Markkinakommentit

Sijoittajat odottavat tulostaantumaa – yksi asia kiinnostaa yli muiden

Handelsbanken pitää sijoitusstrategiassaan osakkeet alipainossa. Nordea on optimistisempi allokaatiosuosituksissaan.

Osakeindeksien liikkeet alkuvuonna ovat olleet voimakkaita. USA:n S&P 500 -indeksi on laskenut vuoden alusta lähes 15 prosenttia, Saksan DAX yli 19 prosenttia ja Japanin Nikkei 225 lähes 17 prosenttia.

Pörssit ovat kuitenkin toipuneet maaliskuun pohjilta. S&P 500 -indeksi on noussut jo yli 20 prosenttia maaliskuun pohjista. Markkinoiden tunnelmia ovat parantaneet keskuspankkien ja valtioiden elvytystoimet sekä ennen kaikkea koronaviruksen kasvun hidastuminen.

Esimerkiksi koronaviruskriisissä pahoin kärsinyt Espanja alkaa tänään avata varovasti talouttaan. Uutistoimisto AFP:n mukaan osan tehtaiden ja rakennustyömaiden työntekijöistä on määrä palata töihin.

Tunnelmia kohottanee myös OPECn ja Venäjän historiallinen sopimus öljyn tuotannon leikkauksista. Suurten öljyntuottajamaiden järjestö OPEC ja Venäjä pääsivät sunnuntain hätäkokouksessa sopuun öljyn päivätuotannon rajoittamisesta 9,7 miljoonaan tynnyriin.

Määrä on noin 10 prosentin leikkaus päivätuotantoon.

Koskaan aiemmin ei ole sovittu näin suurista tuotannon leikkauksista. Opecin pääsihteeri Muhammad Barkindo nimitti leikkauksia historiallisiksi.

Avainsana on epävarmuus

Markkinoiden voimakkaita liikkeitä ei voida pitää epärationaalisena käyttäytymisenä, arvioi Handelsbanken aamukatsauksessaan. Talouden näkymiä ja yritysten ennusteita on todella jouduttu korjaamaan alas voimakkaasti.

Samalla epävarmuus on voimissaan. Koronapandemian vaikutuksia on Handelsbankenin mukaan vaikea arvioida.

”Kukaan ei osaa tällä hetkellä sanoa varmasti, kuinka talouden tilanne kehittyy ja millaisia pandemian taloudelliset vaikutukset tulevat olemaan pitkällä aikavälillä. Siksi on vielä mahdotonta arvioida ovatko toteutetut elvytystoimenpiteet riittäviä.”

Pankki uskoo, että todennäköisesti uusista kriisipaketeista tullaan kuitenkin vielä ilmoittamaan.

Amerikkalainen jättipankki Citi maalaa synkkää kuvaa maailmantalouden lähiajan näkymille. Citi ennustaa, että maailmantalous taantuu tänä vuonna 2,3 prosentin tahtia. Vielä maaliskuun lopussa ennuste oli 1,6 prosenttia miinuksella.

Maaliskuun jälkeen pudotetut kasvuennusteet kertovat nopeasti heikkenevistä näkymistä, Citin ekonomistit arvioivat Global Prospects -katsauksessa.

Maailmantalouden veturille, Yhdysvalloille jättipankki ennustaa voimakasta 2,5 prosentin taantumaa talouskehityksessä. Peräti yli 16 miljoonaa ihmistä on hakenut Yhdysvalloissa työttömyyskorvauksia viimeisen kolmen viikon aikana, kun koronavirus on sulkenut ison osan Yhdysvaltain taloudesta ja yritykset joutuvat irtisanomaan henkilöstöään.

Keskuspankki Fed kertoi viime torstaina massiivisesta 2 300 miljardin dollarin tukipaketistaan, joka suunnataan pk-yrityksille, kotitalouksille ja aluehallinnoille.

Markkinoiden pelkona tulostaantuma

Tuloskausi alkaa toden teolla tällä viikolla, kun suuret pankit Yhdysvalloissa julkistavat tammi-maaliskuun tulosraporttinsa.

Nyt pelkona on tulosten raju lasku. Nordean päästrategi Antti Saari arvioi, Nordean viikkokatsauksessa, että alkavasta raportointikaudesta on tulossa heikko ja seuraavasta peräti surkea.

”Tällä hetkellä yhdysvaltalaisyhtiöiden ensimmäisen vuosineljänneksen tulosten ennustetaan laskeneen vajaat 8 % ja toisen 18 % vuodentakaiseen verrattuna”, Saari toteaa.

Varsinkin toisen vuosineljänneksen odotettu tuloslasku vaikuttaa kuitenkin vielä turhan myönteiseltä, jos arviot talouskasvusta antavat edes oikeaa suuntaa, Saari toteaa. Hän vertailee tilannetta finanssikriisiin.

”Finanssikriisin aikaan tulokset laskivat pahimpana neljänneksenä 65 % vuodentakaiseen verrattuna. Heikoin vuoden mittainen jakso taas oli vajaat 40 % miinuksella.”

Saaren mielestä koronakriisi ja vuoden 2008 finanssikriisi eivät kuitenkaan ole suoraan verrattavissa.

Koronakriisi ei alkanut rahoitusjärjestelmän sisältä ja muutenkin koko finanssisektori on merkittävästi vakaammassa asemassa globaalisti kuin ennen vuoden 2008 kriisiä. Lisäksi talouden heikkous on koronakriisissä lyhyellä tähtäimellä paljon syvempää, kun merkittäviä osia koko taloudesta on kiinni. Siksi toisen neljänneksen tulospudotus onkin suurella todennäköisyydellä pahempi kuin nyt ennustettu, päästrategi uskoo.

Sijoitustutkimusyritys Factsetin mukaan analyytikot odottavat useille S&P 500 -osakeindeksin toimialoille rajua tulospudotusta. Suurinta tulostaantumaa odotetaan energiasektorille.

Kehittyvien markkinoiden lainat suosiossa

Handelsbanken on laskenut osakkeet salkuissaan koronapelkojen aiheuttaman pörssilaskun myötä alipainoon.

”Olemme lisäksi aktiivisesti hieman myyneet riskiä kasvattaen osakkeiden alipainoa edelleen. Osakeallokaatiossa olemme laskeneet Pohjois-Amerikan ja Pohjoismaiden painoja. Pohjois-Amerikassa pandemian suurimmat vaikutukset ovat vasta edessä ja Pohjoismaat kärsivät kansainvälisen kaupan jarrutuksesta paljon.”

Löytyy sentään yksi sektori, johon pankki uskoo tällä hetkellä. Handelsbanken kertoo lisänneensä panoksia kestävän energian sijoituksiin.

Korkoallokaatiossa Handelsbanken suosii yhä kehittyvien markkinoiden lainoja. Viime aikana paineen alla olleista matalan luokituksen yrityslainoista se kuitenkin luopui kokonaan.

Nordea puolestaan suosittelee ylipainoa Pohjois-Amerikan osakkeille, koska alueen talous- ja tulosnäkymät ovat pidemmällä aikavälillä muita vakaammat ja arvostuskin on maltillistunut viimeisimmän kurssilaskun seurauksena. Japani sen sijaan on Nordealla alipainossa haastavan talouskuvan ja mittavampien tuotantoketjuun liittyvien riskien takia.

Kuten Handelsbanken, Nordea suosittelee ylipainoa kehittyville korkomarkkinoille. Pankin mukaan korko nousi selvästi maaliskuussa, joten tuottonäkymät ovat lupaavat, kun koronakriisi hellittää. Miinuskorkoiset valtionlainat ovat Nordealla alipainossa, ja kokonaisuutena joukkolainat ovat peruspainossa.

Johdon kommentit kiinnostavat sijoittajia nyt poikkeuksellisen paljon

Mihin sijoittajan kannattaa sitten alkavalla tuloskaudella kiinnittää huomiota?

Nordean Antti Saaren mukaan johdon kommentit ovat paras keino päästä edes jotenkin kärryille siitä, miten yrityksen liiketoiminta reagoi koronahaasteisiin ja mitä niiden selättämiseksi tehdään. Osingot ja osakkeiden takaisinosto-ohjelmat saattavat antaa tärkeän signaalin yritysten tulevaisuuden näkymistä.

”Erityisesti juuri osinkoja ja takaisinosto-ohjelmia koskevat kommentit ovat tärkeitä, sillä yritysten väliset erot ovat valtavia. Myös kustannuspuolen toimet saanevat poikkeuksellisen paljon huomiota osakseen.”

Saaren mukaan markkinat eivät välttämättä välitä tulostaantumasta hirveästi, mikäli ne voivat uskoa suunnan kääntyvän suhteellisen pian.

”Näiden toiveiden kariutuminen kuitenkin ajaisi markkinat uudestaan paineeseen. Poikkeuksellisen talous- ja tulosepävarmuuden sekä hurjan markkinaheilunnan keskellä peruspaino osakemarkkinoilla on mielestämme perusteltu”, Saari toteaa.

Kommentoi
Ylös
>