Yksinäisyys, eristäytyminen ja ”Zoom-uupumus” ovat etätyön suurimpia haasteita.
Ennen tätä kevättä, kun monet toimistotyöntekijät siirtyivät etäjärjestelyihin, ajatus kotona työskentelystä kuulosti unelmalta. Ei enää kiireisiä työmatkoja ruuhkassa ja töitä saa tehdä oman kodin rauhassa. Kotona työskenteleminen ei kuitenkaan aina ole niin stressitöntä, kuin miltä se kuulostaa.
Yksinäisyys, eristäytyminen, häiriötekijät ja ”Zoom-uupumus” ovat etätyön suurimpia haasteita, kertoo tiimityön tehokkuuden parantamiseen keskittynyt yritys Whitespace at Workin toimitusjohtaja Juliet Funt Fast Companylle.
”Yksi kriittisimmistä haasteista on tunne siitä, että työ ei lopu koskaan”, Funt kertoo.
”Ihmiset heräävät ja nappaavat läppärin syliinsä, josta alkaa 10, 12 tai 14 tunnin vuorottelujakso, jolloin siirrytään tietokoneelta lapsien pariin tai tietokoneelta syömään, kunnes nukahdetaan näytön äärelle ja aloitetaan sama kuvio uudelleen.”
Tämä aikataulu on myrkkyä tuottavuudelle. Tärkeintä olisi löytää keinot siirtää toimiston tehokas ilmapiiri myös kotioloihin.
Nämä 5 tapaa auttaa työskentelemään tehokkaammin kotona.
1. Aseta hyvät olosuhteet
Jos joudut käyttämään useampia tiloja kotonasi työntekoon on tärkeä löytää tapoja, joilla viestit aivoillesi, että ”olet töissä”. Työympäristön voi luoda vaikkapa asettamalla jonkun tutun esineen toimistolta tai paperimuistion näkyville. Funtin mukaan visuaalinen muistutus voimaannuttaa ja palauttaa huomion työhön.
Työnteon tukena voi käyttää ”paperiankkuria”, jolloin tietokoneen viereen asetetaan paperi tai muistio. Siihen kirjataan ylös päivän tärkeimmät työtehtävät. Paperi on kuin ystävällinen pomo, joka muistuttaa yhä uudelleen, mihin pitää keskittyä.
2. Vähennä ”roskatöitä”
Funt kehottaa tunnistamaan, mitkä vähäarvoisemmat työtehtävät ovat ”roskatyötä”, kuten sähköpostit, kokoukset tai paperityöt. Nämä työt voivat kaapata salakavalasti koko työpäivän, siirtäen tärkeämmät työtehtävät taka-alalle. Funtin mukaan kannattaa omaksua pelkistetympi ajattelutapa, joilloin turhien asioiden luopumisesta tulee toinen luonto.
3. Tauota oikein
Taukojen pitäminen on suosittu neuvo tuottavuuden parantamiseen, mutta milloin ja kuinka pitkiä taukoja tulisi pitää? Yksi taukotekniikka kehottaa pitämään taukoja 90 minuutin välein, kun taas toinen ehdottaa, että taukoja tulisi pitää 21 minuutin välein. Ongelmana on, että ajoitetut tauot eivät aina sovi työhön. Intuitiivisemman mallin mukaan taukoja pidetään kuuntelemalla omaa kehoa.
Yksinkertaista. Kun tuntuu siltä, että hukut työn tulvaan ja kehosi huutaa sokeria tai kofeiinia (tai jotain muuta, jolla kompensoidaan lepoa), pidä tauko.
4. Ajoita sähköpostien lukeminen
Uusien sähköpostien tulva haastaa tuottavuutta, mutta vain jos annat sen. Tehokkaat ihmiset eivät anna jokaiselle saapuneelle sähköpostille huomiotaan heti, vaan päättävät milloin he lukevat ne.
Sähköpostit voi lukea esimerkiksi tunnin välein tai ruoka-aikoina. Tarkoituksenmukainen ja jaksoittainen aikataulu luo häiriötöntä työaikaa, jolloin voi syventyä paremmin tärkeisiin työtehtäviin.
5. Leimaa itsesi ulos töistä
Kotona työskentelevien on tärkeää oppia lokeroimaan asioita kirjaimellisesti tai kuvainnollisesti, sillä tämä auttaa keskittymään. Sähköpostien ajoitettu tarkastus sekä paperiankkurin käyttäminen ovat molemmat lokerointia.
Kun työpäivä on pulkassa, voit leimata itsesi ulos laittamalla kaikki työpaperit ja kannettavan tietokoneen laatikkoon tai kaappiin pois näkyvistä.
”Virtuaalimaailmasta ei ole helppoa irtaantua, sillä se voi saada meidät tuntemaan siltä, että olemme jatkuvasti käytettävissä”, Funt kertoo.
Toinen tapa leimata itsesi ulos on sanoa ääneen työpäivän päätteeksi, että työt ovat tehty. Näin asetat itsellesi sanallisen lupauksen.
”Kun haluat töiden päättyvän, seiso ystävien, lasten tai rakkaiden edessä ja sano ’Olen nyt lopettanut työskentelyn täksi päiväksi’. Jos asut yksin, voit tehdä saman soittamalla tai lähettämällä tekstiviestin kaverille. Tai sanot sen ääneen itsellesi”.
Kotona työskentelyssä on hyviä ja huonoja puolia, samoin kuin toimistoympäristössäkin. Parhaimmillaan kotona työskentelevät ”juhlivat autonomiaa ja vapautta. Mutta he myös hyväksyvät sen tuomat sosiaaliset rajoitteet.”
Lähde: Fast Company.
Oletko oikeassa ammatissa? Kysy itseltäsi nämä 10 kysymystä.