Oma talous

Miljardöörit sen kuin rikastuvat koronakriisin aikana

Superrikkaat seilaavat virusta paossa luksusjahdeillaan.

Miljardöörit eivät tosiaan ole samassa veneessä muiden kansalaisten kanssa, kun maailma yrittää navigoida tiensä ulos COVID-19-pandemian petollisista vesistä. He porskuttavat menemään luksusjahdeilla, kun suurin osa amerikkalaisista pysyvät pinnalla juuri ja juuri, kirjoittaa Forbes.

Institute for Policy Studiesin tekemän tutkimuksen mukaan miljardöörien vauraus on kasvanut pandemian aikana, samalla kun yli 26 miljoonaa amerikkalaista on jäänyt työttömäksi. Miljardöörien maksama veroprosenttiosuus on laskenut 79 prosenttia vuodesta 1980. Miljardöörien kokonaisvarallisuus on kasvanut 308 miljardilla dollarilla maaliskuun alusta.

Amazonin perustaja ja toimitusjohtaja Jeff Bezos on vaurastunut pandemian aikana noin 25 miljardia. Videoneuvotteluyritys Zoomin perustaja ja toimitusjohtaja Eric Yuanin varallisuus lähti nopeaan kasvuun kriisin myötä ja hänen varallisuutensa arvioidaan nousseen noin 2,6 miljardiin dollariin. Lista jatkuu…Guardianin mukaan Bezosilla, Bill Gatesilla ja Warren Buffettilla on enemmän varallisuutta kuin Yhdysvaltain väestön köyhimmillä osuudella eli noin 160 miljoonalla ihmisellä.

78 prosenttia yhdysvaltaisista elää palkasta toiseen, 20 prosentilla ei ole lainkaan nettovarallisuutta, tai se on pakkasen puolella, eikä heillä ole edes kolmen kuukauden hätäapuvaroja jemmassa. Samalla kun ihmiset ympäri maailmaa yrittävät haalia kasaan perustarvikkeita, kuten vessapaperia, ja yrittävät pitää huolta lasten kotikoulutuksesta, sairaista perheenjäsenistä, superrikkaat seilaavat superjahdeillaan ja lentävät yksityislentokoneillaan.

Musiikki- ja elokuvaikoni David Geffen osoitti esimerkin ultrarikkaiden ja muiden kansalaisten välistä kuilusta jakamalla kuvan hänen karanteenistaan. Forbesin mukaan Geffenilla on 7,7 miljardin dollarin omaisuus.

Hän kirjoitti Instagram-julkaisuun: ”Eristettynä Grenadiineilla välttäen virusta. Toivon, että kaikki pysyvät turvassa.” Tili on muutettu julkaisun jälkeen yksityiseksi.

Jotkut epäilevät, että miljardöörit harjoittavat epäeettisiä toimia saavuttaakseen mittavan vaurautensa. On toivottu, että miljardöörien, kuten Bezoksen liiketoimia tutkittaisiin tarkemmin. Kongressia onkin kehotettu perustamaan Pandemic Profitering Oversight -komitea tutkimaan korruptioita ja häikäilemätöntä voitontavoittelua.

Bezos on mahtava liikemies ja mahdollisesti yksi nykyajan suurimmista yrittäjistä. Toisaalta, kun melkein kaikkia kivijalkakauppoja (Amazonin kilpailijoita) on käsketty sulkemaan ovensa ja sanomalehdet, kuten Washington Post (Bezosin omistama) raportoi päivittäin koronaviruspandemian suuruudesta ja siitä, miten amerikkalaisten tulisi pysyä kotona ja sulkemisia tulisi jatkaa, asiaa tulisi ehkä tarkastella lähemmin.

Sama pätee muihin yrityksiin, kuten Apple, Google ja Microsoft, joiden asema alkaa muistuttaa monopoleja. Heidän voimansa, omaisuuden määrä ja poliittinen vaikutusvalta tekevät yrityksistä lähes voittamattomia. Toisaalta Amerikan historiassa on hajotettu liian vaikutusvaltaisia yrityksiä, kuten AT&T.

On hyvä huomioida, että suuri osa miljardööreistä ovat työskennelleet ahkerasti rakentaen yrityksiä, jotka tarjoavat innovatiivisia ja hyödyllisiä tuotteita sekä palveluita. Sen sijaan, että hyökkäisimme yksittäisten henkilöiden päälle, meidän tulisi tarkastella johtavatko miljardöörit yrityksiä, jotka estävät häikäilemättömästi kilpailijoiden tai uusien startup-yritysten toimintaa. Nämä ovat suurempia ongelmia verrattuna yhteen miljardööriin, jolla on paljon rahaa.

Lähde: Forbes. Alkuperäisestä teksistä jäänyt pois loppukappaleet, jotka lisätty artikkeliin 1.5.2020.

3 kommenttia
 • Asenteellinen ja täynnä turhaa vastakkainasettelua oleva kirjoitus. Ei kukaan ole rikastunut ilman työtä ja tekoja. Vaurastuminen on aina vaatinut jonkun panoksen. Usein pitkäjänteisen ja kurinalaisen toteutuksen. Totta on tietenkin, että rikkaat ja köyhät eivät ole tasa-arvoisia missään elämäntilanteissa, oli pandemia tai ei. Luotoksi tai palkasta palkkaan eläminen on vain yksinkertaisesti tyhmää. Sijoittamalla voi jokainen lisätä varallisuuttaan ja olisikin aika tuon 78% herätä ja ottaa vastuu omasta tloudellisesta hyvinvoinnistaan.

 • Ernovaan sanoo:

  Nojoo. Esim Teslan maailman typerin nero on rikastunut web 1.0:llalla tekemällä jonkin epäonnistuneen mainos”sovelluksen”… Sijoittajien rahat otti ja irtautui ennen kuplan puhkeamista.

  Aika monella näillä on takana puhdas tuuri, eli ei nyt liikaa puhuta ”työstä ja teoista”. Jokainen meistä tekee nimittäin ”töitä ja tekoja”, mutta kovin monella ei käy flaksi.

 • Oikeaa mieltä asioista sanoo:

  Ihan turha nillittävä uutinen. Jorma Erkkilä, en olisi koskaan uskonut että sinun sivulta lukisin joskus tekstiä joka on ristiriidassa koko sivun pääteeman kanssa, eli vaurastumisen.

  Jeff Bezosin varallisuus kasvoi amazonin kasvun myötä, kun bisnekset osoittautuivat melko kannattavaksi kriisin myötä. Tuohon puljuun mies on laittanut koko elämänsä ja muistatko mistä se alkoi?

  Milloin Salkunrakentajasta tuli vasemmistopopulistien äänitorvi?

 • Ylös
  >