Sijoitusuutiset

Osakesijoittajat innostuivat teknologiayhtiöistä ja defensiivisistä toimialoista

Koronakriisi on vaikuttanut voimakkaasti suomalaissijoittajien osakekauppoihin.

Danske Bankin suomalaisasiakkaiden osakekauppa kolminkertaistui maaliskuussa 2020 vuoden 2019 maaliskuuhun verrattuna. Pankin suomalaisasiakkaat tekivät kauppoja maaliskuussa yli 80 prosenttia enemmän kuin helmikuussa ja yli kolme kertaa niin paljon kuin viime vuoden maaliskuussa.

Kauppojen vauhdittajana toimii mikäs muu kuin koronaviruksen aiheuttama epävarmuus osakemarkkinoilla.

Danske Bankin mukaan osakkeita myytiin kautta linjan, mutta etenkin suomalaisia osakkeita myytiin voimakkaasti, kun sijoittajat pyrkivät vähentämään riskitasoa sijoitussalkuissaan osakemarkkinan muuttuessa vauhdilla karhumarkkinaksi. Kotimaisten osakkeiden kaupoista hieman yli 60 prosenttia oli myyntejä.

Koronaviruksen lisäksi osakemarkkinoiden liikkeitä pahensivat myös likviditeetin puute yrityslainamarkkinoilla sekä öljyn hintasota, joka sai öljyn hinnan romahtamaan ennätysalhaisille tasoille, arvioi Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.

Suomalaissijoittajien netto-ostetuimmat osakkeet maaliskuussa koronakriisiltä hyvin suojassa olevat defensiivisillä toimialoilla toimivat Elisa ja Orion. Myös Danske Bankin Ruotsin ostolistalta löytyvät terveydenhuoltoalan yritykset Attendo ja Genovis, jotka nekin ovat defensiivisiä.

Toisin kuin monet muut Helsingin pörssin yhtiöt, teleoperaattori Elisa ei ole antanut tulosvaroitusta tai leikannut osinkoehdotusta. Yhtiö odottaa liikevaihdon tänä vuonna pysyvän vuoden 2019 tasolla tai nousevan hieman sen yli. Matkaviestinpalveluiden ja digitaalisten palveluiden yhtö odottaa kasvattavan liikevaihtoa. Vertailukelpoisen käyttökate jää samalla tasolla tai on hieman korkeampi kuin edellisenä vuonna, Elisa ennustaa.

Lääkeyhtiö Orion kertoo nettosivuillaan, ettei koronapandemialla ole tällä hetkellä oleellista vaikutusta yhtiön talouteen. Itse asiassa koronavirustilannne on lisännyt yleisesti lääkkeiden tarvetta, minkä vuoksi myös Orionin joidenkin lääkkeiden kysyntä on kasvanut.

Suomen osakemarkkinalta puolestaan myytiin nettona eniten suuria kansanosakkeita Fortumia, Sampoa ja Nordeaa, sekä myös syklisiä konepajoja laajalla rintamalla talouskasvuennusteiden heikentyessä.

Teknologiayhtiöitä löytyy netto-ostetuimpien listalta moneen lähtöön: Yhdysvalloista Apple ja Nvidia, Suomesta Digia ja Ruotsista Hexagon. Teknologiayhtiöiden tuloskehitys riippuu perinteisiä aloja vähemmän suhdannetekiöistä.

Ostetuimpien osakkeiden listalta löytyy myös yksi yllätysnimi.

”Osaketilastoista löytyy myös muutama mielenkiintoinen nimi. Esimerkiksi Frontline Ltd., norjalainen mutta Yhdysvaltoihin listattu tankkeriyhtiö, oli yksi vaihdetuimpia nimiä. Osakkeen kurssiin vaikuttaa voimakkaasti öljyn hinnan lisäksi tarve öljyn varastoinnille, joka nousi teemaksi Saudi-Arabian ja Venäjän välisen öljynhintasodan ja voimakkaasti lisääntyneen öljyn tuotannon vuoksi”, Kivipelto toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös