalle hankitaan uusi. Näin kaapissasi on edelleen kynttiläjemma sähkökatkojen varalta. 

Kotivaraa siis käytetään ja täytetään koko ajan. Ensimmäisenä käytetään vanhimmat tuotteet ja ehkäistään hävikkiä. Kotivaran täydentämisen voi rytmittää omien rahapäivien tai tarjousten mukaan. Kaapit eivät kuitenkaan koskaan saisi päästä täysin tyhjiksi.

Itse valmistauduin äitiyslomalle ja puoliso vanhempainvapaalle jäämistä varten säästämällä pienen summan ihan tätä tarkoitusta varten. Sen lisäksi täytimme kaapit aiempaa suuremmalla, lapsen huomioivalla kotivaralla. Näin äitiys- ja vanhempainlomien aikana meidän tarvitsi vain täydentää kotivaraa.

Kotivara ei ole vain keino varautua mahdollisiin haasteisiin, se voi olla myös keino taata itselleen ne pienet arjen luksukset, jotka tekevät arjesta vähemmän harmaan. Se, että kaapissa on omia suosikkituotteita tarkoittaa sitä, ettei niitä tarvitse illalla lähteä vesisateen halki noutamaan.

Ruoan ja tarvikkeiden lisäksi kotivaraan kuuluu mahdollisten ongelmien ennakointi, vahinkojen minimoiminen ja kiperissä tilanteissa selviytymisessä tarvittavia taitoja. Tarkista oma tilanteesi nopealla kotivara varautumistestillä.

Olen koonnut listaa omasta kotivarastamme, ruoasta ja tarvikkeista listaa tälle sivulle, samalle sivulle on linkattu reseptejä, joita voi valmistaa kotivarasta.

Kommentoi
Ylös
>