Näinkö yritys voisi välttyä lomautuksilta?

Yhdysvaltalainen toimitusjohtaja teki hyvin epätavallisen päätöksen.

Moni yritys on joutunut vaikeiden päätöksien eteen koronaviruskriisin vuoksi. Covid-19 tuhoaa maailmantaloutta ja asettaa työnantajille ennennäkemättömiä haasteita.

Gravity Payments -yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Dan Price joutui monen muun työnantajan tavoin murskaavan päätöksen eteen. Yhtiön liikevaihto oli vähentynyt puolella ja hänen tulisi lomauttaa 20 prosenttia henkilöstöstään tai yhtiö menisi konkurssiin, raportoi Inc. Price ei hyväksynyt kumpaakaan vaihtoehtoa, ja sen sijaan hän päätti tehdä jotain lähes ennenkuulumatonta nykypäivän liiketoimintaympäristössä:

Hän kysyi työntekijöiltään neuvoa.

”En usko toimitusjohtajana ylhäältä alas suuntautuviin päätöksiin”, Price kertoi Twitterissä.

”Vietin 40 tuntia keskustelemalla jokaisen työntekijän kanssa yhtiön taloudellisesta tilanteesta ja pyysin ideoita.”

Seurauksena oli hyvin tärkeä oppi johtamisesta vaikeiden aikojen edessä.

Miten yhtiö välttyi lomautuksilta?

Gravity Payments on seattlelainen yritys, joka auttaa yhdysvaltaisia pieniä yrityksiä käsittelemään maksuja. Kun pienten yritysten liikevaihto romahti vuoden alussa, samoin kävi Gravityn.

”Kaikkien kauppiaidemme liikevaihto laski 55 prosenttia viime kuussa”, Price kertoo Fast Companylle. ”Se on suurempi lasku kuin syyskuun 11. päivänä ja suuren laman aikana.”

Price arvioi, että hänen yrityksensä olisi konkurssissa vajaan puolen vuoden sisällä.

Price kutsui 19. maaliskuuta koko yrityksen kokoukseen, jossa hän ilmoitti yrityksen tilasta ja pyysi työntekijöitä keksimään luovia strategioita ja ratkaisuja ongelmatilanteeseen. Hän ja Gravityn operatiivinen johtaja Tammi Kroll tapasivat työntekijöitään pienryhmissä keräkseen heidän ideoitansa.

”Laitoimme kaikki kortit pöydälle”, Price sanoo. ”Ja me kuuntelimme.”

Kokoukset poikivat merkittäviä oivalluksia. Vaikka kaikki olivat valmiita tekemään uhrauksia välttääkseen lomautukset, jokaisella työntekijällä ei ollut varaa tehdä suuria taloudellisia uhrauksia. Joillakin työntekijöillä oli perheitä tai uusia asuntolainoja, kun taas toisilla oli enemmän liikkumavaraa, sillä heillä oli säästöjä, joihin he voisivat turvautua.

Gravity-tiimi päätyi tekemään epätavanomaisen ratkaisun. Jokaiselle työntekijälle annettiin lomake, jonka avulla he pystyivät ilmaisemaan, kuinka paljon he pystyisivät uhrautumaan palkastaan yhtiön tiukan tilanteen vuoksi.

Pricen mukaan ne, jotka ansaisivat enemmän luopuivat palkastaan enemmän, kun taas matalapalkkaiset työntekijät pystyivät luopumaan vähemmän tuloistaan. Mutta kaikki yrityksen työntekijät alensivat palkkaansa.

Oppitunti on yksinkertainen, mutta merkittävä.

”Toimitusjohtajat: Harkitse keskustelua työntekijöiden kanssa, ennen kuin lomautat ketään”, Price kirjoitti Twitterissä. ”Menetimme puolet 4 miljoonan dollarin kuukausituloistamme ja olisimme konkurssissa 4-6 kuukauden sisällä. Kun kerroimme tilanteesta työntekijöillemme, he olivat valmiita vähentämään palkkaansa vapaaehtoisesti, jotta yhtiö pysyisi toiminnassa 8-12 kuukautta ilman lomautuksia.”

Pricen lähestymistapa osoitti loistavaa tunneälyä; kykyä tunnistaa, ymmärtää ja hallita tunteita. Samalla hän rakensi luottamusta yhtiön työkulttuurissa.

Mitä voimme oppia Dan Pricen toiminnasta?

Ole avoin ja rehellinen

Pricen avoimuus ja rehellisyys yrityksen tilasta auttoi työntekijöitä todella ymmärtämään tilanteen. Hän osoitti suurta luottamusta alaisaan kohtaan. Jos olet pattitilanteessa, piilottelu ei asiaa auta.

Kuuntele

Price kuunteli työntekijöitään ja näin hän ymmärsi, miltä tilanne tuntui heistä ja mitä he olisivat valmiita tekemään sen korjaamiseksi. Price ja Kroll järjestivät useita kokouksia pienryhmissä alaisten kanssaan, jossa he kuuntelivat kasvotusten, mitä jokaisella heistä oli sanottavana.

Istu alas, ole hiljaa ja todella kuuntele alaisia.

Työskentele yhdessä

Price poisti osan vastarinnasta, joka kohdistuu suuriin ja ei-toivottuihin mukautuksiin kuten palkan leikkaamiseen, ottamalla työntekijät mukaan aivoriiheen.

Anna alaisille mahdollisuus osallistua ongelmanratkaisuun. Tämä saa heidät tuntemaan itsensä kumppaniksi, eikä uhriksi.

Lähde: Inc. ja Fast Company.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
ostosuositus liikennevalot vihreä

Sijoittajien usko Baswaren kasvutarinaan palautumassa

Seuraava artikkeli

Business Finlandin koronatuesta nousi kohu – rahaa ”jonninjoutavaan konsulttipuuhasteluun”