Oma talous

Tässäkö vaurastumisen salaisuus? Tutkijat tekivät hätkähdyttävän havainnon

Tutkijat analysoivat rikastumisen salaisuutta ja havaitsivat, että lahjakkuudella ei juurikaan ole merkitystä.

Moni tavoittelee taloudellista menestystä, mutta moni siinä epäonnistuu. Yleensä ajatellaan että kova työ, riskinotto ja lahjakkuus ovat avaimet vaurastumiseen.

Esimerkiksi Kirjailija Thomas C. Corley haastatteli viiden vuoden aikana rikkaita ihmisiä ja selvitti mikä näitä raha-asioissa menestyneitä yhdisti. Corleyn haastattelemat miljonäärit eivät olleet syntyneet kultalusikka suussa, vaan olivat niin sanottuja tee se itse -miljonäärejä.

Corley havaitsi kaksi erilaista tietä taloudelliseen vaurauteen: riskinottaminen ja säästäminen. Osa rikkaista oli vaurastunut kovalla riskinotolla ja osa oli puolestaan kerännyt suuren pesämunan kurinalaisella ja pitkäjännitteisellä elämäntavalla.

Riskinottajat olivat tyypillisesti yrittäjiä tai aggressiivista sijoitusstrategiaa noudattavia sijoittajia. Säästäjät puolestaan olivat varovaisia riskinkarttajia, jotka elivät kohtuudella ja sijoittivat pitkäjännitteisesti. He olivat palkansaajia, elivät vaatimattomasti ja keräsivät vaurauttaan keskimäärin 32 vuoden ajan.

Riskinotto ja säästäminen eivät kuitenkaan välttämättä ole ainoat vaurastumisen reunaehdot.

Italialaisen Catanian yliopiston tutkijat löysivät nimittäin yllättävän syyn taloudelliseen menestykseen.

Syyt rikastumisessa tai taloudellisessa vauraudessa eivät välttämättä johdu siitä, että jotkut olisivat toisia parempia työssään. Syy heidän parempaan taloudelliseen menestykseensä voi johtua aivan muista seikoista. Aiheesta kertoo Science Alert -sivusto.

Miksi vauraus jakautuu epätasaisemmin kuin lahjakkuus?

Tutkijat yrittivät ratkaista seuraavan kysymyksen: mikäli lahjakkuus, älykkyys, työmotivaatio ja muut tekijät, joiden uskotaan auttavan ketä vain pääsemään eteenpäin elämässä, ovat jakautuneet tasaisesti väestön keskuudessa, miksi sama ei päde varakkuuteen?

Ialialaistutkijoiden vaurastumistutkimuksessa tarkasteltiin yksityiskohtaisella tietokonesimulaatiolla toteutuneen varallisuuden jakaumaa 40 vuoden ajanjaksolla.

Vauraus jakaantuu maailmassa hyvin epätasaisesti, paljon epätasaisemmin kuin pienten tuloerojen Suomessa. Maailmassa 10 prosenttia ihmisistä omistaa 85 prosenttia koko maailman vauraudesta. Kuitenkaan lahjakkuus ja äly eivät ole läheskään samalla tavalla kasautuneet pienelle ihmisjoukolle. Tästä voidaan tutkijoiden mukaan päätellä, että lahjakkuus tai äly ei yksin riitä selittämään taloudellista menestystä.

Mikä siis on se puuttuva tekijä, joka selittää vaurastumisen epätasaisuutta?

Science Alert -sivusto kertoo, että tutkijoiden mukaan syy joidenkin ihmisten muita parempaan taloudelliseen menestykseen voi johtua aivan yksikertaisesti puhtaasta sattumasta.

”Simulaatiomme osoittaa selvästi, että se puuttuva tekijä on puhdas onni”, kertovat tutkijat.

Tutkijat nimittäin huomasivat, että kaikkein vauraimmat olivat keskimäärin muita onnekkaampia, mutta eivät suinkaan kaikkein lahjakkaimpia.

Lahjakkuus on normaalisti jakautunut noin keskinkertaiselle tasolle, joskin tämän tekijän kohdalla on jonkin verran normaalijakauman mukaista hajontaa. Tutkijoiden käyttämässä mallissa kaikilla on siis hieman lahjakkuutta, mutta kenelläkään ei ole sitä merkittävän paljon enemmän tai vähemmän kuin toisella. Samoin kaikilla on alussa saman verran varallisuutta.

Simulaatiossa oli sattumanvaraisia tapahtumia. Onnekkaat yksilöt pystyivät hyödyntämään näitä tapahtumia kasvattaakseen varallisuuttaan, ja epäonniset taas joutuvat kärsimään tappioista.

Kun lopulliset tulokset analysoitiin, varallisuuden jakautuminen yksilöiden kesken näytti samalta kuin oikeassa maailmassakin: noin 20 prosenttia ihmisistä omisti 80 prosenttia varallisuudesta. Simulaatio toistettiin useaan kertaan, jotta tutkimuksen luotettavuudesta varmistuttaisiin.

Keskinkertaisella kaikki mahdollisuudet menestykseen

Tutkimuksessa huomattiin myös, että varakkaimmat 20 prosenttia eivät todellakaan olleet kaikkein lahjakkaimman 20 prosentin joukossa, mutta eivät toisaalta myöskään vähiten lahjakkaan 20 prosentin joukossa.

”Korkein mahdollinen menestys ei ole koskaan täysin yhteneväinen korkeimman mahdollisen lahjakkuuden kanssa tai päinvastoin”, toteavat tutkijat.

Itse asiassa huipputuloihin yltävät edustivat heitä, joiden lahjakkuus on lähellä keskimääräistä. ”Vaurauspyramidin” huipulla olevat yksilöt olivat tutkimuksessa saaneet nauttia suotuisista tapahtumista heidän simuloitujen elämiensä aikana. Pyramidin pohjalla olevat taas ovat joutuneet kokemaan kaikkein epäonnekkaimmat tapahtumat.

”Tutkimus tuo uutta tietoa saavutuksiin perustuvan arvioinnin mielekkyyteen. Ihmisiä ei nimittäin tulisi välttämättä arvioida saavutetun menestyksen perusteella. Lisätunnustusten ja -resurssien myöntämiseen sellaisille ihmisille, joiden menestystä onni saattaa selittää parhaiten, liittyy siten riskejä”, kirjoittavat tutkijat raportissaan.

Tutkijatiimi haluaa nyt tutkia, millä tavoin mallia voitaisiin hyödyntää investointien maksimoimiseen muissa yhteyksissä tieteen rahoituksesta yritysten toimintatapoihin. Voi olla esimerkiksi viisasta investoida resursseja tasa-arvoisesti kaikkien yritysten kesken sen sijasta, että keskityttäisiin vain sellaisiin ihmisiin tai yrityksiin, jotka ovat olleet kaikkein menestyneimpiä menneisyydessä. Näin siis kannattaa toimia, mikäli onnella on oikeassakin elämässä yhtä suuri vaikutus menestymiseen.

Tutkimus ei ole kuitenkaan vielä käynyt läpi vertaisarviointia. Näin ollen siitä ei tulisi vetää liian yleisiä johtopäätöksiä ennen tarkempaa analyysia. Tästä huolimatta tutkimus antaa mielenkiintoisen vastauksen kysymykseen, joka on mietityttänyt tiedemiehiä jo pitkään.

”Mikäli pitää paikkansa, että jonkinasteinen lahjakkuus vaikuttaa elämässä menestymiseen, kaikkein lahjakkaimmat ihmiset eivät miltei koskaan saavuta menestyksen korkeinta huippua. Sen sijaan kaikkein menestyneimpiä ovat keskivertoiset, mutta sopivasti onnekkaat ihmiset”, tutkijat päättelevät.

Artikkelia täydennetty 14.5.2020 kello 20.20.

Lue myös tämä: Puhelinliittymän kilpailutus on helppo säästökeino – nämä asiat kannattaa huomioida

3 kommenttia

3 kommenttia

 1. Sivullinen

  16.5.2020 at 10:28

  Kyllä vaurastuminen johtuu pääasiassa ahkerasta työnteosta. Mitenkä muuten on selitettävissä Kiinan vaurastuminen kansakuntana: neljäsosa koko ihmiskunnan vaurastuminen. Noin 30 vuodessa Kiina on noussut kehitysmaasta maailman johtavaksi talousmahdiksi heti Yhdysvaltojen jälkeen. Kaikkiaan 250-300 milj. kiinalaista on vaurastunut nousten köyhyydestä keskiluokkaan: ihmisarvoisen elämään. Tämä ei ole onnekasta sattumaa. Se, että osa kaikkein varakkaimmista on ansainnut omaisuutensa onnekkaalla sattumallakin ei asiaa muuksi muuta. Laiskurit eivät vaurastu.

 2. hannu hakko

  17.5.2020 at 16:08

  Lisään rokkaan rikan. Äkyydellä (Äo) tarkoitetaan semmosia taitoja jotka parantavat taloutta omaa ja muiden ns kilpailykykyä. Tiettyyn pisteeseen järkevää liiallinen ei. Mielestäni kohtuu helppo pärjääminen on parempi kun liika vaurastuminen. Olen nähnyt liian monia säästämällä rikastuneita. Sitä ei voi lopettaa. Ja tekee elämästä muitten..kin perheen jäsenten elämästä huonoa. Peritty omaisuus ei luo kateutta mutta ansaittu luo. suomessa varsinkin. sen täytyy olla jotenkin väärin 🤣 (liika) omausuus luo stressiä. esim voiko kallista urheiluautoa jättää kadunvarteen yöksi..

 3. Keijo

  5.4.2021 at 12:12

  Olen monella tavalla keskimääräinen ihminen. Ainoa poikkeus keskimääräisyyteen on varakkuus, muutama milli. Itse ansaittu.
  Minulla on kieltämättä käynyt hyvä tuuri, monta kertaa.
  Monella muullakin olisi ollut mahdollisuus samaan, mutta nämä muut eivät ole tarttuneet mahdollisuuksiin, mitä on tullut matkan varrella.
  Eka tuuri kävi kun -90 luvun laman syvimpään hetkenä myin rivarikaksion maakunnasta ja ostin ison rivarin Espoosta. Ehdotin samaa veljelleni, ei innostunut, kun vanhasta olisi saanut niin huonosti. Myin tämän Espoon rivarin 3v päästä n. 60% voitolla, puhtaana käteen.
  20v olen ollut yrittäjä, siinä olen huomannut monta kertaa, miten ihmiset eivät tartu tilaisuuteen, vaikka tarjotaan kultalautasella. Pelataan varman päälle ja halutaan helppoa elämää.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös